Întrucât decalajele ce țin de salarii și de ratele de angajare încep să dispară în Estul și Vestul Europei, noi provocări precum competențele diferențiate, schimbările profesionale și lipsa aptitudinilor de comunicare din domeniul IT trebuie să fie gestionate printr-un sistem complex de educație și formare profesională.

Unul dintre cele mai importante bootcamp-uri de programare din Europa Centrală, Codecool, a publicat recent un studiu referitor la rata de angajare, salariile și alte aspecte-cheie din domeniul IT din Europa. Rezultatele evidențiază nevoia stringentă de a descoperi noi principii de cooperare între factorii de decizie europeni, întreprinderi, învățământul superior și actorii din sectorul educației private, pentru a putea genera forță de muncă de calitate în acest sector.

Forța de muncă digitală din Europa: aproape 9 milioane de profesioniști

În 2018, circa 8,9 milioane de profesioniști au lucrat ca specialiști în domeniul IT&C în Uniunea Europeană – ceea ce reprezintă peste 3,9% din forța totală de muncă din țările participante la studiu. Acest lucru înseamnă că, în numai 10 ani, numărul de specialiști IT&C din Europa a crescut cu mai mult de 40%. În timp ce acțiunile de angajare sunt în continuare cele mai ridicate în Europa Occidentală, majoritatea statelor din Europa Centrală și de Est, precum Cehia, Slovenia și Ungaria deja depășesc sau se apropie de media europeană.

În timp ce extinderea ocupării forței de muncă în domeniul IT dovedește că Europa ține pasul cu liga mondială, cererea de competențe în domeniul digital continuă să crească într-un ritm alert. În 2020, se preconizează că piața europeană a muncii va înregistra un deficit de peste 670.000 de profesioniști IT.

Numărul de respondenți care susțin că au întâmpinat dificultăți în angajarea de forță de muncă digitală în Europa Centrală și de Est continuă să crească, Ungaria depășind media (60%), în timp ce România (45%) și Polonia (37%) se apropie cu pași repezi - nu într-o manieră pozitivă.

Cât valorează competitivitatea?

Ca urmare a creșterii constante a cererii de pe piață, salariile din domeniul IT sunt extrem de competitive pe tot globul. Cu toate acestea, câștigurile depind fundamental de factori precum țară, sex, vârstă, nivel de educație și tipul de job. Salariile sunt de asemenea mai ridicate în cadrul companiilor mari, iar freelancerii tind să câștige mai mult decât angajații din firme. După cum arată statisticile, Europa este în continuare împărțită în două în ceea ce privește nivelul salariilor în domeniul IT. În același timp, creșterea salariilor în Estul Europei este cu mult peste nivelul inflației ceea ce înseamnă o mărire reală a salariului de peste două ori mai mare decât rata din Europa de Vest. Industria IT a crescut recent în Europa de Est cu 7%, datorită cererii semnificative pentru serviciile IT tradiționale din Europa Occidentală și din SUA.

Concret, în România, salariile în domeniul IT au crescut cu o rată anuală compusă de 11,53%. În Ungaria, conform ultimului sondaj al companiei Hays, salariile inginerilor de software de pe posturile de junior sunt de aproximativ 1672 de euro în medie, crescând exponențial cu experiența dobândită.

Profesioniștii din domeniul IT din Polonia pot fi la fel de mulțumiți, întrucât câștigă de două ori mai mult decât angajații din industria construcțiilor și din sectorul de afaceri, având un salariu mediu de 1914 euro.

Competențe, educație, școli de programare

În ceea ce privește nevoia de a forma profesioniști calificați în domeniul IT în număr cât mai mare, aproape toată Europa se confruntă cu aceleași provocări. Educația și formarea axate pe competențe devin din ce în ce mai importante deoarece un număr considerabil de posturi noi în zona IT necesită cunoștințe de management și comunicare, precum și cunoștințe lingvistice și experiență în managementul de proiect din diferite industrii, pe lângă cunoștințelele de programare. Potrivit Eurostat, mai mult de două treimi din totalul specialiștilor IT au finalizat un nivel terțiar (ceea ce înseamnă clasificarea internațională standard în domeniul educației) al studiilor în Uniunea Europeană, care oferă cunoștințe aprofundate, în timp ce programa este mai puțin flexibilă și orientată către practică.

“Abordarea generală față de profesiile din domeniul IT s-a schimbat semnificativ în ultimii ani. Pe măsură ce nivelul salariului mediu crește anual, domeniul IT devine din ce în ce mai atractiv pentru angajații de pe piețe diferite, ceea ce duce la un număr tot mai mare al reconversiilor profesionale. Acești nou intrați pe piața de IT sunt mai mult decât capabili să aducă în ecuație toate abilitățile de comunicare menționate mai sus, însă este necesară deținerea cel puțin la nivel de începător a abilităților de programare. În acest punct intră în acțiune sectorul privat, acesta putând ajuta la ocuparea posturilor vacante cu candidați proaspăt pregătiți, ce pot fi modelați în continuare conform abilităților și cunoștințelor specifice companiei”, subliniază Balázs Vinnai, fondator Codecool.

Codecool este o școală de codare de generație nouă, ce deține 5 campusuri în 3 țări - Ungaria, Polonia și România. Cu peste 50 de parteneri corporate și 500 de absolvenți anual, Codecool a dobândit o experiență recunoscută în pregătirea și selecția de noi candidați în domeniul digital. Pe durata perioadei de pregătire de 12+6 luni, studenții învață limbaje de programare de bază precum .NET, Java și Javascript, precum și GIT, diverse baze de date și metode de dezvoltare agile software precum SCRUM, devenind junior full stack developer la finalul perioadei de studiu.

“În mare parte, curricula necesită muncă de echipă, bună comunicare și abilitatea de a colabora cu ceilalți colegi. Principalul avantaj al acestui model este că pregătirea este intensivă și rapidă, iar programa tehnică este flexibilă și poate fi modificată rapid în funcție de cererea pieței. Campusurile au rolul de a forma candidați bine pregătiți pentru piața digitală a muncii, ce dețin cunoștințe profesionale de nivel începător sau mediu și un set bine pus la punct de abilități de comunicare. Parteneriatul cu piața muncii este bine stabilit, asigurând accesul direct la majoritatea jucătorilor importanți din sectorul IT”, spune Balázs Vinnai, Președinte & Fondator Codecool.