Analizând piața forței de muncă înainte și la sfârșitul perioadei de izolare, Codecool, școala de programare care la sfârșitul anului trecut anunța un deficit de 15.400 de programatori în piață, a realizat un studiu care prezintă cele mai căutate limbaje de programare în cerințele angajatorilor din IT în 2020, cât și cum au evoluat de la începutul anului.

Cu cel mai mare număr de mențiuni, SQL, Java și JavaScript sunt cele mai căutate limbaje de către angajatori, acestea fiind cele mai căutate atât la începutul, cât și la sfârșitul perioadei de izolare.

Află în continuare care sunt și celelalte limbaje, tehnologii și specializări pe care angajatorii caută programatori și ce schimbări a adus iunie vs februarie în cerințele angajatorilor pentru joburi în IT:

SQL: Peste 2.057 anunțuri

Folosit pentru gestionarea și interogarea bazelor de date, SQL (Structured Query Language) înregistrează un salt în popularitate în acest an, cu 2.057 de anunțuri pe site-urile de profil, fiind căutat în special în rândul organizațiilor care lucrează cu date de volume foarte mari.

Astfel, joburile de SQL developer, developer, data analyst, business intelligence (BI) analyst sau database administrator (DBA) sunt se numără printre specializările aflate și ele la mare căutare.

„Popularitatea SQL a crescut foarte mult în ultimii ani, mai ales odată cu digitalizarea tot mai multor afaceri și creșterea ecommerce-ului, în care lucrul cu datele este esențial. Acestea stau la baza tuturor deciziilor implementate de către companii, indiferent de profilul business-ului. De aici și nevoia de Business Intelligence Analysts - una dintre cele mai căutate specializări, deoarece interpretarea corectă a acestor date este cel mai mare atu. Cu SQL, companiile au posibilitatea de a obține și interpreta date foarte utile despre utilizatorii lor”, a declarat Adina Căciulatu, Marketing Manager Codecool.

Java: peste 1.732 de anunțuri

Al doilea cel mai căutat limbaj, Java, este unul dintre cele mai populare limbaje de programare din lume, fiind folosit pentru aplicații de desktop cu interfață grafică, aplicații de mobil sau aplicații și chiar servere web.

La finalul lunii iunie, erau înregistrate 1.732 de anunțuri pentru locuri de muncă ce necesită cunoștințe avansate în acest limbaj.

JavaScript: peste 1.603 de anunțuri

Pe locul trei se situează JavaScript, limbajul folosit în special de către front-end developers pentru a adăuga elemente dinamice site-urilor web.

Cu peste 1,5 miliarde de site-uri live, număr care continuă să crească în fiecare zi, JavaScript este un limbaj care oferă foarte multe oportunități de carieră, cu 1.603 de anunțuri pe site-urile de profil.

Topul limbajelor de programare la nivel global

Dintre zecile de limbaje de programare disponibile pe piață, cele trei limbaje menționate mai sus, cărora li se adaugă Python, Go, Rust și suita C (C, C++, C#) sunt printre cele mai importante, cu ajutorul cărora au fost scrise multe dintre aplicațiile și site-urile pe care le folosim zilnic și care sunt în continuă dezvoltare și în prezent.

Astfel că pe lângă cele mai căutate limbaje căutate de către angajatori, acestea sunt cele mai utilizate limbaje de programare la nivel global:

Python

Python este un limbaj de programare folosit utilizat în software, cât și în web development. Acesta poate fi folosit pentru dezvoltarea back-end (pe parte de server) a aplicațiilor de web sau de mobil, software development, procesarea datelor de volume mari și a calculelor matematice, dar și pentru scripturi (instrucțiunile care îi „spun” unui computer ce „să facă”).

Este considerat printre cele mai simplu de învățat limbaje de programare, fiind în continuare printre cele mai utilizate din întreaga lume.

Python este într-o continuă creștere de câțiva ani buni, și nu e de mirare - datorită utilității sale în domenii foarte variate, la Codecool, Python este prima introducere în programare pe care le-o facem studenților.”, a mai declarat Adina.

Go

Limbajul de programare Go este simplu și ușor de înțeles, surclasând astfel limbajul Python la capitolul cel mai ușor de învățat limbaj de programare.

Go este un limbaj dezvoltat de către Google, foarte rapid și foarte asemănător cu C ca sintaxă. Programatorii sunt de părere că acest limbaj este perfect pentru proiecte de înaltă securitate și cu viteze și modularități mari, cum ar fi cele din industria FinTech.

Rust

Rust este un limbaj de programare dezvoltat pe mai multe paradigme și axat în principal pe performanță și securitate. Este foarte asemănător din punct de vedere sintactic cu C++ și a devenit din ce în ce mai folosit în industrie. În prezent, este limbajul ales de către Microsoft pentru dezvoltarea sigură a componentelor software.

Care sunt cele mai căutate specializări?

În ceea ce privește topul specializărilor căutate de angajatori, acesta este constituit din Cloud Computing, DevOps și Business Intelligence, cele trei fiind la fel de căutate atât la începutul, cât și la sfârșitul perioadei de izolare.

Cloud Computing: peste 1.632 de anunțuri

Cloud computing se numără printre cele mai de viitor specializări ale momentului. Prin Cloud computing înțelegem livrarea a mai multor servicii cu ajutorul internetului. Aceste resurse includ aplicații și metode folosite pentru stocarea datelor, severe, baze de date, networking și software.

Printre cele mai folosite limbaje de programare pentru această specializare se numără SQL și Java, dar și PHP, Python sau JavaScript.

DevOps: peste 939 de anunțuri

DevOps este una dintre specializările mai nou apărute în domeniul IT și a apărut datorită nevoii de a crea o punte de legătură între software development și IT operations. Pentru a avea succes în această specializare și a bifa cele două obiective Continuous Integration/Continuous Delivery (CI/CD), alegerea limbajelor de programare este esențială.

Un inginer DevOps de succes va avea nevoie să cunoască câteva dintre următoarele limbaje: C/C++, Python, SQL, JavaScript, Java, PHP sau Ruby.

Business Intelligence: peste 886 de anunțuri

Specializarea de Business Intelligence se referă la tehnologiile, aplicațiile și practicile folosite pentru colectarea, integrarea, analizarea și prezentarea informațiilor de business. Scopul acesteia este să ajute companiile să ia decizii mai bune în ceea ce privește afacerile lor.

Pentru această specializare, cele mai folosite limbaje de programare sunt cele legate de interogarea bazelor de date, precum SQL, dar și cele de scripting precum JavaScript și PHP.

Care sunt cele mai căutate tehnologii?

La capitolul cele mai căutate tehnologii, topul este deschis de platforma de cloud computing AWS, urmat îndeaproape de două tehnologii folosite în Front-end development precum Angular și React.

AWS: peste 607 de anunțuri

AWS (Amazon Web Services) este o platformă completă de cloud computing dezvoltată de către Amazon care include servicii de infrastructură, platforme și software-uri. Amazon Web Services poate oferi organizațiilor computing power, servicii de stocare a datelor și de dezvoltare de conținut.

În prezent, AWS se numără printre cele mai de succes și mai folosite tehnologii pentru Cloud Computing.

Angular: peste 605 de anunțuri

Angular se numără în prezent printre cele mai folosite tehnologii de către web developers. Acesta este un framework structural pentru aplicații web dinamice, folosit în special de către Front-end developers.

React: peste 520 de anunțuri

React.js este o bibliotecă open-source JavaScript folosită pentru crearea interfețelor de utilizator în special în cazul aplicațiilor single-page. React le permite dezvoltatorilor să creeze aplicații web care să poată schimba date, fără să reîncarce pagina de web. Scopul principal al acestei tehnologii folosite de către Front-end developers este să fie rapidă, extensibilă și simplu de utilizat.

Este important de menționat încă de la început faptul că sunt foarte puțini programatori de succes care sunt specializați într-un singur limbaj de programare.

Cei mai mulți cunosc cel puțin două sau trei limbaje în care pot programa fără probleme, sau sunt Full Stack Developers, de aici și numărul mare de oportunități în ceea ce privește joburile.

IT-ul este printre cele mai sigure sectoare de pe piața forței de muncă, atât ca număr de anunțuri de joburi disponibile, cât și din punct de vedere al nivelului salarial care a rămas și pe perioada pandemiei unul dintre cele mai ridicate.

În ceea ce privește o posibilă reconversie profesională către domeniul IT, Codecool a pus bazele cursului de Full-Stack Developer, un curs pentru începători care îți amână complet orice taxă de școlarizare, și care promite că după 12 luni de curs ai garanția unui job în IT ca Junior Full Stack Developer.

„Cunoscând SQL, Java și JavaScript, ai aproape garantat un job în IT, însă la Codecool ducem această garanție puțin mai departe și asigurăm un job în IT la terminarea cursului de Full-Stack Developer, unde mentorii noștri pregătesc programatori versatili în toate limbile și specializările căutate de angajatorii de astăzi.”, a mai declarat Adina.

Printre limbajele de programare și tehnologiile predate în cadrul cursului se numără atât SQL și Python, cat și Java, JavaScript, React și Angular, toate fiind la mare căutare de către angajatori, atât pe plan local, cât și internațional.