Potrivit publicației Haaretz, tranzacția în valoare de 15,3 miliarde de dolari (suma este confirmată de reprezentanții Intel), este cea mai mare de pe piața israeliană de tehnologie, ținând cont că Mobileye – companie listată pe bursa din New York – are o capitalizare de 10,5 miliarde de dolari, o creștere de 85% față de valoarea din luna iulie 2014, momentul listării.

Cu sediul la Ierusalim, Mobileye este o companie fondată în 1999 de către profesorul Amnon Shashua (care deține funcția de CTO) și Ziv Aviram (CEO-ul Mobileye). Aceasta produce sisteme avansate de asistență pentru șoferi (denumite generic ADAS) și adaptează această tehnologie pentru mașinile autonome – adică acele mașini în care șoferul poate face orice altceva, deoarece mașina deține total controlul funcțiilor de rulare.

Tehnologia dezvoltată de Mobileye este folosită atât de constructorii tradiționali (printre clienți se numără branduri precum BMW, Volvo sau General Motors), dar și de companii precum Tesla, care anunța încă din 2015 faptul că va folosi soluția de self-drive pentru Model S. La finalul lui 2016, Mobileye avea o cifră de afaceri de 358 milioane de dolari (comparativ, în 2012 veniturile erau la nivelul de 40 de milioane de dolari), iar până la sfârșitul anului în curs ar putea atinge pragul de o jumătate de miliard de dolari

Totodată, Intel este cel mai mare angajator din Israel, cu 10.000 de angajați în această țară. Valoarea de piață a Intel este de 170 de miliarde de dolari, resursele financiare atingând suma de 17 miliarde de dolari. În același timp, producătorul american de semiconductoare are datorii de 25 de miliard de dolari.

În luna ianuarie, Mobileye, Intel și BMW anunțau că dezvoltă o flotă de mașini autonome care vor ajunge pe șosele în a doua parte a acestui an. În următorii patru ani, cele trei companii plănuiesc să aducă pe piață mașini autonome pentru consumatorii individuali.