Cei care sunteți mai tehnici sau pasionați de tehnologie știți că Wi-Fi 6 este următoarea generație de conectivitate wireless ce oferă viteze sporite, mai multă stabilitate și pentru mai multe dispozitive în același timp.

Ce este un sistem mesh am mai explicat și în alte articole din trecut. Pe scurt, în loc să montezi un singur dispozitiv instalezi mai multe (2, 3, 4) pentru un semnal bun în toată locuința. Dacă ai o casă cu un etaj sau un apartament mare cu mai multe camere e musai să ai un sistem mesh pentru un semnal excelent la internet, indiferent de locul de conexiune.

Halo H80X este disponibil cu două sau cu trei unități. Cel pe care l-am primit noi la test este varianta cu trei unități, iar astfel utilizatorii pot conecta până la 150 de dispozitive simultan și pot beneficia de viteze de până la 3000 Mbps. Mercusys Halo H80X (3-pack) asigură o acoperire de până la 650 de metri pătrați, funcționând ca un sistem unificat.

La asemenea acoperire și aceste viteze poți folosi acest sistem și într-o firmă pentru un semnal mai bun la internet pe mai multe etaje. Unitățile acestui sistem mesh sunt simple, albe și dreptunghiulare cu un LED în față. Au un design drăguț și-l prefer celui de router clasic cu mai multe antene, care poate strica aspectul vizual al unei încăperi.

Pe spate avem mufa de curent și trei porturi Gigabit WAN/LAN. Prin funcția WAN/LAN Auto-Sensing, nu este nevoie să diferențiezi între porturile WAN și LAN. Porturile sunt capabile să detecteze automat tipul de cablu conectat. Asta este foarte inteligent deoarece e mai simplu să conectezi un router la internet.

Vitezele sunt de până la 3000 Mbps pe Wi-Fi, adică 2402 Mbps în banda de 5 GHz, 574 Mbps în banda de 2.4 GHz. Eu am instalat sistemul mesh la un abonament Digi Fiberlink 1000 Mbps, deci ar fi imposibil să ating acele viteze wireless. În schimb am văzut viteze de download cuprinse între 300 și 500 Mbps și viteze de upload de 200-500 Mbps, în funcție de locul testului și cât de multe dispozitive erau conectate la internet. În încăperea cu routerul principal viteza a rămas cam aceeași ca și înainte de montarea acestui sistem mesh când aveam un router clasic. Totuși, viteza de download a crescut mai mult în colțurile îndepărtate ale locuinței.

Digi are și abonamente de 2.5 G și 10G însă nu pot să trec la ele pentru că infrastructura din zonă nu permite asta.

Sistemul Mesh Wi-Fi 6 Halo H80X este ușor de configurat direct din aplicația Mercusys. La început conectezi o unitate la internet, apoi urmezi pașii din aplicație de telefon și în câteva minute ești online. Apoi poți să adaugi celelalte unități pe care le conectezi la rețea.

În aplicație vezi rețeaua Wi-Fi și cele două benzi, cea de 2,4 GHz și cea de 5 Ghz. Spre deosebire de alte sisteme Mercusys aici nu am văzut să existe posibilitatea de a crea două rețele diferite, una de 2,4 Ghz și alta de 5 GHz, ceea ce nu este o problemă mare, însă eu mi-aș fi dorit să știu mai clar care dispozitiv la ce rețea este conectat. În aplicație există și opțiuni solide de control parental, pentru ca utilizatorii să poată gestiona cu ușurință timpul petrecut în online de cei mici și conținutul accesat de aceștia. Pot bloca un anumit tip de conținut sau site-uri specifice.

Sistemul Mercusys Halo H80X conectează automat telefoanele sau tabletele la cea mai apropiată și mai rapidă unitate. Datorită funcțiilor precum Self-Healing, Beamforming, dar și amplificatoarelor și receptoarelor de semnal bine concepute, Halo H80X este sistemul mesh care poate oferi un semnal Wi-FI bun în întreaga locuință pentru diferite sarcini: cloud gaming, streaming de filme sau browsing.

Sistemul Mesh Wi-Fi 6 Mercusys Halo H80X este disponibil la un preț recomandat de 899.99 lei, însă acum pe eMAG este disponibil la prețul de 950 de lei.

Încă dinainte să folosesc acest mesh aveam un router cu Wi-Fi 6 și multe dintre dispozitivele pe care le folosesc (telefoanele, laptopurile sau consola) sunt compatibile cu Wi-Fi 6 și astfel beneficiez de viteze mai bune la internet și de o conexiune mai stabilă. Eu zic că dacă ai posibilitatea să cumperi un router sau un mesh cu Wi-Fi 6 atunci te sfătuiesc să o faci. Pe de altă parte, necesitatea unui mesh depinde de cât de mare este locuința ta, dacă ai probleme cu semnalul. Dacă nu, atunci poți să rămâi la router.

Pe de altă parte, dacă ești frustrat de semnalul la internetul de acasă sau de la birou un astfel de sistem mesh cu aceste viteze și cu o asemenea acoperire ar putea fi o soluție.