Microsoft a încheiat asistența principală pentru Windows 7 pe 13 ianuarie 2015, ceea ce a însemnat că funcțiile noi au încetat să fie adăugate dar au fost disponibile actualizările de securitate.

Potrivit specialiștilor CERT_RO, opțiunile pe care le aveți ar fi:

Upgrade la Windows 10

”Dacă doriți să faceți upgrade la Windows 10 vă este necesară o licență. Actualizarea de la Windows 7 la Windows 10 are o serie de avantaje. Ambele sisteme de operare sunt realizate de Microsoft, procesul de actualizare este relativ ușor și documentat pe siteul Microsoft. Acest lucru înseamnă că veți avea un minim de întrerupere atunci când faceți upgrade la Windows 10. Majoritatea programelor pe care le utilizați vor putea funcționa pe Windows 10, iar aspectul și interfața sunt similare cu Windows 7. Totuși, pentru aplicațiile 3rd party (care nu sunt furnizate de Microsoft), va trebui să verificați pe siteul producătorului dacă acestea sunt compatibile cu Windows 10. De asemenea, recomandăm ca înainte de începerea upgrade-ului sistemului de operare să efectuați o salvare a fișierelor personale pe un mediu extern”, spun experții în securitate cibernetică.

Un alt sistem de operare

”Există o varietate de sisteme de operare, unele gratis alte contra cost, care pot fi instalate. Trecerea la alt sistem de operare presupune adaptarea la alt mediu de lucru, copierea fișierelor personale pe acesta, instalarea sau găsirea altor programe software echivalente cu cele utilizate pe sistemul actual”.

Păstrarea sistemului de operare Windows 7 instalat

”În acest caz, pentru diminuarea riscurilor de securitate este indicat să folosiți o soluție de securitate si un browser, ambele actualizate si compatibile cu Windows 7. Totuși aceste măsuri nu vor elimina riscul de securitate dat de faptul că sistemul de operare Windows 7 nu va mai primi actualizări de securitate și va fi din ce in ce mai vulnerabil în lipsa acestora”, afirmă specialiștii CERT-RO.

Printre consecințele unui atac cibernetic reușit aceștia enumeră:

  • pierderea datelor/fișierelor personale prin criptarea acestora (ransomware)
  • furtul unor date/informații precum: conturi bancare și date de acces la acestea, date de acces la conturile de email, date de acces la conturile altor aplicații și utilizarea acestora în scop malițios
  • utilizarea calculatorului de către infractorii cibernetici pentru minare cripto monedă (crypto currency minning)
  • implicarea calculatorului in atacuri asupra altor sisteme informatice
  • utilizarea neautorizată a microfonului și camerei video