Totuși, valoarea întregii piețe este și mai mare deoarece suma înaintată de SuperData face referință doar la vânzările de jocuri și interactive media în format digital. Dacă mai punem la socoteală și vânzările de jocuri în format fizic atunci suma totală va fi și mai mare.

Pandemia de COVID-19 și carantinarea a făcut ca mulți să se întoarcă la jocurile video ca formă de distracție și relaxare și peste 50% dintre americani s-au jucat în această perioadă.

Cele mai mari venituri au fost generate de jocurile mobile (73,8 miliarde de dolari), urmate de cele de PC (33,1 mld.), console (19,7 mld), iar restul pieței este completat de GVC (gaming video content) cu 9,3 miliarde de dolari și XR (AR+VR+MR) cu 6,7 miliarde de dolari. În acest peisaj, majoritatea veniturilor (78%) au fost generate de jocurile free to play (gratuite care dau posibilitatea utilizatorilor să facă cumpărături în joc). Acest model este în special popular în Asia (59% din veniturile free to play).

În același timp, segmentul jocurilor premium a crescut cu 28% în 2020 datorită unor titluri importante ca Doom Eternal, The Last of Us Part II sau Cyberpunk 2077. Primele 10 titluri din segmentul premium cumulează 34% din întreg segmentul. Drept comparație, primele 10 jocuri free-to-play generează 19% din totalul veniturilor segmentului free-to-play.

Jocurile single-player continuă să aibă succes, iar Doom Eternal a vândut 3 milioane de copii la lansare, de trei ori mai mult decât predecesorul. De menționat sunt și titlurile The Last of Us Part II, care a vândut 2,8 milioane de unități, iar Ghost of Tsushima 1,9 milioane de unități digitale în prima lună. Dar vedeta de anul acesta este Cyberpunk 2077 care a vândut peste 13 milioane de copii la lansare. Și vânzările de jocuri în realitatea virtuală au crescut cu 25%, ajungând la 589 de milioane de dolari în 2020. Half-Life: Alyx, fiind un exemplu de succes de anul trecut.



Creștere bună și pentru creatorii de conținut

Pe lângă jocuri, oamenii au preferat să și consume conținut creat pe tema jocurilor video. Astfel, audiența pentru asemenea conținut a crescut cu 18% ajungând la 1,2 miliarde de persoane în 2020. Astfel, piața creatorilor de conținut a generat venituri de 9 miliarde de dolari anul trecut, Twitch fiind responsabilă pentru majoritatea veniturilor (22%), apoi YouTube (18%), iar restul de 60% este împărțit de alte platforme.

Ce se întâmplă cu industria în 2021

Anul acesta ar putea fi unul în care lucrurile să revină la normal, iar asta înseamnă mai mult timp petrecut afară și mai puțin timp în fața ecranelor. Chiar și așa, este de așteptat ca piața jocurilor video să crească și anul acesta, chiar dacă doar cu 2%, la o valoare de 142,2 miliarde de dlari.

Cei trei mari producători de console au strategii diferite. Microsoft se concentrează pe transformarea a Xbox Game Pass într-un „Netflix al jocurilor”, iar cererea pentru acest serviciu este evidentă: numărul abonaților a crescut cu 175%, iar veniturile cu 179% în 2020. Pe de altă parte, Sony și Nintendo se concentrează pe jocuri exclusive care la rândul lor generează vânzări de hardware.