„Noi consider─âm c─â copiii au abilitatea cea mai dezvoltat─â de a înv─â╚Ťa ╚Öi de a asimila cuno╚Ötin╚Ťe. Când e╚Öti copil, automat e╚Öti curios, ╚Öi î╚Ťi place foarte mult s─â te joci. Noi vrem s─â readucem curiozitatea copil─âriei prin jocuri, în a╚Öa fel încât s─â sporim interesul pentru înv─â╚Ťat”. spunea Raluca Stratulat acum ╚Öase luni, într-un interviu pentru start-up.ro.

Între timp, IziBac s-a dezvoltat ╚Öi fondatorii au în╚Ťeles mai multe despre cum pot dezvolta proiectul. Au decis s─â treac─â de faza de incubare ╚Öi s─â se înscrie la acceleratorul BCR InnovX, în grupa Grinders. Asta le-a oferit acces la mentori, la idei noi ╚Öi au ajuns s─â prezinte pe scena unor evenimente dedicate startup-urilor tech, precum Startup Grind Tbilisi.

Ast─âzi se preg─âtesc s─â dezvolte proiectul pe mai departe, cu o platform─â numit─â IziEdu, unde s─â ofere educa╚Ťie antreprenorial─â ╚Öi investi╚Ťional─â, iar pe termen lung s─â ofere platforme de înv─â╚Ťare pentru diferite subiecte.

Am discutat cu ea ╚Öi po╚Ťi urm─âri discu╚Ťia în video-ul de mai jos sau po╚Ťi asculta interviul pe orice platform─â de streaming audio dac─â vei c─âuta ╚Öi te vei abona la podcastul Startup Mashup.

Despre ce avea de spus în aprilie 2019 echipa iziBac po╚Ťi afla din acest material de pe start-up.ro.

Evolu╚Ťia iziBac în 2020

„Am crescut mult ca echip─â. Am reu╚Öit s─â ob╚Ťinem fonduri europene ╚Öi am început s─â le investim în crearea unei platforme de tip White Label, acea platform─â care ia absolut orice con╚Ťinut ╚Öi-l digitalizeaz─â pentru absolut oricine vrea s─â-l înve╚Ťe.”, spune Raluca Stratulat.

„Am început s─â înv─â╚Ť─âm educa╚Ťie antreprenorial─â, educa╚Ťie investi╚Ťional─â ╚Öi educa╚Ťie financiar─â. Pentru diferite palete ╚Öi grupe de vârste. Mai întâi pentru zona României ╚Öi ulterior vrem s─â ne extindem. Numele platformei este IziEdu. Este practic o nou─â entitate legal─â. Planul nostru pe termen lung se bazeaz─â pe aceast─â platform─â”, explic─â fondatoarea iziBac despre noul proiect iziEdu.

Italia, Spania, Bulgaria, urm─âtorul pas

„Am început s─â extindem IziBac ╚Öi la alte examene de bacalaureat din Europa. Am reu╚Öit s─â ob╚Ťinem sigiliul de excelen╚Ť─â în inova╚Ťie la nivel european. Am aplicat la SME Horizon 2020 ╚Öi cu ajutorul celor din InnovX, al─âturi de colaboratori, am reu╚Öit s─â scriem un proiect valoros. Am fost extrem de aproape de a lua în sine finan╚Ťarea, doar c─â a fost ultima rund─â ╚Öi nu mai existau atât de multe fonduri.”, explic─â Stratulat.

Raluca ╚Öi Adrian Stratulat vor aplica ╚Öi în 2020 pentru Horizon 2020, iar apoi vor s─â se extind─â spre alte ╚Ť─âri.

„Primele ╚Ť─âri în care vrem s─â mergem sunt Italia, Spania ╚Öi Bulgaria. În primul rând, pentru c─â sunt comunit─â╚Ťi de români ╚Öi vrem s─â ajungem la ei cu bacalaureatul românesc, dar ╚Öi Bacalaureatul din ╚Ť─ârile respective. De asemenea, rata de promovare a Bac-ului e cea mai mic─â în aceste trei ╚Ť─âri europene, pe lâng─â România, care st─â cel mai r─âu.”, explic─â Raluca.

De asemenea, iziBac vrea s─â ajung─â ╚Öi în Statele Unite unde s─â construiasc─â un produs pentru examenele de tip SAT. Modelul de dezvoltare va fi bazat pe crearea de echipe de profesori ╚Öi colaboratori care s─â preia platforma în franciz─â.

„Mergem c─âtre licee ╚Öi liceele private achizi╚Ťioneaz─â licen╚Ťa anual─â pentru elevi. Se nume╚Öte SmartPass ╚Öi are loc în autobuzele galbene unde copiii pierd peste o or─â jum─âtate f─âcând naveta. Vrem s─â cre─âm un mediu de dou─â echipe ╚Öi s─â interac╚Ťioneze într-o competi╚Ťie pozitiv─â”, spune Stratulat.

Noi caracteristici în aplica╚Ťie ╚Öi Olimpiada iziBac

Echipa iziBac a ajuns la 12 membri ╚Öi 17 profesori care ajut─â la crearea con╚Ťinutului. De asemenea, exist─â 100 de ambasadori din Consiliile Elevilor.

În curând, aplica╚Ťia va avea un feature de peer to peer learning. Asta înseamn─â c─â elevii pot s─â se ajute reciproc ╚Öi pot s─â se consulte dac─â au dileme în materie. Va func╚Ťiona practic precum TPU.ro, unde pui o întrebare, r─âspunzi ╚Öi prime╚Öti fundi╚Ť─â.

„Vrem s─â lans─âm un feature multiplayer ╚Öi op╚Ťiunea de Campionat, care va fi un fel de Olimpiada digitalizat─â ╚Öi gamificat─â cu faz─â pe liceu, ora╚Ö, jude╚Ť ╚Öi na╚Ťional. La final, sper─âm s─â facem un eveniment offline în care s─â ne cunoa╚Ötem cu to╚Ťii”, explic─â Raluca.

Extindere dincolo de examenul de Bacalaureat

iziBac a fost creat ca un produs doar pentru Bacalaureat, dar Raluca ╚Öi Adrian Stratulat vor s─â extind─â startup-ul dincolo de aceast─â limit─â. De altfel spun c─â au înv─â╚Ťat asta cu ajutorul acceleratorului InnovX.

„Aveam în minte extinderea la nivel global, dar în sine nu gândeam global. Gândeam extraordinar de local pe România ╚Öi s─â cre╚Ötem aici. Nu merge chiar a╚Öa procesul în antreprenoriat. Ar trebui s─â te vezi direct mare ca s─â po╚Ťi s─â ajungi acolo. Dac─â te vezi doar în România, nu vei ajunge s─â cre╚Öti suficient cât s─â o dep─â╚Öe╚Öti”, spune Raluca în cadrul interviului.

„Am înv─â╚Ťat s─â ne concentr─âm aten╚Ťia. La început de drum împr─â╚Ötii cu da în foarte multe direc╚Ťii sperând c─â una-dou─â se vor concretiza. Problema cu un startup e c─â nu ai proceduri ╚Öi te duci în mai multe direc╚Ťii decât po╚Ťi duce. Pentru noi a fost important s─â ne g─âsim focusul bine delimitat cât s─â ne putem gestiona resursele ca s─â atingem un scop global.”, a mai ad─âugat antreprenoarea.

iziEdu, platforma pilot pe care urmeaz─â s─â o lanseze va fi concentrat─â ╚Öi pe copiii de la gr─âdini╚Ť─â sau ╚Öcoala primar─â, pentru c─â ei au nevoie de educa╚Ťie financiar─â pentru viitor.

„Pentru educa╚Ťia investi╚Ťional─â vrem s─â mergem spre spectrul de 30-40 de ani. Adic─â oameni care ar vrea s─â investeasc─â, dar nu au curajul s─â o fac─â pentru c─â nu au no╚Ťiunile necesare. În România pia╚Ťa ╚Öi ecosistemul de startup-uri s-a dezvoltat, în schimb pia╚Ťa investi╚Ťional─â e în urm─â.”, spune Raluca.

„Pe viitor vrem s─â ne ducem pe absolut orice curricul─â. Pentru carnetul de ╚Öoferi, pentru examenul de limb─â, orice vrei s─â înve╚Ťi s─â o faci într-un mod mai distractiv. Platforma va fi bazat─â pe blockchain ╚Öi se va numit Younity. Vrem un ecosistem în care elevii ╚Öi profesorii, cu cât înva╚Ť─â mai bine ╚Öi mai mult, cu atât câ╚Ötig─â mai bine ╚Öi mai mult, ceva cuantificat pe care-l pot cheltui”, explic─â Raluca Stratulat.

În plus, vor s─â adauge ╚Öi teste psihometrice pentru ca în urm─âtoarea perioad─â s─â po╚Ťi s─â-╚Ťi construie╚Öti un CV cu ajutorul iziEdu ╚Öi s─â adaugi competen╚Ťele revelate de aceste teste.

Experien╚Ťa de la acceleratorul BCR InnovX

Pe lâng─â modul în care au înv─â╚Ťat s─â gândeasc─â global, dar s─â se concentreze mai bine pe produs, cei de la iziBac au reu╚Öit s─â înve╚Ťe destul de multe din experien╚Ťa unui accelerator.

„Am avut ╚Öi teorie, una care nu m─â a╚Öteptam s─â dea atâtea rezultate. Se nume╚Öte antreprenoriatul disciplinat. Am avut workbook, o carte de teorie ╚Öi o carte de practic─â. Nu am parcurs-o fil─â cu fil─â, în schimb fiecare fil─â pe care am parcurs-o am f─âcut-o cu cap ╚Öi a dat ni╚Öte rezultate la noi în echip─â”, spune Raluca.

„Acceleratorul InnovX a avut avantajul c─â ni s-au oferit practic alimentele specifice nou─â ca s─â cre╚Ötem, personalizate. Am întâlnit o comunitate minunat─â care te sus╚Ťine ╚Öi dincolo de program. Februarie-martie 2020 e perioada de înscriere pentru noua edi╚Ťie”.

„În februarie ╚Öi iunie 2020 suntem invita╚Ťi în Silicon Valley. Cea din iunie 2020 am primit-o dup─â ce am câ╚Ötigat locul 2 la Startup Grind Tbilisi în Georgia, dup─â cinci runde de pitch-uri pentru a ajunge pe scena principal─â. Va fi o conferin╚Ť─â pentru Women în Technology, femei din domeniul tech. Eu voi reprezenta echipa”, explic─â reprezentanta iziBac.

În privin╚Ťa unei investi╚Ťii din partea unui fond, spune c─â nu se gr─âbesc. „Nu ne gr─âbim s─â atragem investi╚Ťie. Vrem s─â atragem investi╚Ťii cu cap care s─â ne ajute s─â cre╚Ötem ╚Öi s─â nu ne întindem mai mult decât resursele pe care le avem disponibile acum. Vrem s─â g─âsim un investitor care s─â ne lase spa╚Ťiu de cre╚Ötere, dar s─â aib─â r─âbdarea necesar─â. E un startup în domeniul educa╚Ťiei ╚Öi se cl─âde╚Öte mai greu, cu r─âbdare ╚Öi cu mult─â pasiune în spate.”

Dac─â ar fi s─â g─âseasc─â o investi╚Ťie care s─â se potriveasc─â, Raluca spune c─â iziBac este în c─âutarea a 130.000 de euro pentru focusul de extindere în regiune ╚Öi ad─âugarea de noi feature-uri.

30.000 de elevi folosesc platforma în România în momentul de fa╚Ť─â. În clasa a XII-a în România sunt aproximativ 130.000 de elevi,

„Masa total─â ar fi undeva la 230.000 de elevi pe care-i putem atinge în România. Consider─âm c─â un sfert din cei care sunt în clasa a XII-a nu vor da BAC-ul. Când vedem rat─â de promovare de 60%, cei 25% care nu au dat BAC-ul nu au fost sc─âzu╚Ťi. În media pe ╚Ťar─â, de exemplu, sunt licee care au rat─â de promovare 100% doar pentru c─â un singur elev s-a înscris la BAC, iar al╚Ťii nu au f─âcut-o”, spune Raluca.