Andra este una dintre antreprenoarele care a trecut prin programul de finanțare factory by Raiffeisen și care a folosit banii și sprijinul din program pentru a-și dezvolta afacerea Le Chat Gourmand.

Ideea de la care a pornit Andra a fost de a oferi un ”desert shop” bucureștenilor, o cofetărie altfel. Inspirația a venit și din perioada când a plecat la Londra cu intenția de a face un master, care nu s-a concretizat până la urmă.

”Anii petrecuți acolo m-au făcut să-mi dau seama ca asta îmi doresc să fac cu adevărat, acolo a fost locul unde am avut ocazia să descopăr diferite bucătării ale lumii și, bineînțeles faimoasele street food markets, care sunt un adevărat spectacol. Nu a primat dorința de antreprenoriat, ci dorința de a face ce știu eu cel mai bine și ce mă face fericită, mai exact să gătesc.”

Masterul în investiții a rămas la nivel de dorință, iar Andra a intrat în acțiune în peisajul din HoReCa. Inițial a vrut să deschidă o cofetărie chiar la Londra sau să participe la târgurile de acolo. Însă piața britanică e complet diferită și, după trei ani de încercări, Andra a revenit acasă și în octombrie 2018 începea construcția laboratorului de cofetărie, din Băneasa.

Provocările au fost și pe teren românesc, doar că de data aceasta au venit sub forma unei probleme din ce în ce mai întâlnite în HoReCa: lipsa de personal, dificultatea de a găsi profesioniști și de a închega o echipă.

”Vorbim despre o piață care este foarte dinamică și care a crescut și s-a schimbat foarte mult în ultimii 4-5 ani. Provocarea cea mai mare a fost construcția laboratorului de producție, care a început undeva în octombrie 2018, după care a urmat procesul lung de recrutare unde ne-am confruntat și noi cu lipsa personalului calificat, mi-am dorit foarte mult să formez o echipă formată din oameni tineri și pasionați care să mă ajute să-mi duc ideile mai departe.”

Ce a contribuit în tot acest context a fost pasiunea Andrei pentru gastronomie.

”Sunt un om pasionat de tot ceea ce are de oferit gastronomia încă de când eram mică, mi se pare un domeniu fascinant în care mereu ai ceva de învățat si de care nu poți să te plictisești niciodată. Legătura mea cu domeniul cofetariei a luat naștere la mine în bucătărie, 'mâncam' toate cărțile, toate emisiunile, toate blogurile și absolut tot ce ține de acest domeniu. Am participat la câteva cursuri scurte, dar tot ce am aplicat, am învățat singură, pot spune că sunt autodidactă. Cred că toate greșelile pe care le-am făcut de-a lungul anilor, la care se adaugă orele lungi petrecute gătind și perfecționismul care mă caracterizează, m-au călit și mi-au oferit experiența necesară și curajul de a începe o afacere în domeniul Horeca.”

Crește aluatul, crește afacerea

Pe lângă pasiune și dedicare, alături de tânăra antreprenoare au fost și părinții care au sprijinit-o, Le Chat Gourmand fiind o afacere de familie.

Pentru laboratorul de cofetărie a fost nevoie de o investiție de 150.000 de euro, iar pentru deschiderea spațiului de desfacere, acolo unde este cofetăria, a fost nevoie de o altă finanțare. Moment în care antreprenoarea a apelat la programul factory by Raiffeisen.

”Programul factory by Raiffeisen m a ajutat să pun încă o cărămidă la construcția inițială a proiectului meu. Am accesat programul factory în momentul în care am decis să deschid un punct de desfacere, cofetăria Le Chat Gourmand. Procesul de aplicare a fost unul foarte scurt și, dacă aș lua-o de la capăt, aș lua aceeași decizie. În relație cu echipa de proiect, am primit ajutor și suport din partea lor de fiecare dată când am avut nevoie sau ajutor.”

Au căutat timp de 7 luni o zonă în care să aibă public pentru produsele oferite și au ales să deschidă cofetăria în zona de nord a capitalei, pe bulevardul Ficusului. La nici un an de la deschiderea acestui spațiu, Andra simte că a făcut o alegere bună, având deja o bază de clienți fideli.

Pe lângă comunitatea care trece pragul cofetăriei, mai există și comunitatea care a viralizat produsul vedetă al cofetăriei: croasantul de 3 kg și 60 de cm lungime.

View this post on Instagram

A post shared by Alexia Eram♛ (@alexiaeram)

Pe lângă acest produs spectaculos atât pentru adulți, cât și pentru copii, Andra ne spune că specificul Le Chat Gourmand sunt produsele de tip viennoiserie (croasant, pain au chocolat și alte deserturi cu aluat pe bază de unt), cărora le gândește un concept nou de prezentare.

Pentru o afacere foarte tânără, Andra ne spune că e mulțumită de parcursul business-ului.

”Avem planuri mari pentru anul 2024, urmează să mărim laboratorul deoarece cererea pe produsele de viennoiserie este în continuă creștere, intenționăm să mai deschidem o a doua locație în altă zonă, avem colaborări B2B, și vrem să ne facem simțită prezența și pe Calea Victoriei.”


Factory by Raiffeisen este un program destinat antreprenorilor din România, care vor să-și crească afacerea și au nevoie de finanțare, îndrumare și mentorat. Factory este programul care îi ajută pe antreprenori să creadă în ideea lor, oferindu-le resursele și climatul în care își pot pune în aplicare ideea de business. Programul acceptă înscrieri pe tot parcursul anului și oferă sprijin și finanțare pentru afaceri la început de drum, business-uri din domenii cât mai diverse. În factory cresc companii cu impact pozitiv în societate. În prezent, peste 430 de business-uri au fost finanțate prin factory, iar valoarea totală a finanțărilor se ridică la aproximativ 24 milioane de euro.