Konux oferă soluții de inteligență artificială și senzori inteligenți pentru firme din domenii tradiționale, cum ar fi companiile feroviare. De la fondarea sa în 2014, a primit finanțări de peste 50 de milioane de dolari și a intrat în clasamentul celor mai inovatoare 30 de startup-uri realizat de Forumul Economic Mondial.

Startup-ul din Munchen a primit acum 80 de milioane de dolari investiție într-o finanțare Series C, condusă de Sanno Capital, care a investit și anterior în companie. De asemenea, Athos a investit acum pentru prima oară în startup-ul german și au mai contribuit alte fonduri deja existente ca investitori în Konux: DIVC, New Enterprise Associates, dar și fondatorul New Enterprise Associates ca angel investor, Dick Kramlich.

Odată cu această investiție, Konux devine cel mai mare scale-up din Europa din domeniul AI sustainable transportation. Cu ajutorul inteligenței artificiale, Konux construiește produse de tip Software as a Service care se conectează la mașinării Internet of Things pentru a crește capacitatea căilor ferate, dar și eficiența acestora în privința costurilor.

Konux a fost fondat de Andreas Kunze, iar românul Vlad Lata a fost CTO al Konux, iar acum este cofondator și parte a acționariatului, după ce a fondat un alt startup la Munchen numit Avi Medical.

Konux e activ pe 10 piețe, din Europa, dar și pe principalele țări din Asia. La finalul anului 2020, Konux și Deutsche Bahn au realizat un acord pentru construirea unui serviciu de tip SaaS cloud pentru a digitaliza elementele de infrastructură ale căilor ferate din Germania. Mai simplu, digitalizarea macazurilor.

Cine este Vlad Lata?

Vlad Lata a terminat liceul în Mediaș, iar apoi a studiat, pe rând, la Munchen, dar și la University of California Berkeley. A făcut internship-uri în domeniul IT la Audi și BMW, iar din 2014 a cofondat startup-ul Konux. Compania oferă analytics pentru servicii de Internet of Things, monitorizează senzori și folosește inteligența artificială pentru predicții. Firma bazată în Munchen lucrează cu mari companii din domeniul feroviar.

Vlad a făcut trecerea de la firme mari la un startup. "Pe parcursul studiului am avut o oportunitate de a studia și în SUA la UC Berkeley și, fiind împreună cu prietenul și cofondatorul meu Andreas în Silicon Valley, am realizat că dacă îți dorești să influențezi lucrurile în bine în lume trebuie să iei inițiativa proprie. Asta e un mod de gândire foarte comun în Silicon Valley, dar încă rar în Europa și pe noi ne-a influențat foarte tare.", spune Vlad.

Konux are și o divizie de inginerie la Cluj, pe lângă cea de la Munchen. Cum au luat această decizie? Aveau nevoie să crească divizia de software development după investiții și au analizat locurile unde ar putea să o dezvolte. "România e un hub foarte bun pentru software development, încă în dezvoltare, așa că ne-am decis pentru Cluj", spunea Vlad în 2018.