Inteligența artificială ar putea să ne ajute să înțelegem când animalele suferă sau manifestă alte emoții, spun niște cercetători care au apărut în revista Science, conform TechCrunch.

Un exemplu este sistemul Intellipig, dezvoltat de oamenii de știință de la University of the West of England Bristol și Scotland’s Rural College, care analizează fotografii ale fețelor porcilor și trimite notificări fermierilor dacă există semne de durere, boală sau stres emoțional.

Fețele animalelor, similare cu ale omului în proporție de 38%

Există și o echipă de la Universitatea din Haifa care a creat un software de recunoaștere facială folosit pentru a ajuta oamenii să găsească câini pierduți. Aceștia lucrează la antrenarea unei inteligențe artificiale să identifice semne de disconfort pe fețele animalelor, care au în comun 38% dintre mișcările faciale cu oamenii.

Aceste sisteme se bazează pe oameni, în primă instanță, pentru a identifica semnificațiile diferitelor comportamente ale animalelor, prin observarea îndelungată a comportamentelor în diferite situații.

Însă, un cercetător de la Universitatea din São Paulo a experimentat cu ajutorul unor fotografii cu fețele unor cai, înainte și după operații, precum și înainte și după administrarea de analgezice. El a antrenat un sistem AI care să se concentreze pe ochi, urechi și gură, iar rezultatele arată că inteligența artificială a reușit să învețe singură semnele durerii cu o precizie de 88%.