Am fost curios și fascinat în legătură cu conceptul de smart home. Adică o casă care să se adapteze la nevoile oamenilor, nu invers. În curând o să intru în mai multe detalii despre ce înseamnă să faci o casă smart, cum și de ce ai nevoie. În preambul, am zis să vă prezint două produse pe care le voi folosi în acest proiect de casă smart. Este vorba despre două produse de la TP-Link: priza inteligentă Tapo P110 și de becul Tapo L630.

Am primit un pachet cu două prize Tapo P110 și două becuri micuțe de tip spotlight. Hai să vedem, ce sunt, ce fac și cum le utilizezi

Tapo P110

Primul lucru care m-a surprins la această priză inteligentă este mărimea acesteia. Dar poate ar fi trebuit să-mi dau seama din nume: mini smart Wi-Fi Socket. Această este mult mai mică decât o altă priză smart Tapo mai veche pe care o am. Ceea ce este bine deoarece poate încăpea în locuri mai strâmte.

Este construită dintr-un plastic de calitate, brandingul este minimal și are un LED mic într-un colț, ca să-ți dai seama dacă e pornită și un buton de pornire și oprire pe lateral. Asta îmi place deoarece astfel o poți porni și opri ușor, chiar dacă nu ai internet.

Instalarea se face foarte ușor. O bagi în priză și apoi instalezi aplicația Tapo, îți faci cont și o găsești acolo, o denumești și ești gata să o folosești.

O priză smart este utilă deoarece îți oferă mai mult control asupra felului în care un dispozitiv folosește energia electrică. O funcție foarte utilă în această perioadă este cea de monitorizare a consumului de energie electrică și posibilitatea de a opri priza oricând dorești și astfel să faci economie. În cazul în care nu știai, dispozitivele consumă energie chiar și atunci când nu le folosești. Sigur, e un consum redus de energie, dar în timp se adună și plătești mai mult decât ai nevoie. Poți să scoți dispozitivul din priză, dar nu e o soluție pe termen lung să faci asta de fiecare dată.

Mai simplu să programezi din priza smart, iar astfel poți ca de la 10 pm până la 7 am să oprești curentul. Ai putea să-ți automatizezi și încărcatul telefonului sau altor dispozitive programând când priza să pornească. De exemplu, ai putea avea o stație de încărcare pe noptieră dar nu vrei ca telefonul să stea la încărcat toată noaptea, ci doar dimineața, înainte să te trezești.

De asemenea, priza tapo P110 îți oferă o perspectivă bună asupra consumului de energie. Poți vedea câți kWh consumi zilnic, pe lună sau pe an și poți estima cât vei plăti.

În aplicație poți să pornești și să oprești manual priza dacă dorești, însă există și o funcție de away și stabilești o perioadă în care dispozitivul să pornească la intervale neregulate și de mai multe ori. Asta te ajută să simulezi că este cineva acasă atunci când ești plecat. Ai putea pune un lampadar într-o astfel de priză și să setezi să se aprindă și să se stingă de mai multe ori în intervalul 19-23.00, de exemplu.

Tot din aplicație poți să inviți și alți membrii ai familiei să controleze priza de la distanță, dacă este nevoie și în setări poți să schimbi denumirea și să activezi funcția de power protection și astfel priza se oprește automat când detectează o putere mare, astfel încât să nu-ți strici electrocasnicele.

O ultimă chestie utilă la acestă priză este faptul că e compatibilă cu asistentul google și Alexa și astfel ai putea să o controlezi doar prin voce, fără să atingi telefonul.

Tapo L630

Tapo L630 este un bec inteligent RGB cu 16 milioane de culori și o temperatură de culoare care variază între 2200K și 6500K. De asemenea, este un bec cu un consum redus de energie, doar 3,7 wați, însă cu o putere destul de mare de 350 de lumeni și cu funcționare garantată de 15.000 de ore, adică aproape doi ani de funcționare continuă 24 din 24 de ore, ceea ce nu este cazul.

Acesta este un bec mic, pentru spoturi, aplice și are un soclu atipic GU10, nu cel clasic E27. Deci înainte să-l cumperi trebuie să te asiguri că ai cum să le folosești. O altă soluție este să cumperi un adaptor de la dulie E27 la GU10. Este genul de bec pe care să-l folosești la spoturi sau la corpuri de iluminat cu utilizare specifică (luminile din galeriile de artă, restaurante etc) sau pentru lămpi mici de noptieră sau de birou pentru o iluminare discretă.

Instalarea se face la fel de ușor ca și în cazul prizei și nu ai nevoie de un hub și se conectează direct la Wi-Fi și din aplicație ai control asupra culorilor, temperaturii și intensității luminii. Poți să îi pui un timer sau poți să programezi când să se oprească sau să pornească. Și acestea au suport pentru control vocal cu Google sau Alexa. În plus, dacă ai mai multe le poți grupa și le poți controla pe toate odată, deci nu trebuie să le oprești individual dacă asta dorești.

Dacă dorești o casă smart sau un consum de energie mai redus, atunci de aici ar trebui să pornești: cu prize și cu becuri smart, iar eu îți recomand aceste două modele de la Tapo.