Pentru a asigura transparența totală și integritatea produselor sale, Kaspersky Lab face demersuri ca această activitate să fie supervizată de o terță parte independentă, tot cu sediul în Elveția.

Recentele măsuri care fac parte din Inițiativa Globală pentru Transparență, anunțată de providerul de securitarte în octombrie 2017, includ mutarea locului unde sunt păstrare și procesate datele pentru mai multe regiuni și unde este asamblat soft-ul, precum și deschiderea primului Centru de Transparență.

Până la finalul lui 2019, Kaspersky Lab va înființa un centru de date la Zurich, unde va stoca și procesa toate informațiile provenite de la utilizatorii din Europa, America de Nord, Singapore, Australia, Japonia și Coreea de Sud, urmând să fie adăugate și alte țări. Aceste informații sunt distribuite voluntar de utilizatorii Kaspersky Security Network (KSN), un sistem cloud complex, care procesează automat informații legate de amenințările cibernetice.

Kaspersky Lab va muta la Zurich și un set de instrumente de programare utilizate pentru a asambla software-ul din codul sursă („software build conveyer”). Înainte de sfârșitul anului 2018, produsele Kaspersky Lab și bazele de date cu reguli de detecție a amenințărilor (bazele de date AV) vor începe să fie asamblate și semnate cu o semnătură digitală în Elveția, înainte de a fi distribuite către dispozitivele clienților din toată lumea. Mutarea va face posibilă verificarea de către o organizație independentă a software-ului nou asamblat și va arăta că modificările și actualizările de soft primite de clienți sunt în concordanță cu codul sursă furnizat pentru audit.

Codul sursă al produselor Kaspersky Lab și actualizările de soft vor fi disponibile pentru evaluarea de către stakeholder-i responsabili, într-un Centru pentru Transparență dedicat, care va fi și el găzduit în Elveția și urmează să fie deschis în cursul acestui an.

Kaspersky Lab face demersuri pentru ca stocarea și procesarea datelor, asamblarea soft-ului și codul sursă să fie supervizate de o terță parte independentă, care deține calificarea necesară pentru a face evaluări de software. ”Într-o industrie care se schimbă atât de rapid, cum este a noastră, trebuie să ne adaptăm la nevoile clienților și ale partenerilor. Transparența este una dintre ele și de aceea am decis să ne reproiectăm infrastructura și să mutăm instrumentele de procesare a datelor în Elveția. Credem că o astfel de acțiune va deveni o tendință globală în securitatea cibernetică, iar o politică a încrederii va fi o cerință de bază în domeniul nostru de activitate”, afirmă Eugene Kaspersky, CEO of Kaspersky Lab.