În cadrul plasamentului privat, compania a oferit spre vânzare 20.000 de obligațiuni negarantate și neconvertibile în acțiuni, cu o valoare nominală de 100 de euro, oferta fiind adresată unui număr de până la 150 investitori.
Plasamentul a fost suprasubscris, iar oferta a fost suplimentată, atrăgând în total 3 milioane euro la o dobândă de 5,25%, reprezentând cel mai mic cost de finanțare obținut în 2020 la oferte de obligațiuni similare. La plasament au subscris 94 de investitori, atât persoane fizice, cât și investitori instituționali.
BT Capital Partners (BTCP), divizia de investment banking și piețe de capital a Grupului Financiar Banca Transilvania, a fost Intermediar și Consultant Autorizat al operaţiunii. BTCP a intermediat începând cu 2019 şapte emisiuni de obligațiuni corporative și trei tranzacții de fuziuni și achiziții în valoare de peste 300 de milioane de euro.
Adrian Cocan, Manager de proiect al Lăptăriei cu Caimac, afirmă: “Odată cu această etapă în dezvoltarea business-ului nostru am putut vedea un interes ridicat din partea investitorilor. Încă de la deschiderea plasamentului privat, totul a mers foarte bine şi oferta a fost suprasubscrisă, iar asta nu poate decât să ne bucure. Acesta este un pas important pentru proiectele pe care vrem să le desfășurăm în perioada următoare, iar reacția primită din partea investitorilor ne face să ne gândim la posibilitatea de a creiona un drum către finanțări viitoare prin piața de capital.”
Următorul pas este pregătirea documentelor necesare pentru admiterea obligațiunilor la tranzacționare pe Sistemul Multilateral al Bursei de Valori București. Lăptăria cu Caimac își propune ca prima zi de tranzacționare să aibă loc în termen de o lună, sub simbolul MILK25E.
”Agroserv Măriuța este o poveste a antreprenorialului românesc în care se întâlnesc două generații, ducând astfel compania la următorul nivel. Încheierea cu succes a plasamentului privat validează două aspecte, faptul că bursa este un canal viabil pentru finanțarea companiilor și că programul Made in Romania al Bursei de Valori București este util pentru companiile care au participat la el. Felicităm întreaga echipă din spatele brandului Lăptăria cu Caimac și, totodată, intermediarul, BT Capital Partners, pentru succesul rundei de finanțare. Îi așteptăm să sunăm cât de curând clopoțelul BVB la listarea obligațiunilor, iar mai târziu, inclusiv pentru listarea acțiunilor”, afirmă Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.
Investiții de 16 milioane de euro în anii următori
Fondurile obținute din listarea obligațiunilor vor fi folosite pentru dezvoltarea fabricii, pentru extinderea secției de producție și construcția unui depozit nou.
“Avem deja 14 produse lansate, care au ajuns luna aceasta și în Germania, iar apetitul clienților este în creștere, astfel încât evoluția fabricii intră într-o nouă etapă. Cea mai urgentă investiție devine extinderea secției de producție și a depozitului existent. Vom lansa două noi categorii de produse, brânzeturi și unt, pe care sperăm să le avem la rafturi în toamna anului viitor”, completează Adrian Cocan.
În paralel, Lăptăria cu Caimac va desfășura alte două investiții: construirea unei stații de biogaz, și un sistem de recuperare și de refolosire a sticlei. “Am avut un ritm alert de dezvoltare astfel încât explorăm continuu noi surse de finanțare. Ne dorim ca toate cele 3 proiecte de investiții să se materializeze și să ne ajute să creștem. Am scris deja proiectul pentru stația de spălare sticle și ne-am înscris pentru evaluarea acestuia în vederea finanțării, iar speranțele noastre sunt ca în 2021 să demarăm construcția stației de spălare ambalaje. De asemenea, în 2022 sperăm să demarăm construcția stației de biogaz și astfel, în 2024 compania să fie pe un drum drept, către o companie carbon neutral”, a adăugat Adrian Cocan.
Investițiile estimate pentru următorii ani se ridică la 16 milioane de euro.