LG are celebra serie de laptop-uri LG Gram prin care se pune accentul pe portabilitate, dar fără a se pierde din performanță și autonomie. Am testat LG Gram și în trecut și am fost impresionat de cât de ușor poate fi un laptop. E un laptop destinat celor mereu pe drumuri, oamenilor de afaceri și creativilor pentru care biroul este oriunde.

De aceea primul lucru despre care ar trebuie să vorbim este designul.

Gama LG gram 2022 include: gram 17, gram 16, gram 15 și gram 14 (14Z90Q). Toate laptopurile noi LG gram oferă performanțe crescute, susținute de un procesor Intel Core din generația a 12-a, menținându-și greutatea redusă și profilul subțire. Modelul pe care-l vedeți aici este unul de 15,6 inci și are o greutate de doar 1,1 kilograme, iar modelul de 14 inci cântărește chiar 999 de grame. Însă poate ai nevoie de un ecran și mai mare când călătorești, dar nici gram 17 nu te va rupe de spate, cântărind 1,3 kilograme.

Oricum, gram 15 este foarte ușor de ținut în mână, iar în geantă sau în ghiozdan abia îl simți. Îl poți transporta ușor cu tine, perfect pentru noul regim de muncă hibrid sau pentru călătoriile cu avionul. În același timp este suficient de rezistent pentru a îndeplini standardul MIL-STD-810G al armatei SUA, ceea ce înseamnă că nu se va strica prea ușor. Pe lângă faptul că este ușor este și subțire și are o grosime de 17,4 mm. Cu toate acestea nu suferă la capitolul conectivitate, spre deosebire de alte ultrabook-uri de business.

Pe partea stângă avem un port HDMI mare, două porturi USB-C Thunderbolt 4 ce au suport pentru încărcare și pentru DisplayPort și o mufă de căști. Pe partea dreaptă ai un Kensington Lock, două porturi USB 3.2 pentru mouse, tastatură sau stick USB și un cititor de carduri microSD pentru când ai nevoie să copiezi fotografii sau clipuri video.

Aspectul este clasic, de business și va arăta bine pe birou sau într-un lounge din aeroport. Un alt element care ne arată măiestria construcției este faptul că se deschide simplu cu o singură mână, ceea ce înseamnă că greutatea este bine distribuită. Apoi vedem o tastatură completă, chiar și cu numpad și butoane dedicate precum insert, del sau printscreen, pe care nu prea le mai vezi pe laptop-uri deoarece nu mai e spațiu pentru ele. Aici LG a reușit și cei care lucrează mult în Excel sau care folosesc des print screen vor aprecia asta. În partea de sus LG a inclus și un buton prin care se închide camera imediat pentru când nu ai nevoie de ea și un buton pentru citit și astfel îți protejezi ochii atunci când înveți, faci research sau când scrii.

LG a inclus în rama ecranului un senzor infraroșu și o cameră web pentru autentificare facială, iar camera nu este una standard 720p, ci una Full HD, iar în vremurile actuale unde apelurile video sunt la ordinea zilei, o asemenea rezoluție și calitate pe o cameră web este binevenită. Touchpad-ul nu este foarte mare, dar este precis și degetele alunecă bine pe el și l-am folosit cu plăcere în browsing și muncă de birou.

Un alt lucru pe care trebuie să-l menționăm aici și care ne-a plăcut este faptul că laptop-ul vine într-un ambalaj ecologic ce poate fi reutilizat, transformându-se într-un calendar de birou și un suport pentru creioane.

Un alt lucru foarte interesant la acest laptop și pe care nu l-am văzut în altă parte vine pe partea de software sub forma unor programe numite LG Glance și Smart Assistant. Smart Assistant este simplu, dar eficient și de aici poți selecta un profil de funcționare, viteza ventilatoarelor, luminozitatea tastaturii sau să activezi și să dezactivezi AI Noise Canceling care reduce zgomotul de fundal atunci când vorbești ca să te înțelegi bine cu partenerii de business.

LG Glance este un software care se simte desprins din filmele SF deoarece cu ajutorul acestuia ai putea să muți cursorul mouse-ului sau o fereastră de windows pe un alt display doar privind în acea direcție. LG Glance are acces la camera web și astfel poate detecta direcția în care privești și astfel să mute cursorul pe display-ul pe care privești.

Are și alte funcționalități precum avertizarea când cineva se uită la tine în ecran și lucrezi la ceva confidențial. Îți poate corecta chiar și postura și te avertizează să te îndepărtezi când te apropii prea mult de ecran.

Este util și pentru videoconferințe și te poate avertiza atunci când ești pe mut, îți poate face un background blurat. O altă funcție foarte interesantă ține de digital wellness și LG Glance ține cont de cât timp ai petrecut cu ochii în ecran și-ți aduce aminte din 20 în 20 de minute să mai privești și în altă parte pentru ca ochii tăi să nu obosească așa de rău. Astfel de funcții aș vrea să le văd pe toate laptop-urile nu doar pe cele LG.

Nu puteam vorbi de un laptop de business ultraportabil fără să nu fie și unul performant. Pe acest model avem un procesor Intel Core i7 1260P din generația 12-a, alături de 16 GB memorie RAM, procesor grafic integrat Intel Iris Xe și un spațiu de stocare sub forma unui SSD 512 GB. Laptop-ul poate fi echipat și cu 8 sau 32 GB RAM, Intel Core i5, sau i3 și are două sloturi disponibile pentru SSD, deci ai putea extinde și spațiu de stocare. În același timp, bateria este una mare de 80Wh, care poate susține o autonomie îndelungată.

În plus acest laptop primește certificare Intel Evo, ceea ce înseamnă că îndeplinește niște criterii esențiale pentru un laptop de business. Trece din modul sleep la cel activ aproape instantaneu, în mai puțin de o secundă. Pentru ca un laptop să primească certificare Evo trebuie să aibă o autonomie mai mare de 9 ore de utilizare reală, să se încarce repede prin USB-C și o încărcare de 30 de minute să poată oferi mai multe ore de utilizare. De asemenea, trebuie să trebuie să includă opțiuni moderne de conectivitate: WiFi 6, USB-C cu Thunderbolt 4, LTE opțional.

De asemenea, laptop-urile cu certificare Evo trebuie să includă elemente biometrice (camere IR sau senzor de amprente), touchpad-uri precise, tastaturi cu iluminare din spate, margini înguste pe 3 laturi în jurul ecranului, difuzoare bune. Lucruri valabile și în cazul acestui laptop.

În ceea ce privește performanța poți folosi fără probleme programele uzuale de birou precum Word, Excel, Teams, Chrome și altele. Însă pentru că vorbim de un laptop cu procesor Intel i7 cu procesor grafic Iris Xe atunci putem vorbi și de light gaming și editare simplă de fotografii și clipuri video cu programe precum Adobe Photoshop sau Premiere Pro.

Nu putem continua acest material fără să vorbim despre display. Acesta este un IPS cu diagonală de 15,6 inci și o rezoluție FHD. Unghiurile de vizualizare sunt foarte bune și luminozitatea maximă de 350 de niți înseamnă că ai putea lucra eficient cu acest laptop și la o cafenea fără să fii deranjat de soare. În același timp raportul de aspect este de 16:10, diferit față de clasicul 16:9, iar asta este bine deoarece ai și mai mult spațiu de lucru în lateral, astfel poți lucra mai eficient cu mai multe ferestre și programe în același timp.

Un alt element foarte important pentru portabilitatea acestui laptop de business este faptul că are un panou anti-reflexii, ceea ce înseamnă că nu vei fi distras de la ce ai de făcut de propria reflexie în ecran și informația va fi clară, chiar și în lumină puternică.

Eu sunt genul de persoană care apreciază un afișaj natural și cu culori precise indiferent de dispozitiv, dar mai ales pe laptop-ul cu care lucrez. Este important ca ceea ce vezi pe ecran să fie cât mai aproape de realitate, ca aceste culori să nu fie denaturate sau prea contrastante. Chiar și dacă nu editezi video sau fotografii este important ca un display să arate intenția creatorului fie că urmărești un film sau dacă te uiți la un template de website. Ecranul lui LG Gram 15 acoperă 99% din gamutul de culoare DCI-P3, iar asta înseamnă că te poți aștepta la un afișaj frumos și cu culori precise. Iar atunci când ai niște timp liber poți să urmărești și filme pe Netflix, mai ales că această imagine este însoțită de un sunet bun pentru un laptop cu o asemenea grosime.

Ultimul aspect pe care simt nevoia să-l acopăr este autonomia, iar cum ziceam la segmentul despre Intel Evo, LG Gram 15 vine cu o autonomie mare. Astfel acesta ar trebuie să funcționeze timp de 17,5 ore de redare video continuă cu wi-fi-ul oprit și luminozitatea la maximum. Dacă-l forțezi acest timp de funcționare va scădea, însă cu un mod echilibrat de lucru LG Gram rezistă o zi de lucru. Eu l-am folosit pentru browsing, editare de texte și editare ușoară de fotografii, cu o luminozitate la jumătate și cu Wi-Fi-ul pornit și a rezistat mai bine de opt ore de funcționare. Iar dacă ai fost prins pe picior greșit cu bateria descărcată, poți să folosești un încărcător de telefon cu USB-C suficient de puternic sau încărcătorul micuț cu care vine în cutie. Nu trebuie să stai mult și ești gata de treabă.

LG Gram 15 are toate ingredientele pentru un laptop de business de succes: este foarte portabil, oferă suficientă performanță, are funcții software excelente pentru confidențialitate și business și o autonomie mare.

LG Gram 15, modelul pe care vi l-am prezentant aici, cu această echipare este disponibil la retaileri la un preț de 8499 de lei.