Aceasta este prima etapă a angajamentului de relocare făcut de companie la finalul anului trecut, în cadrul Inițiativei sale Globale pentru Transparență.

Mutarea procesării datelor face parte dintr-o mișcare importantă, menită să crească reziliența infrastructurii IT a companiei la riscuri de breșe de date și să protejeze datele în tranzit, pentru a putea demonstra transparența produselor sale, a serviciilor și a proceselor interne.

Începând din acest moment, datele despre amenințări, provenind de la utilizatorii europeni, vor începe să fie procesate în două centre de date. Acestea oferă facilități de primă mână, în concordanță cu standardele industriei, pentru a asigura cele mai înalte niveluri de securitate.

Datele pe care utilizatorii decid să le trimită către Kaspersky Lab includ fișiere suspecte sau necunoscute până în acel moment și meta-datele aferente, pe care produsele companiei le trimit către Kaspersky Security Network (KSN) pentru analiză automată de malware.

Fișierele cuprind doar o parte dintre datele procesate de tehnologiile Kaspersky Lab, dar sunt cele mai importante dintre ele. Protecția datelor clienților, alături de siguranța și integritatea infrastructurii, este o prioritate importantă pentru Kaspersky Lab, de aceea mutarea procesării fișierelor este pe primul loc și se estimează că va fi încheiată până la finalul lui 2019. Relocarea altor date procesate de produsele Kaspersky Lab, constând în diverse tipuri de statistici anonimizate despre amenințări și utilizare, este planificată în următoarele etape ale derulării Inițiativei Globale pentru Transparență.

La Zurich se va muta și asamblarea softului

Evenimentul marchează și deschiderea primului Centru pentru Transparență Kaspersky Lab, în Zurich, care le permite partenerilor autorizați să acceseze rapoartele de verificare a codului companiei, actualizările de software și regulile de detecție a amenințărilor, pentru o evaluare externă într-un mediu sigur.

Aceste două schimbări majore vor fi urmate de relocarea procesării datelor pentru alte regiuni și, în etapa a doua, de mutarea la Zurich a asamblării soft-ului.

Potrivit unor clasamente independente, Elveția este pe unul dintre primele locuri din lume în materie de număr de servere de Internet sigure disponibile și este recunoscută la nivel internațional pentru procesarea de date și infrastructura IT de calitate.

Audit de la Big Four

Aflându-se în inima Europei și, în același timp, nefiind membră UE, și-a stabilit propriul regulament privind protecția datelor, care este garantat de Constituție și de legile federale. În plus, există reglementări stricte în ceea ce privește procesarea cererilor de date primite de la autorități.

Kaspersky Lab a angajat una dintre firmele de servicii din Big Four pentru a realiza un audit al practicilor companiei în ceea ce privește crearea și distribuția bazelor de date cu reguli de detecție a amenințărilor, având scopul de a confirma respectarea celor mai înalte practici de securitate din domeniu.

Mai multe informații despre principiile de transparență Kaspersky Lab și Inițiativa Globală pentru Transparență sunt disponibile aici.