Lectură de 5 min

Lenovo Thinkpad X1 Fold 16 gen 1 - o mostră de viitor, însă util pentru prezent?

Abonează-te pe  
Lenovo Thinkpad X1 Fold 16 gen 1 este un PC cu ecran pliabil ce poate fi folosit în mai multe moduri: laptop clasic, tabletă, dar și cu ecranul extins și tastatură externă. Este un gadget de business și modern, dar este util pentru prezent?

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

În urmă cu trei ani am testat prima versiune a unui laptop pliabil. M-a entuziasmat produsul care era o combinație de concept și gadget real. Lucrurile au evoluat considerabil și acum această versiune de Thinkpad X1 Fold este mai bună în aproape toate privințele.

Totuși, ce este un laptop pliabil? Ei bine, este un PC cu un ecran pliabil și care-ți permite să-l folosești în mai multe moduri: cel de laptop clasic, tabletă și cu tastatura detașată și ecranul pe verticală sau orizontală.

De ce? Pentru portabilitate și versatilitate. Un laptop clasic are o singură metodă de utilizare și ești limitat la dimensiunile acestuia. Dacă e prea mare e greu de utilizat în spații mici, e greu de cărat. Dacă e prea mic nu poți să ai prea multă informație pe ecran și nu ești eficient. Așa le ai pe ambele într-un singur dispozitiv.

În sensul ăsta sunt două tipuri de dispozitive pe piață care pot satisface nevoia asta: cele de acest fel cu display flexibil care se îndoaie pe jumătate sau laptop-ul cu două ecrane și cu o balama fizică între ele. Dacă ești indecis între cele două tipuri îți zic doar că acel model cu 2 ecrane mi se pare acum puțin mai practic și mai bun pentru productivitate, iar acest model e mai bun pentru portabilitate și are un wow factor mai mare.

Atunci când este deschis Lenovo Thinkpad X1 Fold 16 gen 1 are un display OLED de 16,3 inci, iar atunci când este îndoit se transformă într-un laptop cu display de 12 inci pe care să-l folosești cu tastatura fizică aplicată peste sau cu cea virtuală. Din start, acest nou model al Lenovo este mai mare și are mai mult sens deoarece modelul de anul trecut avea o diagonală totală de 13,3 inci și avea și margini negre mari. Acel model se apropia mai mult de look-ul de carte sau agendă cu piele sintetică pe exterior.

Modelul de anul acesta este mai mare, mai subțire la X cm grosime și se închide plat. Balamaua laptop-ului din trecut era construită altfel și rămânea puțin spațiu atunci când era pliat, cum este pe modelele mai vechi de Samsung Fold. Totuși rezolvai problem atașând tastatura fizică.

Acum nu mai ai problema asta, însă nu mai poți închide laptop-ul cu tastatura atașată. Trebuie să o atașezi pe spatele laptop-ului alături de stand atunci când îl transporți. Chiar și așa este un pachet destul de compact, doar că era mai comod de cărat tastatura în interior atașată.

Laptop-ul arată bine, de business, brandingul este minimal, iar tastatura are punctul roșu iconic al Thinkpad-ului. Standul este subțire și ușor de luat cu tine. În general este destul de solid pentru utilizare, dar mi s-a întâmplat și să-mi scape sau laptop-ul să fugă după el. Mi-ar fi plăcut să fie puțin mai solid și cu partea de jos mai mare care să prindă mai bine laptop-ul atunci când îl folosești pe orizontală.

Laptop-ul are trei porturi USB-C pentru conectivitate, două difuzoare și o cameră web. Deci va trebui să te bazezi pe adaptoare pentru anumite sarcini și nu are mufă de căști din păcate, iar pe un laptop mă cam aștept să pot folosi o pereche de căști cu fir. Altfel are două butoane pentru reglarea volumului, un buton pentru pornire

Camera web este în regulă, însă trebuie să știi că atunci când o folosești ar fi bine să pui ecranul pe verticală ca să fii bine încadrat. Merge și pe orizontală, însă trebuie să ai grijă să nu ieși din cadru.

Despre Thinkpad X1 Fold 16 trebuie să mai știi că este destul de greu la 1,3 kilograme și sincer e destul de anevoios de folosit în modul tabletă. Dacă-l ții îndoit ca pe un ziar și-l sprijini pe genunchi e mai ok.

Display-ul lui Thinkpad X1 Fold 16 arată excelent, iar faptul că este OLED înseamnă un contrast ridicat și culori puternice . Scrisul, animațiile și iconițele sunt detaliate și clare, culorile sunt bine redate și plăcute ochiului și mi-a făcut plăcere să lucrez cu un asemenea ecran, dar și să urmăresc filme sau să mă joc. Acesta are o rezoluție de 2560 pe 2024 de pixeli și o rată de refresh de 60 Hz. De asemenea, difuzoarele sunt puternice și certificate Dolby Atmos și Thinkpad X1 Fold 16 poate deservi cu succes rolul de tabletă pentru consum media.

Tastatura este foarte apropiată de una normală de laptop. Cu o cursă a tastei satisfăcătoare experiența de scris este una destul de bună. Este puțin mai înghesuită decât una a unui laptop de 14 inci, dar eu m-am obișnuit destul de repede și nu am avut multe greșeli de scriere. În mijloc ește și butonul roșu care te poate ajuta cu câteva scurtături. Trackpadul este micuț, însă este precis și oferă o experiență de utilizare mai mult decât ok. Vestea bună este că ai și funcțiile speciale în partea de sus pentru bluetooth, volum, luminozitate, printscreen, dar și că e iluminată și două moduri de intensitate.

Ce nu-mi place la tastatură este că au pus tasta FN în margine, în locul Ctrl și mă enervează.

Acest model este dotat cu un procesor Intel din seria 12-a, un Intel Core i7-1250U, 16 GB RAM și nu are placă video dedicată, iar spațiu de stocare este format dintr-un SSD Western Digital de 512 GB cu viteze decente de 3,1 Gbps la scriere și 3,9 Gbps la citire.

Este un pachet destul de bun pentru treaba de birou. Chiar dacă avem de-a face cu un procesor mai vechi nu este cu mult mai slab decât unul de generație actuală. De exemplu, Intel Core Ultra 7 de pe Zenbook Duo a obținut un scor de cam 3600 pe baterie în PCMark și cam 6200 cu el conectat la priză. În același test Lenovo a obținut 3200 de puncte pe baterie și în jur de 4600 de puncte cu el conectat la priză.

Asta înseamnă că ține multe taburi de Chrome, suita Office și alte asemenea programe. Am și editat niște clipuri scurte și merge ok pentru așa ceva dacă nu ai proiecte complicate cu multe elemente grafice. Gaming doar jocuri mai vechi sau cu cerințe scăzute. Eu am încercat Last Epoch, care a apărut de curând, însă nu are cerințe de sistem mari, însă chiar și așa nu rulează bine.

Deci performanța pentru office nu aș zice că ar fi o problemă pentru un laptop de asemenea dimensiuni. În schimb, autonomia nu este chiar extraordinară și eu am avut cam 5-6 ore maximum de utilizare nu foarte solicitantă cu browsing, scris, un apel video, luminozitatea la 60-70% și în modul echilibrat de utilizare. De menționat că l-am folosit majoritatea timpului cu ecranul extins, nu pliat. Altfel e posibil să obțină mai multă autonomie deoarece nu mai consumă atât de multă energie ecranul.

La fel ca telefoanele pliabile și PC-urile pliabile au utilizări mai nișate, dar care aduc beneficii, însă prețul este în continuare prea mare pentru multă lume. Thinkpad X1 Fold 16 este un PC pliabil pe care-l văd în mâinile unui om de business care preferă să folosească o geantă de piele, nu un ghiozdan și are nevoie de un laptop mic, compact, dar care să se poată folosească și de un ecran mare pentru consum media on the go sau pentru productivitate crescută.

Deci lucrurile s-au îmbunătățit față de acum trei ani: ecranul este mai mare, mai frumos, este mai performant, tastatura mai mare și mai utilă, însă în continuare rămâne scump, iar acest model are un preț începând de la 2500 de dolari, conform site-ului oficial. Din păcate, magazinele din România nu par să-l aibă listat pe undeva sau au stocuri epuizate și nu știu dacă prețurile sunt de actualitate.

Mă entuziasmează viitorul PC-urilor portabile și cred că acesta este dedicat productivității, a produselor care pot îndeplini mai multe roluri în același timp.

Abonează-te pe  
Pe aceeasi tema: