Prezent la Innovation Labs 2018 Demo Day, președintele României Klaus Iohannis a vorbit despre situația startup-urilor din România, dar și despre gradul de digitalizare. Iohannis și-a început discursul vorbind despre puterea ideilor, despre puterea tehnologiei de a transforma societatea și lumea din jurul nostru.

“În ecuația progresului nu există o forță mai puternica decât cea a ideilor. Astfel de inițiative sunt importante pentru că ajută la împlinirea potențialului antreprenorial încă din facultate. Suntem martori la schimbările aduse de tehnologie în toate mediile - trebuie să ne asumăm aceste schimbări si să profităm de beneficiile pe care le aduc”, a declarat Iohannis.

Cu toate astea, Președintele a atras atenția asupra gradului scăzut de digitalizare și a menționat faptul că Guvernul ar trebui să ia măsuri imediate. “Digitalizarea scăzută a economiei și a instituțiilor este evidentă, lucru care ar trebui să convingă Guvernul să ia măsuri imediate”, a declarat el.

Klaus Iohannis a explicat că degeaba avem viteze de internet foarte bune dacă gradul de digitalizare este foarte scăzut. Președintele a avut cuvinte de laudă pentru industria IT din România, dar a atras atenția asupra deficitului de personal calificat. El este de părere că, pentru a soluționa această problemă, este nevoie ca educația digitală să se facă încă din școala primară.

“Deficitul e deja de ordinul miilor. Sistemul de învățământ trebuie sa integreze rapid educația digitală - încă din școala primară - pentru a rezolva aceasta problema”, a explicat Iohannis.

Klaus Iohannis a mai susținut că e nevoie de sprijinirea startup-urilor locale, asta dacă vrem să avem un “model românesc de Sillicon Valley”.

“Industriile creative si startup-urile sunt elemente centrale ale unei economii dinamice și competitive pe plan global. Ele trebuiesc susținute. Nu putem aspira, altfel, la un model românesc de Sillicon Valley”, a declarat Președintele.