Bucureștiul s-a clasat în categoria orașelor cu cei mai mulți profesioniști care lucrează în industria de înaltă tehnologie, care numără în prezent peste 70.000 de angajați, arată studiul CBRE.

Capitala se plasează în categoria centrelor cele mai active din acest punct de vedere, alături de Londra, Dublin, Madrid sau Budapesta.

De asemenea, din 2008 și până în prezent, capitala României a înregistrat una dintre cele mai importante creșteri din Europa a numărului de angajați din acest sector: 66%.

În weekend am publicat un articol care arată cele mai active centre IT din Europa. Bucureștiul e în afara topului 10. Ultimul oraș din top 10 european este Zurich, cu peste 99.000 de specialiști.

Bucureștiul are în prezent un coeficient al numărului de profesioniști în domenii de înaltă tehnologie per oraș care se situează peste dublul mediei din Uniunea Europeană.

Unde lucrează bucureștenii?

La nivelul Bucureștiului, cei mai mulți angajați din industria de înaltă tehnologie lucreză în software (36%), urmat de hardware (21%), telecom (20%), servicii IT (11%) și securitate cibernetică (8%).

Sectorul de înaltă tehnologie din București este dominat de mari companii internaționale, ca rezultat al consolidării statutului său ca mare furnizor pentru forța de muncă din acest domeniu. Printre cei mai importanți angajatori din capitală sunt marile companii de software, telecomunicații și servicii IT, cu jucători majori ca: Oracle, Microsoft, IBM, Luxoft, Endava, Vodafone, Ericsson sau Hewlett Packard.

Vrei să găsești un specialist IT? Intră pe BizTool.ro, platforma oferită de start-up.ro unde găsești programatori, designeri și oameni care să-ți facă site-ul sau aplicația.

Ca pondere de vârstă, industria high-tech bucureșteană este dominată de generația milenialilor (25 – 34 ani), în contrast cu alte orașe care fac parte din categoria celor mai importante orașe în ce privește forța de muncă din acest sector și unde balanța se înclină către profesioniștii cu o experiență mai mare.

Acest decalaj este cauzat de creșterea extraordinară pe care industria de înaltă tehnologie a înregistrat-o în România în ultima decadă.

Concluziile studiului au relevat că 40 de orașe pot fi clasificate ca poluri unde se concentrează forța de muncă din industria de înaltă tehnologie și care reprezintă piețe de interes pentru marile companii din domeniu.

Acestea au fost clasificate în patru categorii, în funcție de mai mulți factori, printre care numărul angajaților raportat la numărul de locuitori și ritmul de creștere.

Cele mai active orașe din Europa

Astfel, cele mai active poluri sunt constituite de orașele – capitale sau centre de afaceri – unde lucrează peste 70.000 de profesioniști și printre care se regăsesc Londra, Madrid, Dublin, Paris, Budapesta și București.

A doua categorie cuprinde polurile importante, adică orașe care au între 50.000 și 70.000 de angajați, cum sunt Zurich, Praga, Rotterdam sau Viena. Cel de-al treilea grup este reprezentat de centrele de dimensiuni normale, care au între 20.000 și 50.000 de angajați, printre care se află Oslo, Hamburg, Geneva și Bruxelles.

Orașele care au manifestat o creștere a numărului de angajați din sectorul înaltei tehnologii de peste 10% începând din 2010 și pentru care este prognozată continuarea creșterii și în următorii cinci ani, intră în cea de-a patra categorie, care include nume ca: Florența, Cracovia, Leeds sau Porto.