Ce este Libra

Libra propune un ecosistem cu câteva elemente centrale:

Moneda Libra: un așa numit “stablecoin”, o criptomonedă cu valoare stabilă. Moneda Libra va fi fundația ecosistemului și este menită să fie o monedă globală, ieftină și ușor de folosit, axată în special nevoii lumii moderne de a transfera bani instant în jurul lumii și de a le da acces la un sistem financiar utilizabil unor oameni care momentan nu sunt serviți de nicio bancă.

Portofelul Calibra: interfața oamenilor cu moneda Libra. Portofelul va fi gândit cu scopul de a fi cât mai intuitiv și versatil.

Blockchain-ul Libra: Blockchain-ul Libra și toate componentele sale (nodurile, algoritmul de consens, noul limbaj de programare “Move”) au rolul nu doar de a gestiona moneda Libra, deci a procesa tranzacțiile peer-to-peer, dar și de a servi drept o bază pe care se vor putea construi contracte inteligente. Aici, intuiesc eu, va fi clădit tot viitorul ecosistemului Libra, care va fi axat în jurul unor use case-uri financiare elaborate care utilizează Libra drept monedă (sisteme de peer-to-peer loans, crearea diverselor obiecte și instrumente financiare pentru masa imensă de oameni la care are acces Facebook, etc.)

Cum se încadrează în lume

Personal, consider că mișcarea pe care o face Facebook cu Libra este una foarte importantă. Va vedea foarte multă fricțiune din partea autoritățiilor de reglementare financiară în jurul lumii (lucru care a început deja), dar, dacă este vreo firmă în lume care are resursele necesare să “spearhead” o astfel de mișcare, este Facebook.

Motivul pentru care consider că este o mișcare importantă este impactul de potențial “mass adoption” pe care îl aduce Libra. Propune un nivel de adopție în masă exponențial mai mare decât orice alt proiect blockchain din lume (și spun asta fiind în fruntea unui proiect similar cu scopuri similare dar, evident, la o cu totul altă scară).

Facebook are puterea necesară (expunere față de useri) de a împinge Libra și de a ajuta masele să înțeleagă de-a dreptul, “hands on”, care sunt avantajele unei criptomonede. Acest lucru mi se pare că valorează infinit. Reprezintă un prim pas în deschiderea ochilor oamenilor către lumea financiară, cum funcționează ea, cine o conduce acum, etc. Aș putea scrie o lista imensă de avantaje ale educării oamenilor cu privire la libertatea lor financiară și așa învață făcând cea mai bună metodă din lume.

Personal cred că, invariabil de cum va funcționa acest proiect - dacă Facebook va isprăvi în luptele legale pe care le vor avea și dacă vor lansa acest proiect - Libra deja reprezintă un success major prin acest impact pe care îl poate avea. Totuși, pentru cei interesați, voi întra mai în detaliu legat de latura financiară și tehnică a proiectului așa cum este propus acum, precum și cum consider că va afecta piața actuală de criptomonede.

Latura financiară

Până acum, în lumea “stablecoin-urilor” au fost propuse trei tipuri principale de stablecoin:

Non-asset backed

  • O monedă gestionată de un sistem digital care, de obicei, folosește un algoritm de emitere/ ardere a monedei în așa fel încât să se țină o valoare stabilă;
  • Până acum, foarte puține din aceste proiecte s-au lansat cu success și algoritmii din spate sunt adesea dezbătuți de către economiști ca fiind neprevizibili în situații critice.

100% asset backed (a single asset)

  • Acesta este domeniul în care lucrez și eu; aici se propun monede care au acoperire într-un singur asset (precum aur). Dificultatea aici este de a îmbina lumea reală cu blockchain-ul și diferă capacitatea între proiecte de a crea monede transparente.

Basket asset backed

  • Aici se încadrează și Libra; moneda are acoperire într-un “basket” sau coș de diverse asset-uri. Libra, pentru a fi o monedă globală și stabilă, a ales să facă un Reserve fund în care vor ține diverse monede FIAT stabile (USD, EUR, YEN). Proporția acestui coș este gestionat de firmele care s-au înscris în consorțiul Libra.

Acest tip de stablecoin se confruntă, de asemenea, cu probleme de transparență și, implicit, de centralizare. Este încă neclar cum exact va gestiona ecosistemul Libra acest Reserve Fund și cât de transparent va fi. Cert este că a propune o metodă transparentă va fi cheia în a optimiza pentru un preț stabil.

Latura tehnică

Este încă prea devreme, din punctul meu de vedere, să tragem o concluzie legată de capacitatea tehnică a produsului în sine. Având în vedere că Facebook lucrează la partea tehnică, e clar că talentul tehnic nu va fi o problemă în acest proiect.

În linii mari, din experiența mea, cea mai mare problemă pe care o întâmpină orice firmă mare încercând să facă un pas în spațiul de blockchain este adaptarea la filozofia puternică pro descentralizare a spațiului. Din acest punct de vedere, pot spune că mi se pare că Facebook propune doar mișcări bune. Libra are un început semi-descentralizat, cu nodurile rulând între membrii consorțiului menționat mai sus și propune, de asemenea o mișcare către descentralizare totală pe viitor.

Limbajul de programare pe care l-au propus, Move, este clar gândit de la zero să fie orientat către conceptele descentralizate, ușurând semnificativ procesul de învățare a acestuia și mai ales de adaptare către a dezvolta proiecte descentralizate.

Îmi este clar de pe acum, aș fi dispus chiar să pun pariu, că Facebook, prin Libra vrea să facă mai mult revenue din obiectele/ uneltele financiare care vor fi contruite pe el decât fac în momentul de față din ads. De asemenea, consider că va fi un mini-bubble de proiecte construite pe Move când Facebook va lansa o platformă de promovare a proiectelor specific construite pe Libra.

Ce înseamnă pentru lumea crypto

În linii mari, pentru lumea cripto, Libra reprezintă doar lucruri bune. Se vede că deja a început un mic bull market în baza anunțului făcut de Facebook. Precum am mai spus, Facebook este poziționat cât de bine se poate să poartă discuțiile necesare cu multitudinea de autorități financiare, discuțîi care nu vor fi ușoare și care sigur vor rezultă în anumite compromisuri pe care va trebui să le facă Libra.

Dacă o autoritate financiară puternică (SEC, FCA, etc) va reuși să doboare proiectul și să convingă Facebook să închidă proiectul înainte de a îl lansa, sunt destul de convins că întregul spațiu blockchain/ crypto va suferi, pentru că va fi evidențiată o reticență masivă a unor puteri mari de a permite astfel de soluții să iasă pe piață. Șansele să se întâmple asta mi se par mici. Din puntul meu de vedere, inovația și vox populi vor câștiga întotdeanua.

Orice s-ar întâmpla, Libra vine într-un moment oportun să sprijine spațiul cripto global și va deschide uși importante pentru alte monede necontrolate de stat să iasă pe piață. Este timpul să încercăm să separăm banii de stat, iar Libra, având o firma atât de mare în spate, poate fi exact sulița care ne trebuie în a reuși să trecem această barieră masivă.

Foto credit: Fortune