„Jobs of the Future” este un proiect editorial în care vorbim despre viitorul modului în care vom munci și care sunt meseriile care nu s-au inventat astăzi, dar care ne vor marca următorii zeci de ani.
În această ediție am aflat detalii din industrie de la Victor Grosu, arhitect și fondator al Hype Project, firmă de arhitectură specializată în proiecte de lux rezidențiale și comerciale, unde folosesc și integrează tehnologii de ultimă oră.
Casele noastre s-au transformat în ultimii ani. Dacă televizorul a adus reorganizarea sufrageriei, gadgeturile din viața noastră au adus lucrurile la un alt nivel. În plus, ultimele luni au adus biroul în casă.
Am trecut de la începutul secolului XX la o tehnologizare treptată a caselor. În primul rând, primul impact al tehnologiei a fost apariția toaletelor și a apei publice în canalizare, așa că bucătăria și baia s-au transformat, ba chiar s-au mutat înăuntru.
Ulterior, au apărut dispozitivele care ne-au ajutat să ținem alimentele proaspete, adică frigiderele sau aragazele. Cea mai mare revoluție a caselor a fost însă televizorul, iar arhitecții timpului au fost nevoiți să schimbe întregul setup în jurul acestuia.
Conform studiilor americane, petrecem mai mult de 90% din viața noastră în case, diferit de ceea ce se întâmpla în trecut. Acest lucru vine din timpul petrecut la televizor, în fața gadgeturilor sau făcând alte lucruri casnice. Așadar, casa nu mai e doar locul pe care-l construiești ca să dormi și să-ți fie cald, ci e un întreg ecosistem.
Miliarde de dispozitive conectate la internet
Conform datelor firmei de analiză de piață IDC, 7 miliarde de dispozitive sunt conectate la internet, iar numărul se va multiplica.
De asemenea, arhitectul viitorului va lua în calcul și protecția caselor inteligente. Așa cum astăzi casa are o ușă solidă, pe viitor va trebui să aibă obligatoriu și un sistem de securitate cibernetică împotriva hackerilor.
Organizațiile de arhitecți vorbesc de câteva elemente esențiale ale profesiei pe viitor. În primul rând arhitectul va trebui să convingă clienții să folosească automatizarea. De asemenea, împreună vor stabili ce dorește clientul să controleze și ce trebuie automatizat. Până la urmă, tehnologia, oricât de autonomă e, trebuie controlată.
Domotica, șpecialitatea viitorului pentru arhitecți
Pe lângă ușurința de a folosi o casă, arhitecții vor trebui să calculeze și impactul asupra mediului, iar toate automatizările să ia în calcul reducerea amprentei de carbon. În plus, ei vor lua în calcul și vârsta locuitorilor, pentru că o casă automatizată pentru tineri va avea alte funcții față de una pentru bătrâni, care va integra numeroase funcții de ajutor și asistență pentru aceștia.
Dincolo de toate acestea, arhitectul viitorului va folosi materie primă realizată de roboți, materiale care pot fi printate 3D și personalizate pe baza inteligenței artificiale care citește preferințele oamenilor.
Arhitecții vor deveni specialiști în domotică, așa că am vrut să aflăm chiar de la cei care descoperă viitorul cum îl văd, așa că urmează rubrica interviu, unde specialiștii vorbesc despre joburile viitorului.
„Fără tehnologie nu mai putem facem nimic”
Victor Grosu, fondator al Hype Project, e un arhitect modern. Integrează tehnologia în munca internă a studioului, dar și în casele clienților.
„Evident, astăzi fără tehnologie nu putem face nimic. Folosim tehnologia pentru tot felul de programe de comunicare, task management control, în care noi urmărim procesele, în ce etapă suntem, unde sunt deadline-urile și totodată și software-urile care ne permit să facem vizualizările 3D super realiste pentru a diminua efectul neînțelegerii din partea unui beneficiar și toți cei implicați în proces să înțeleagă clar ce vrem să facem noi ca arhitecți”, explică primul nivel al tehnologiei în arhitectura prezentului.
El menționează că software-ul e în evoluție continuă. „Noi încercăm să integrăm și BIM-urile. Multe elemente decorative de interior necesită suportul companiilor care produc aceste materiale și generează aceste informații BIM, care înseamnă informația despre un proiect, obiect sau orice element introdus la care are acces oricine în online. Și clar pentru noi contează foarte mult pentru că în momentele acestea de pandemie când toți închidem, trebuie să lucrezi la distanță, să lucrezi de acasă fără să perturbeze cumva buna activitate și desfășurarea contractelor”, explică Victor.
Arhitectul spune că au lucrat și cu realitate virtuală pentru vizualizare, dar rezultatele au fost mixte momentan. Procesul poate fi anevoios, dar clienții au avut parte de un efect de „Wow”. Cu toate acestea, Victor consideră că mai trebuie să treacă un pic până la acceptarea acestor tehnologii, iar momentan le fac la cerere.
Senzori și case inteligente
Senzorii, casele inteligente, obiectele conectate sunt parte a multor case în momentul de față. Așa că arhitecții trebuie să le privească drept o parte integrantă atunci când fac planul lor.
„În realitate în ziua de azi tehnologiile sunt inevitabile pentru că sunt foarte multe și ele trebuie să fie controlate. Înainte lucrurile erau destul de standard, simple pentru înțelegerea de azi”, spune Victor.
El menționează că astăzi lucrurile au evoluat și încîă de la începutul proiectului trebuie să gândească sisteme inteligente de recuperare a aerului, instalații controlate de la distanță și senzori.
„Trebuie să vină în ajutor niște tehnologii obligatorii controlate prin smartphone sau termostate inteligente care percep această informație de la echipamentele care deja vin cu presetări făcute special pentru așa ceva”, spune Victor.
Dacă unele tehnologii sunt funcționale, altele sunt în categoria de mofturi. Acestea, spune Victor, sunt jaluzele acționate electric de la distanță, control pentru toate dispozitivele prin smartphone sau tablete, termostate inteligente. Cu toate acestea, menționează că introduc tehnologia treptat, pentru ca aceasta să ajute, nu să încurce clientul și setează tot felul de scenarii, pentru ca automatizarea să fie cât mai complexă. Astfel, nu vrei să închizi și să deschizi jaluzelele de pe smartphone zilnic, ci scenariile setate te ajută ca acestea să se deschidă și să se închidă automat în funcție de momentul zilei.
„În Belgia, o țară destul de avansată, au peste 60% case smart, la noi abia depășim 5%, e o piață enormă, e o piață în creștere, e o piață în care zi după zi costurile acestor device-uri și soluții scad și atunci ele vin la pachet”, spune Victor. El menționează că un aspect important în această perioadă sunt și luminile, care pot fi setate din smartphone, inclusiv la nivel de luminozitate și căldură.
Arhitectul viitorului trebuie să studieze mereu
Victor consideră că arhitecții, precum doctorii, trebuei să se specializeze anual și menționează că zilnic citește reviste și site-uri de specialitate din lumea tehnologiei.
„Știi că orice doctor, măcar 2-3 ori pe an este obligatoriu să treacă un curs de performanță și de studii. Ei, la arhitecți nu e obligatoriu și depinde de fiecare în parte. Eu aș băga treaba asta obligatoriu, sincer, pentru că am întâlnit tot mai des cazuri în care ajung la un proiect după alți arhitecți care au zis că știu, dar în realitate nu”, explică Victor.
„Dacă nu înveți vei rămâne acolo. Dacă vei vrea să știi te vei duce în sus. Și clar, astăzi beneficiarul este foarte smart. Educat și citește și el, crede-mă, mult”, încheie acesta.