iPhone împlinește astăzi o vârstă rotundă. Zece ani au trecut de când Steve Jobs a urcat pe scenă în San Francisco și a prezentat telefonul care a schimbat definitiv piața. Lumea era pregătită să renunțe definitiv la taste.

Dacă alte companii precum BlackBerry au mizat totul pe telefoane cu tastaturi QWERTY, din ce în ce mai mari, iar Nokia nu a reușit să atragă creatorii de aplicații, Apple a reinventat conceptul și a renunțat cu totul la acestea. PDA-urile erau existente, însă nu ofereau simplitatea și mai ales software-ul cu care a venit compania din Cupertino.

Jobs a vrut să creeze un dispozitiv pe care să poți face orice, de la navigarea pe Internet, la ascultat muzică, un dispozitiv multimedia care să fie companioniul personal al fiecăruia. Și a reușit. Toată industria s-a schimbat. BlackBerry și Nokia sunt în pragul falimentului, susținute de chinezi, iar vânzările Apple sunt cel puțin impresionante.

Din 2007 până în 2016, gigantul american a vândut nu mai puțin de un miliard și 33 de milioane de telefoane. Doar în 2011, veniturile din vânzările de iPhone-uri au valorat 47 de miliarde de dolari, 40% din veniturile Apple. În cei zece ani de existență, modelele s-au schimbat, telefoanele au devenit din ce în ce mai mari, software-ul a fost updatat în permanență. Însă experiența a rămas excepțională. E un telefon simplu, ușor de folosit, sexy și performant. Exact așa cum și-a dorit regretatul Steve Jobs.

Dacă Apple a pornit cu atâția ani în urma ca o companie de calculatoare, tocmai faptul că s-a concentrat în anii 2000 pe dispozitivele portabile i-a asigurat ascensiunea la vârf. Și, dacă ne gândim mai bine, nu numai industria telefoanelor a fost revoluționată de compania californiană. iPod-ul a adus cu sine revoluția muzicii, lumea a renunțat la Walkman. iPad-ul a definit noțiunea de tabletă, până la acel moment lumea nu știa cu ce se mănâncă. Cu Apple Watch au reușit să lanseze o cu totul altă industrie, cea a wearables, a dispozitivelor purtabile. Moștenirea lăsată în urmă de Jobs cuprinde varii domenii.

Și dacă tot rămânem pe tărâmul nostalgiei, haideți să recapitulăm toate modele de iPhone care au apărut pe piață în acești zece ani, începând cu bătrânul 2G, și terminând cu actualul iPhone 7.

iphone steve jobs apple cupertino

Afacere pentru iPhone - Românul care își conduce businessul de vizavi de Alcatraz.