China și SUA sunt într-un conflict pe scena geopolitică, iar o metodă prin care americanii au luptat a fost să adauge Huawei pe așa-numitul "entity list", adică pe lista neagră a companiilor cu care alte firme din SUA nu au voie să colaboreze. Astfel a ajuns Huawei să rămână fără serviciile Google.

Autoritățile americane au invocat motive de securitate și le cer companiilor de telecomunicații din SUA să renunțe la echipamentele Huawei și să nu le folosească în viitor pentru comunicațiile 5G pentru că nu sunt sigure și reprezintă o amenințare.

Americanii au acordat o licență temporară prin care firmele americane încă mai pot colabora cu Huawei pentru a menține produse actuale lansate (update-uri de securitate pentru Android, de exemplu) și pentru a permite operatorilor telecom să înlocuiască echipamentele Huawei cu altele.

Pe 18 noiembrie a fost extinsă din nou perioada acestei licențe emise în mai 2019 pentru încă 90 de zile. Asta nu ajută foarte mult Huawei deoarece nu înseamnă că va putea colabora cu companii americane pentru produse noi.

Viitorul Huawei în România

În acest moment, trei țări de pe glob au interzis participarea Huawei la licitațiile pentru 5G: SUA, Australia și Noua Zeelandă. Ce ar face Huawei dacă și guvernul român ar lua o asemenea decizie

Catherine Chen, Corporate Senior Vice President în cadrul Huawei Technologies, a spus în cadrul unui interviu cu presa din România că Huawei nu ar avea de ales și ar părăsi România în cazul ipotetic în care nu i s-ar permite prezența la licitațiile 5G.

"Guvernele trebuie să ia în considerare propriul interes, dezvoltarea tehnologică, o conexiune bună și cu un cost competitiv. Dacă totuși lucrurile ajung în această situație ipotetică noi nu putem face nimic decât să plecăm din țară", a spus ea, menționând că are încredere totuși în guvernul din România și că este de părere că acest lucru nu se va întâmpla deoarece Huawei a devenit un contributor important la economia locală.

"Noi am angajat peste 2.000 de oameni în România și am creat, în mod indirect, alte 5000 de joburi. Avem o prezență foarte mare în România, aici avem și centrul de servicii și cel de contabilitate. De asemenea, plătim în jur de 250 de milioane de dolari sub formă de taxe în fiecare an către guvernul român și credem că suntem cetățeni corporate buni în România și aș fi absolut uimită să aflu că România ar lua o asemenea decizie"", a mai spus Chen.

Reprezentanta Huawei a menționat că-și dorește să participe la implementarea 5G din SUA și a calculat că Statele Unite vor cheltui cu 26 de miliarde de dolari mai mult în următorii cinci ani dacă păstrează Huawei pe lista neagră. De altfel, un studiu realizat de GSMA, o companie care reprezintă operatorii mobili, a calculat că la nivelul Uniunii Europene costurile ar fi cu 55 de miliarde de dolari mai mari fără prezența Huawei și ZTE. Cei doi vendori din China au o cotă de piață de 40% în zona de rețelistică din Europa.

Memorandum România - SUA privind 5G

Guvernul României s-a angajat să evalueze riguros vânzătorii de echipamente 5G, reiese din memorandumul de înțelegere semnat de între România și Statele Unite, făcut public de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaţionale, conform Digi24.

Astfel, evaluarea riguroasă a furnizorilor ar trebui să includă următoarele elemente, potrivit documentului:

1. Dacă furnizorul este, în lipsa unei analize judiciare, sub controlul Guvernului unui alt stat;

2. Dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă;

3. Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporatiste transparente.

Desecretizarea vine după două luni și jumătate de la semnare și după eșecul demarării licitației 5G, ce a fost amânată pentru 2020 din cauza faptului că memorandumul asumat trebuie transpus în legislație, printre altele.