Ben Laidler, strategul eToro pentru piețele globale, are peste 25 de ani de experiență în investiții pe piețele de capital la nivel global, deținând roluri la companii de top cum ar fi Rothschild, UBS, JP Morgan și HSBC. Este absolvent al London School of Economics (LSE) și al Universității Cambridge, asociat al Institutului de Management și Cercetare a Investițiilor (IIMR) și un comentator obișnuit al piețelor financiare globale.

start-up.ro a discutat la jumătatea anului cu Ben despre domeniile care sunt cele mai interesante pentru investitori după 18 luni de pandemie, care va fi evoluția globală, dar și cum trebuie să privim criptoactivele, într-o perioadă în care oamenii au investit în acestea, dar volatilitatea se păstrează.

„Redeschiderea economiilor a fost un motor important pentru performanțele PIB, dar și a burselor. Mai avem mult de parcurs. Media globală pentru vaccinare e de doar 25%, iar un indice al severității lockdown-urilor globale este încă peste 50 față de zero în ianuarie anul trecut. România are un indice de lockdown de 43%, spune Ben Laidler.

Investitorii se uită spre domeniile afectate în 2020

Sectorul tehnologic a crescut mult în 2020. Investițiile în digitalizare și munca hibridă au dus la rezultate foarte bune și investițiile au fost accelerate.

„Am asistat la investiții puternice de capital de risc în startup-uri, continuând trendul din 2019. Am avut și un boom al listărilor ale firmelor din tehnologie”, spune Ben Laidler.

„Anul acesta, investitorii se concentrează mai mult pe sectoare precum cel financiar, cel al materiilor prime și cel al consumului discreționar (auto, turism, retail), care au fost cel mai mult afectate de criză și care, prin urmare, cunosc o redresare mai puternică în acest an”, explică specialistul eToro.

Totuși, sectorul tehnologic va înregistra o creștere a profiturilor de 30% în acest an, peste boom-ul de anul trecut. Creșterea va fi susținută de marile companii. Se preconizează că Facebook va avea o creștere a profiturilor de 30%, Amazon de 35%, Apple de 60%, iar Tesla de 100%.

Cum arată o companie rezilientă?

În ultimele 18 luni am vorbit mult despre companii reziliente. Acestea sunt cele care au reușit să înțeleagă provocările crizei, să se adapteze, să treacă bine peste această perioadă în care nimic nu era sigur.

Am discutat cu Ben care sunt caracteristicile unei companii reziliente, pentru că asta înseamnă că o firmă este rezistentă la impactul mișcărilor tectonice din piață.

În primul rând, crede Ben, o astfel de companie „operează în sectoare cu o creștere puternică a cererii - adesea determinată de teme multianuale sau multidecenale - cum ar fi adoptarea digitală sau economiile care se decarbonizează”.

De asemenea, „au dezvoltat bariere mari la intrare - sau "moats" (fortărețe înconjurate de șanțuri cu apă), cum le-ar numi Warren Buffett. Acestea sunt domenii în care excelează și sunt foarte greu de reprodus de alții - inițial, de obicei, tehnologie brevetată sau alte elemente intangibile, iar mai târziu, o cotă de piață mare și o notorietate puternică a mărcii”, explică Ben Laidler.

Nu în ultimul rând, o astfel de firmă are bilanțuri puternice sau acces la capital. Acest lucru le oferă flexibilitatea financiară de a investi mia mult sau de a face achiziții în timpul unei crize, precum cea de anul trecut.

Ce așteptări sunt de la piețele financiare anul acesta

„Ne așteptăm la o performanță pozitivă, deși mai moderată, în restul anului. De la începutul anului până în prezent randamentul de 13% pentru acțiunile americane (și un pic mai mic pentru acțiunile globale) este peste media pe termen lung pentru întregul an și ar fi, de asemenea, un al treilea an consecutiv de randamente de două cifre, ceea ce e foarte rar. Acest lucru s-a mai întâmplat doar de două ori în ultimii cincizeci de ani”, spune Ben Laidler.

„Evaluările sunt ridicate (raportul P/E e în medie de 22x pentru SUA) și vor scădea în mod natural, dar ne așteptăm ca acestea să fie mai mult decât compensate de noi surprize pozitive atât în ce privește PIB-ul american, cât și cel mondial și, prin urmare, pentru câștigurile corporative, pe măsură ce economiile continuă să se redeschidă și restricțiile sunt atenuate”, a adăugat acesta.

Când vine vorba de sectorul financiar, acesta a fost al doilea cel mai performant sector după sectorul energetic de la începutul anului până în prezent, cu o creștere de 25% a prețului acțiunilor lor, față de media acțiunilor din SUA, care a crescut cu 16%.

„Sectorul financiar a fost frânat de creșterea economică slabă și de randamentele scăzute ale obligațiunilor, precum și de reglementările mai stricte privind capitalul după criza din 2008”, spune Laidler.

„Acest lucru se schimbă acum, odată cu perspectivele de creștere economică și de creștere a randamentelor obligațiunilor. Există în continuare un decalaj uriaș de 35% între profituri și câștiguri (P/E) - raportul dintre câștigurile unei companii și prețul acțiunilor sale - și diferența de evaluare față de piață, iar nivelurile ridicate de capital oferă companiilor financiare posibilitatea de a rezista în fața oricărei recesiuni și de a distribui în continuare capital acționarilor. Considerăm că băncile vor înregistra o creștere a profiturilor de 45% în acest an, cu mult peste nivelul pieței în general”, explică specialistul eToro.

De asemenea, piețele au evoluat mereu influențate de pandemie. China a avut performanțe bune pentru că a ieșit din lockdown prima, apoi SUA, iar acum asistăm la o supraperformanță europeană, pe măsură ce programul de vaccinare recuperează decalajul. Următoarele piețe interesante probabil vor fi America Latină, Africa sau Japonia.

Cele mai interesante criptoactive

Criptomonedele au trecut printr-o istorie agitată, dar au avut și momente de stabilitate. Dar bitcoin a înregistrat o scădere de 50% în ultimele luni, a 15-a scădere de acest fel din ultimul deceniu. Dar „Criptomonedele sunt în continuare clasa de active cu cele mai bune performanțe în acest an”, spune Laidler.

„Bitcoin a fost fondat în urmă cu numai 12 ani și observăm un interes sporit pentru acestea, având în vedere randamentele ridicate ajustate la risc, corelația foarte scăzută cu alte clase de active și utilizarea ca acoperire împotriva unei inflații mai mari. Pe măsură ce procesul de adoptare continuă, volatilitatea ar trebui să scadă în mod natural”, spune Ben Laidler.

Din punctul de vedere al specialistului eToro sunt unele criptoactive foarte interesante pe piață.

El menționează în primul rând de Ethereum, deoarece este principala platformă pentru DApps, contracte inteligente, NFT-uri și altele. Uitându-se la actualizările planificate, Ben Laidler consideră că Ethereum va depăși problemele de scalabiitate și taxele de tranzacționare ridicate din prezent.

Ben mai menționează și de Chainlink, un altcoin interesant, pentru că e principala rețea descentralizată de oracole pentru a furniza date din lumea reală pentru contractele inteligente și pentru blockchain ca întreg.

„ADA (Cardano) și XTZ (Tezos) - ambele platforme pentru crearea de token-uri, contracte inteligente și DApps, au potențialul de a rivaliza cu Ethereum pentru o cotă de piață în viitor”, mai spune specialistul eToro.

„Polkadot, care se referă la interoperabilitatea tehnologiei blockchain, unde rețele blockchain independente pot face schimb de informații și tranzacții într-un mod care nu se bazează pe încredere, este la fel de interesant. Acest ecosistem permite ca rețele blockchain publice și private să funcționeze simultan, de exemplu, fișele școlare ar putea fi stocate pe un blockchain privat, dar potențialii angajatori ar putea folosi blockchain-ul public pentru a confirma că dețineți o calificare fără a avea acces la toate informațiile private privind educația dumneavoastră”, completează el.

Cu toate acestea, Ben Laidler îndeamnă la cercetare și ca oamenii să răspundă la întrebarea „ce problemă rezolvă acea monedă digitală”.

„La fel cum fiecare acțiune are un caz de afaceri, fiecare criptoactiv ar trebui să aibă un prospect din care oamenii pot afla mai multe despre cazul de utilizare. Așadar, priviți dincolo de cifrele din titlu, înțelegeți în ce investiți și nu investiți mai mult decât vă puteți permite să pierdeți”, explică acesta.