Lee Iacocca, proclamat „părintele” automobilului Ford Mustang și „salvatorul” Chrysler de la faliment, a murit la vârsta de 94 de ani, ca urmare a unor complicații apărute de la boala Parkinson, de care suferea.

În 1964, el devine vice-președinte Ford, când lansează și mașina sport Mustang. Cu toate acestea, el a fost concediat de Henry Ford Jr. în 1978, pentru că „nu îi plăcea de el”, moment pe care Iacocca l-a descris într-o carte de-a sa ca fiind de parcă a fost împins de pe Muntele Everest.

Ulterior, omul de afaceri a preluat funcția de CEO al Chrysler și a salvat-o de la faliment, iar în câțiva ani compania a înregistrat profituri record, Iacocca devenind vedetă națională.

De asemenea, dacă la Ford a devenit cunoscut pentru Mustang, la Chrysler mai este cunoscut pentru Minivan. Deși invenția nu îi aparține, Iacocca a avut viziunea necesară pentru a vedea potențialul major al acelor produse, precum și voința și inteligența de a le aduce pe piață.

Cei de la FastCompany au făcut o selecție cu lecții de leadership pe care Lee Iacocca, cel care a salvat Chrysler de la faliment, le-a spus în repetate rânduri:

„Angajez oameni mai buni decât mine apoi mă dau la o parte din calea lor.”

„În cartea mea, dacă nu ești numărul 1, trebuie să inovezi.”

„Cel mai de succes om de afaceri este cel care se ține de ceea ce este vechi atâta timp cât este bun, și se apucă de nou de îndată ce este mai bun.”

„Motivația este totul. Poți face munca a doi oameni, dar nu poți fi doi oameni. În schimb, trebuie să inspiri următorul tip la rând și să-l faci să-și inspire oamenii.”

„Ne confruntăm în permanență cu oportunități foarte mari deghizate în probleme imposibil de rezolvat.”

„Porniți cu oameni buni, stabiliți regulile, comunicați cu angajații, motivați-i și recompensați-i. Dacă faceți toate aceste lucruri în mod eficient, nu aveți cum să dați greș.”

„Fermitatea este singurul cuvânt care face un manager să fie bun.”

„Puteți avea idei strălucitoare, dar dacă nu le puteți realiza, ideile voastre nu vă vor duce nicăieri.”

„Orice supervisor competent ar prefera mai degrabă să aibă de-a face cu oameni care încearcă prea mult decât cu cei care încearcă prea puțin.”

Foto credit: toronto.citynews.ca