Platforma de investiții cu cea mai mare creștere din Sud-Estul Europei, SeedBlink, face o analiză a strategiei investitorilor instituționali și privați pentru anul viitor pe blogul acesteia.

”Ecosistemul de startup-uri din România este un exemplu de reușită de jos în sus. Primul val de antreprenori tech din România nu a mai așteptat ca autoritățile să facă primul pas, ci și-au construit propriile oportunități pentru progres”, spune Andrei Dudoiu, managing partner în cadrul SeedBlink.

Din punctul de vedere al investitorilor chestionați de echipa SeedBlink, industriile în care aceștia văd potențial pentru fondatorii români de startup-uri în 2023 sunt diverse, dar centrate pe inovația tehnologică.

”Mă uit cu interes la verticale și industrii care contribuie la zona de sustenabilitate, fie că vorbim despre agritech, despre îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate și healthtech, economie circulară în modă sau electronice”, spune Alina Georgescu, Catalyst România.

La rândul său, Vlad Panait, managing partner în cadrul Sparking Capital, este de părere că sunt câteva industrii în care startup-urile românești găsesc un teren favorabil, precum securitate cibernetică, inteligență artificială (automatizare, optimizări, RPA), și gaming, iar Dan Călugăreanu, managing partner Early Game Ventures, este de părere că deep tech este un concept cheie.

”Domeniul energetic, medtech, edtech, industrie 4.0 sau fintech sunt câteva dintre verticalele cu potențial care pot fi accelerate. România are un ecosistem al startup-urilor încă destul de tânăr și care încă se adaptează la provocări și identifică oportunități”, afirmă Matei Dumitrescu, RocaX.

În ceea ce privește contextul macroeconomic actual și care se conturează pentru următoarele luni, investitorii chestionați de SeedBlink sunt de părere că fondatorii de startup-uri se vor afla într-o perioadă cu foarte multe provocări pentru ei, dar și cu multe oportunități pentru cei care reușesc să se adapteze rapid, să devină mai competitivi și să-și optimizeze resursele.

Pe larg despre opinia celor patru investitori din țara noastră privind oportunitățile și provocările investiționale și ale fondatorilor români din 2023 puteți afla pe larg din materialul de pe blogul SeedBlink.