Cea mai mare parte a respondenților au afirmat că sunt afectați de noile măsuri fiscale, o parte din ele intrând în vigoare cu data de 1 august 2022, și vor face concedieri. Totdată, antreprenorii români susțin introducerea unei taxe suplimentare pentru firmele cu o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro, așa numita ”taxă de solidaritate”, și consideră că pentru creșterea veniturilor la bugetul de stat ar fi nevoie de diminuarea paratului bugetar, eliminarea pensiilor specile, digitalizarea ANAF și reducerea evaziunii fiscale.

Sondajul a fost derulat prin intermediul Google Forms și a fost completat de 1.179 de respondenți din toate cele patru categorii de întreprinderi care formează sectorul IMM-urilor, potrivit prevederilor legii nr.346/2004, respectiv:

  1. a) microîntreprinderi - până la 9 salariaţi şi cifră de afaceri anuală netă sau active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei;
  2. b) întreprinderi mici - între 10 şi 49 de salariaţi şi cifră de afaceri anuală netă sau active totale de până la 10 milioane euro, echivalent în lei;
  3. c) întreprinderi mijlocii - între 50 şi 249 de salariaţi şi cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 milioane euro.

Alături de întreprinderile menționate la punctele a), b) și c) au participat la analiză și reprezentanți de întreprinderi mari, ONG-uri, PFA și cabinete medicale.

La întrebarea privind măsura în care au fost afectați de schimbarea regimului fiscal al microîntreprinderilor prin reducerea plafonului de la 1 milion de euro la 500.000 de euro, 35,8% din respondenții au indicat în mare măsură, 26,8% în mică măsură, în timp ce o pondere de 37,4% dintre cei chestionați au declarat că nu au fost afectați.

Ați fi preferat aplicarea cotei de impozitare de 3% din venituri pentru toate microîntreprinderile indiferent de numărul de angajați în locul scăderii plafonului pentru microîntreprinderi ? 54,2 % au dat un răspuns afirmativ, în timp ce 45,8 % nu ar fi preferat această alternativă.

Cât de afectat sunteți de schimbarea Codului Fiscal referitoare la obligativitatea angajării unei persoane pentru încadrarea în categoria de microîntreprindere? Din răspunsurile la această întrebare rezultă că 37,4% dintre respondenți nu au fost deloc afectați, 15,2% în mică măsură, iar 47,4% în mare măsură.

Aveți salariați care lucrează doar part-time în societatea dumneavoastră, încadrați la nivelul salariului minim? Din analiza CNIPMMR reiese că 45,3% nu au angajați part-time cu salariu minim, iar 47,4% au între 1 și 4 angajați.

Respondenții au indicat măsurile pe care le vor adopta că urmare a modificării regimului fiscal pentru angajații part-time (plata contribuțiilor la nivelul salariului minim pentru 8 ore).

În continuarea sondajului CNIPMMR, 47,7% dintre respondenții care au evidențiat că vor face concedieri, au declarat că vor renunta la toți angajații part-time, 26,1% vor renunta la 1 angajat, iar 22,5% vor concedia între 2 și 5 angajați.

La întrebarea privind echitatea introducerea unei “taxe de solidaritate” pentru companiile cu o cifră de afaceri de 100 milioane euro în vedere creșterea fiscalității pentru IMM-uri, o pondere de 71% dintre întreprinzători consideră că este echitabilă, spre deosebire de 29% dintre aceștia care au dat un răspuns nefavorabil privind această taxa.

În contextul actual, respondenții consideră că guvernul ar trebui să adopte următoarele măsuri pentru creșterea veniturilor la bugetul de stat:

  • Reducerea cheltuielilor bugetare prin diminuarea aparatului bugetare 87,40%
  • Eliminarea pensiilor speciale 76,60%
  • Creșterea eficienței colectării prin digitalizarea ANAF 70,70%
  • Reducerea evaziunii fiscale 74,90%;
  • Realizarea de investiții publice în economia reală 68,10%.