Protestele din ultimele săptămâni, cele mai mari din ultimii 27 de ani, au strâns în stradă, probabil, cel mai mare număr de copywriteri. Dincolo de realitatea sumbră și de seriozitatea demersului (chiar ne dorim să trăim într-o țară mai bună, cu legi corecte), românii și-au pus pe pancarte nemulțumirile și au răspuns provocărilor venite atât din partea guvernanților, cât și a celeilalte tabere de protestatari, în cele mai nonconformiste și amuzante moduri, pentru a dovedi, încă o dată, că știm să facem haz de necaz.

protest-guvern-foto-Dan-Mihai-Bălănescu

Zilele acestea am văzut cum internetul a fost invadat de jocuri care ironizează partidul aflat la guvernare și pe liderul acestuia, dar și de mii de fotografii din timpul mitingurilor, care au surprins, pe lângă persoanele aflate în stradă, și mesajele acestora - inteligente, subtile și cu un umor fin.

Pentru a centraliza măcar o parte dintre pancartele amuzate ale străzii, un tânăr a creat NeamSăturat.com. Marian Paraleu este din Brăila și este student în anul doi la Facultatea de Contabilitate și Informatică de Gestiune de la ASE.

Am stat de vorbă cu el pentru a afla câteva detalii despre demersul său și despre așteptările pe care le are din partea oamenilor aflați la putere. ”Am hotărât să inițiez acest proiect din dorința de a arhiva într-un singur loc creativitatea și umorul de bun simț al românilor”, ne-a spus Marian.

A făcut site-ul în aproximativ trei ore, alături de un prieten care l-a ajutat să adauge conținut și a ajuns la circa 110 fotografii. ”Sursa sunt diferitele pagini de Facebook, dar sunt și fotografii trimise prin intermediul paginii dedicate din cadrul site-ului”, afirmă Marian și precizează faptul că site-ul – care are ca subtitlu sintagma ”Umorul unei națiuni” - este actualizat zilnic, pe măsură ce găsește noi fotografii interesante.

neamsaturat pancarta protest romania site

Până acum Marian a avut aproximativ 5.000 de vizitatori unici pe NeamSăturat.com și spune că vrea să păstreze activ acest site ”pentru ca, peste ani, să facă parte din <istoria> digitală a țării”.

Un demers similar cu cel al lui Marian a fost făcut și de editura Curtea Veche Publishing, care a fost cât pe ce să scoată volumul ”#rezist”, un album care cuprindea o parte dintre instantaneele surprinse în stradă. Sugestia realizării acestei cărți venise din partea unor fotografi și a unor bloggeri, iar banii obținuți din vânzarea volumului ar fi urmat să se ducă către presa independentă. Însă, pe data de 8 februarie reprezentanții editurii anunțau că vor suspenda proiectul #rezist, motivând decizia prin faptul că ” intențiile nu au fost corect înțelese și nu este un moment potrivit pentru o astfel de carte”.

Pentru guvernanți, Marian are un singur mesaj, care concentrează toate dorințele noastre și ale generațiilor mai tinere. ”Mi-aș dori ca guvernanții să acorde mai multă atenție tinerilor antreprenori și să găsească soluții optime pentru ca tinerii valoroși ai generației noastre să rămână în țară, pentru că ei reprezintă viitorul”.