Articolul acesta a apărut în secțiunea „Nota redacției” din newsletter-ul start-up.ro de miercuri, 13 octombrie. Puteți să vă abonați la newsletter aici.


Conform unui studiu citit ieri, 2 din 10 IMM-uri care s-au închis în România în prima parte a pandemiei au rămas închise și după 6 luni, conform unui studiu Mastercard realizat în 19 țări. Afacerile mici ar fi de 3 ori mai predispuse să rămână închise în perioade dificile față de întreprinderile mari. În același timp, numărul afacerilor care au intrat în zona de online s-a triplat în fiecare lună față de perioada de dinainte de pandemie. Asta înseamnă că numărul comercianților mici a crescut la nivel global cu 32% față de 2019. Dar în România numărul IMM-urilor a scăzut cu 10%.

În același timp salariul mediu pe economie a crescut cu 6,4% în ultimul an, dar inflația de 6,3% din august anulează practic beneficiul acestei creșteri. Ce avem în plus dăm mai departe, pentru că inflația mărește prețurile. În 2021 economia ar putea înregistra un nivel al inflației mai mare decât cel al creșterii de salarii. Iar previziunile din companii privind creșterea sunt foarte greu de făcut, deoarece inflația și schimbările aduse de pandemie influențează această predictibilitate. Suntem într-un val 4 abrupt și dacă nu ne scuturăm bine, ne va afecta și mai mult. În ritmul actual, creșterile de salarii vor fi negative dacă sunt raportate la inflație.

De asemenea, laptele s-a scumpit cu 11-14%, uleiul cu 18-21%, făina cu 20-40%. Toate într-o singură lună. Coșul de alimente de bază s-a scumpit cu 8-10%. Acest lucru va duce la o reducere a consumului sau la economii mai puține ale oamenilor, care sunt afectați zi de zi de aceste creșteri.

La nivel global, se anunță o nouă furtună. Criza de pe piața imobiliară chinezească riscă să zguduie piețele globale. Imobiliarele reprezintă 25% din economia din China, dar ritmul său de creștere s-a micșorat teribil. China se află în fața unui boom imobiliar care poate imploda istoric.

Toate acestea puse cap la cap anunță perioade dificile pentru antreprenori. O vedeți zi de zi probabil. E o frică în aer, fără îndoială, e multă îndoială și acțiunile se fac mai calculat. Pentru că nimeni nu știe cum va fi. Adunați la asta și criza politică din România care provoacă doar o scârbă generalizată, care nu mai poate fi influențată nici de afinități politice sau de ideologii, iar lucrurile arată cam ca dimineața aceasta din București. Există, dar e întunecată.

Cum vor rezista antreprenorii, angajații și IMM-urile? Cu greu, fără îndoială, dar reziliența există. Cu toate acestea, au nevoie de parteneri constanți, inclusiv din partea statului. Nu prin intervenționism, ci pur și simplu printr-un parteneriat ușor de înțeles. Avem nevoie, ca antreprenori, ca statul să ne zică realist ce urmează. Pentru a ști cum să ne pregătim. Nu vrem să fim într-un „Squid Game” antreprenorial, în care avem „green light”, mergem, dar dacă nu suntem atenți suntem prinși de piață și uciși. Metaforic, bineînțeles.