Acest articol a fost publicat ca o scrisoare către cititorii newsletter-ului start-up.ro, în secțiunea Nota Redacției, în data de 6 aprilie 2023.


Recent mi-am adus aminte de un episod din serialul Seinfeld, în care George Constanza vrea să-și îmbunătățească viața făcând exact contrariul a ceea ce ar fi făcut în mod normal. Jerry îi spune că poate instinctele sale nu sunt bune și contrariul ar trebui să fie corect. Îi funcționează o vreme, dar, ca de obicei, George exagerează și totul îi explodează în față, ca să zic așa.

Totuși, ideea este bună. Uneori instinctele sau obiceiurile noastre sunt negative și ne împiedică să evoluăm sau să avem succes. Poate ar fi cazul să analizezi puțin ce faci și să te gândești dacă e bine. Poți să începi cu un exercițiu de gândire. Cum ar fi dacă ai face contrariul? Ce s-ar întâmpla?

Schimbă perspectiva, încearcă să vezi lucrurile din alt unghi. Întinde mâna în față și ridică degetul mare. Apoi închide când un ochi, când pe celălalt. Vei vedea că poziția degetului s-a schimbat, deși tu nu ai mișcat mâna. Este același deget, dar pespectiva s-a schimbat.

Un lucru care-mi place la jocurile video este faptul că oricând ai acces la o hartă și vezi unde se află personajul tău, care e nordul, care sunt obiectivele. Nu ar fi tare dacă am avea și în viața reală așa ceva? Un loc în care să eliminăm toate lucrurile mărunte și să vedem imaginea de ansamblu: ce facem bine, ce nu facem bine, unde suntem, unde mergem și cât mai avem până acolo?

Ca să închei, nu toate obiceiurile tale personale sau de business sunt rele. Asta e clar. Însă cum ar fi să mai spargi tiparul din când în când?