Unele dintre ele sunt oferite de Wantsome, o școală de formare profesională în IT lansată la Iași în 2017 de către Iuliana Anton (45 de ani), un business a cărui idee ”s-a copt” vreme de 3 ani.

Iuliana lucrează în domeniul IT din 2004. În trecut a lucrat la Premium Software ca HR Manager, dar nu este străină de antreprenoriat. În 2014 a fondat IT’s Wise, o companie specializată în consultanță HR, recrutare și achiziție de talente pentru clienți din domeniul IT&C, din România și din străinătate.

În plus, Iuliana este co-organizator DevExperience, the Absolutely Normal International IT Event în Iași, din 2015 până în prezent, prima conferinţă internaţională adresată seniorilor IT din Iaşi. De asemenea, în 2017 a fost co-organizator al TechShift, prima Conferință Internațională de Inovație și Produs din zona Moldovei.

”Am înființat Wantsome, Academia Prietenoasă de IT la Iași în anul 2017. Ideea unei școli independente, de formare profesională în IT, cu ajutorul unor specialiști în industrie, a stat la copt aproape 3 ani de zile. Aveam deja și o companie de consultanță în HR, specializată pe zona IT, astfel m-am gândit în primul rând la specialiștii în resurse umane, cum eram eu și la managerii companiilor de outsourcing din Iași”, povestește Iuliana Anton.

Wantsome, cursuri de programare

În prezent, Wantsome oferă cursuri structurate pe 4 mari categorii: cursuri de specializare pentru angajați în IT; cursuri pentru reconversie profesională în IT; cursuri pentru elevi; programe de training pentru companii sau echipe de lucru, care pot fi personalizate în funcție de nevoile specifice ale acestora.

Ariile principale de activitate sunt: programare, QA (testare), operations (rețele și infrastructură, DevOps), BA (business analysis) și UX/UI Design. Acestea sunt structurate pe mai multe niveluri de pregătire, de la începător până la avansat.

”Toți cei care trec prin acest proces vor să dobândească, să stăpânească sau să aprofundeze cunoștințe de IT, să știe că e o industrie în care pot crește constant, în condiții mai bune de lucru, dar în care nu te oprești niciodată din învățat. De asemenea, este foarte important și interesul acordat educației, înainte de a pune bazele în IT”, povestește Iuliana despre cursanții Wantome.

În ceea ce privește vârsta celor care aleg să urmeze cursurile puse la dispoziție de Wantsome, aceasta variază de la 16 la 47 de ani. ”Cei între 16 și 19 ani sunt elevi extraordinar de talentați care se înscriu în grupe pentru adulți și caută să își descopere sau dezvolte pasiunile și viitoare cariere. Prin îndrumarea din cadrul școlii de IT, aceștia reușesc să se orienteze mai ușor către tipul de studii superioare pe care să le urmeze”, spune fondatoarea Wantsome.

Iuliana Anton precizează faptul că tinerii cu vârsta între 23 și 25 de ani care aleg să urmeze cursurile de programare ale școlii sunt, de regulă, studenți care doresc să se angajeze și au nevoie de experiență practică, de mentorat suplimentar sau de cunoașterea efectivă a unei noi tehnologii pe care vor să o testeze în proiecte personale.

Iar cursanții cu vârsta între 28 și 40 de ani au ca scop dobândirea de cunoștințe noi pentru un avans în carieră sau reconversie profesională 100% față de ultimul loc de muncă sau de studiile efectuate.

”Cei care fac reconversie profesională vin din domenii diverse, de la finanțe-bănci, învățământ, inginerie sau filologie, specializați în limbi străine, până la marketing, medicină, construcții și chiar poliție sau pompieri. Am avut și cursanți cu studii anterioare în arhitectură, psihologie, geografie și drept. Toate acestea ne-au demonstrat, în mai puțin de trei ani, cât de flexibil e IT-ul și că românii nu se tem să încerce ceva nou pentru binele lor”, declară Iuliana Anton.

Limbaje de programare pentru oportunități crescute

Fondatoarea Wantsome precizează faptul că un aspect important identificat în cei trei ani de funcționare a școlii este că tot mai mulți cursanți încep să fie axați pe inovație și dezvoltarea proiectelor proprii, nu doar interesați de obținerea unui loc de muncă în IT.

”Astfel, ajutorul pe care tehnologia îl poate aduce antreprenorilor de mâine în digitalizarea afacerilor proprii, automatizare sau simplificarea operațiunilor de business începe să devină un factor motivant în selectarea cursurilor potrivite”, adaugă fondatoarea Wantsome.

Cum au fost ultimele luni luând în calcul și efectele pandemiei de coronavirus? Deși în mod ideal cursurile de programare se desfășurau față în față cu profesorii, echipa Wantsome a luat încă din luna martie decizia de a muta activitatea în mediul online pentru a-i proteja atât pe mentori, cât și pe cursanți. În plus, Iuliana menționează că vor continua să țină cursurile pe Zoom până când riscul de infectare va scădea considerabil.

Alături de echipa sa, Iuliana Anton a văzut oportunițile din criză, odată cu mutarea cursurilor de programare în mediul digital deschizându-se și alte oportunități.

”Acum am descoperit că putem oferi mentorat către toată țara – nu doar pentru Iași și București, unde aveam reprezentanță cu săli de curs. Mai mult, au venit către noi solicitări și din partea românilor angajați în străinătate, dornici să urmeze un curs IT online alături de noi. Nu în ultimul rând, venim în întâmpinarea audienței cu mai multe beneficii, discount-uri, consultanță de specialitate și atenție”, adaugă ea.

Viitorii cursanți pot ține cont de faptul că, în această perioadă, în industria IT sunt foarte căutate cunoștințele de Python, Java, Front-end, Testare Manuală și Testare Automată, BA, Algoritmi și Structuri de Date și UI/UX Design. Pe lângă acestea, sunt cereri numeroase pentru cursurile Introducere în Programare, .NET și Introducere în Linux.

În ceea ce privește încasările din acest an, Iuliana nu se așteaptă să depășească nivelul din 2019, dar nu-și face griji. Preferă să se gândească la acest an ca la o lecție de maturitate pentru afacerea pe care a fondat-o și să vadă în continuare oportunitățile pe care le aduce tehnologia în viața noastră.