Innovation Labs, programul național de pre-accelerare și mentorat pentru tineri antreprenori în domeniul tehnologiei, a ajuns în 2023 la ediția cu numărul 11. Una dintre noutățile pe care echipa IL le-a preg[tit pentru acest an este o componentă-pilot de pre-program, în București.

Echipele care s-au înscris la hackathoane și care au participat în programul Innovation Labs au fost, în funcție de experiență: echipe formate exclusiv din studenți, echipe spin-off din proiecte de cercetare din mediul universitar și echipe formate din studenți și antreprenori cu experiență.

Marele Premiu Innovation Labs 2023

 • Trofeul „Innovation Labs Grand Prize” a revenit echipei Ophset, care revoluționează captarea carbonului și cultivarea algelor prin intermediul fotobioreactoaarelor modulare. Acestea captează emisiile de CO2 din diferite surse, convertindu-le în produse valoroase precum biocombustibili, bioplastice și altele. Platforma lor tip marketplace permite tranzacționarea certificatelor de CO2, oferind un stimul companiilor pentru compensarea emisiilor prin achiziționarea lor direct de la Ophset sau de la alti furnizori de carbon capturat.

Premiul pentru cel mai bun pitch de pe scenă

 • Trofeul „Best Pitch”, acordat pe baza votului publicului, a fost decernat echipei MetaTags care transformă livrările auto cu vizibilitate în timp real. Platforma lor software, completată de o aplicație mobilă, utilizează hardware avansat, inclusiv PCB cu geolocație, urmărire a temperaturii și accelerometre. Puteți beneficia de actualizări continue si rapoarte privind starea paleților și a mărfurilor, accesa informații despre rutele optime, siguranța șoferilor, fluctuațiile de temperatură și obstacolele întâlnite.

Cel mai bun produs de la Innovation Labs 2023

 • Trofeul „Best Product” a fost câștigat de echipa Move Mountains. Aceasta este o platformă de rezervări pentru turismul de aventură. Programarea online în timp real către experiențe sportive unice reprezintă valoarea adăugată oferită de ei. Ei transformă o simplă excursie în natură într-o experiență unică și sigură prin listarea organizatorilor certificați și a experiențelor verificate. Instructorii beneficiază de promovare și vizibilitate sporite, precum și de un instrument de gestionare a activităților.

Startup-ul cu cel mai bun model de business

 • Trofeul „Best Business” a revenit echipei AIDE. AIDE revoluționează modul de învățare al studenților de la medicină prin furnizarea de învățare personalizată cu ajutorul unui profesor virtual generat artificial. Utilizând prelucrarea limbajului natural, învățarea multimodală și curricule personalizate, studenții își pot îmbunătăți experiența de învățare și pot obține progrese rapide.

Premiul pentru „Best Emerging Startup”

 • Trofeul „Best Emerging Start-up” a fost acordat echipei AlignSpine. Prin produsul pe care l-a dezvoltat, AlignSPINE este o orteză cu un cost redus, echipată cu senzori inerțiali și rezistivi, pentru monitorizarea completă a curburii coloanei vertebrale, în timp real. Poate determina în mod continuu variația unghiurilor spinale și poate oferi un feedback în timp real pacientului, fizioterapeutului sau medicului curant. Vine împreună cu o aplicație mobilă, astfel încât pacienții să poată urmări progresul lor, să efectueze exerciții de reabilitare sau să solicite sfaturi de la fizioterapeutul curant, după cum este necesar.

Startup-urile care au prezentat pe scenă sunt:

 1. EcoDot propune un micro-biodigestor anaerob creat pentru a depozita eficient și ecologic deșeuri organice.
 2. WalkMe este o aplicație destinată persoanelor nevăzătoare care furnizează în timp real informații despre obstacolele de evitat și direcția corectă de deplasare, contribuind astfel la creșterea independenței utilizatorilor săi.
 3. DrugBin.Solution este o platformă destinată gestionării medicamentelor scoase din uz.
 4. AlignSpine este o orteză cu cost redus, echipată cu senzori interțiali și rezistenți pentru monitorizarea completă a curburii vertebrale în timp real.
 5. ClinicAI este o aplicație software care îi va ajuta pe medici să eficientizeze procesul de diagnosticare a epilepsiei.
 6. MetaTags (Retail și eCommerce) - Soluție pentru urmărirea pachetelor și paleților
 7. NIXON STUDIO propune o soluție inovatoare pentru a îmbunătăți experiența de cumpărare în domeniul retail, utilizând tehnologie de tip realitate augmentată.
 8. Ophset (Sustainability) - Platformă web ce facilitează tranzacțiile dintre companiile care emit CO2 și cele care capturează dioxidul de carbon
 9. Q-Sort este un sistem automatizat destinat presortării deșeurilor solide, cu scopul de a sprijini sustenabilitatea.
 10. Move Mountains este o platformă online destinată oamenilor atrași de turismul de aventură.
 11. Visenna simplifică organizarea istoricului medical. Aplicația mobilă stochează și organizează fișierele medicale fotografiate, utilizând algoritmi de inteligență artificială.
 12. NovaChess (Lifestyle) - Aplicație ce promovează șahul drept o activitate interesantă și creativă
 13. SecureDELTA (Cybersecurity) - Platformă de management pentru crearea, criptarea și validarea instalării de fișiere de update sigure
 14. Respiro este o aplicație destinată îmbunătățirii bunăstării mintale care oferă ajutor utilizatorilor în înțelegerea stărilor și declanșatorilor emoționali.
 15. Berny.ai (Smart City) - soluție pe bază de AI pentru transcrierea notițelor și sumarizarea acestora în echipe mici
 16. INCORPO.RO este o platformă Web ce vine în ajutorul firmelor din străinătate care doresc să se înregistreze în România, prin simplificarea proceselor birocratice.
 17. AIDE reprezintă o bibliotecă online accesibilă în mod facil, care oferă utilizatorilor informații scrise, video și audio specializate în domeniul medical.