herotech, echipa elevilor români, a participat săptămâna trecută la Olimpiada Geniilor, în SUA. Aceasta s-a întors acasă cu două medalii, una de aur și una de argint, la categoriile Robotică și, respectiv, Science Innovation, scrie turnulsfatului.ro.

Echipa este formată din trei elevi de-a X-a, la matematică-informatică, de la Colegiul Național „Octavian Goga”, din Sibiu. Este vorba Alexandru Rădac, Daniel Marpozan şi Codrin Muntean, ei fiind coordonați de profesoara de fizică Florentina Ileşan.

Elevii au luat premiul I cu un robot pompier care ar avea posibilitatea să salveze oamenii dintr-un incendiu. Acesta este prevăzut cu un braţ care se poate prelungi și cu care pot fi salvate victimele, fără ca pompierii să înfrunte flăcările.

Medalia de argint le-a fost acordată pentru un sistem inteligent de economisire a energiei electrice, numit Smart House Lighthing. Potrivit playtech.ro, acesta va putea controla luminile dintr-o casă, prin intermediul unei rețele de senzori. Cei trei liceeni au creat sistemul bazându-se pe bariere în infraroșu, prin care se controlează în mod automat luminile dintr-o locuință și care mai ține și evidența numărului de persoane din încăpere.

În 2019, Olimpiada Geniilor a găzduit participanți din 76 de țări, fiind înscrise 1.657 de proiecte. Printre finaliști, se mai numără alte cinci proiecte românești:

  • "Fireproof Homes The Next Generation of Retardants", categoria Science, dezvoltat de echipa formată din Nița Diana, Obloja Vladimir Tiberiu;
  • "Washing machine in space", categoria Science, dezvoltat de echipa formată din Mirea Monica, Mehmet Akan Mert;
  • "Stay wild! Fridge magnets for saving wild forests", categoria Business, dezvoltat de Furtuna Theodor;
  • "Quantum Robotics", categoria Robotică, dezvoltat de echipa formată din Andrei Gabriel Preda, Radu Alexandru Pogonariu, Dragoș Alexandru Voinea;
  • "Imagine Robots", categoria Robotică, dezvoltat de echipa formată din Raffaelli Ionu' Bogdan Ispas, Alexandru Iulian Mocanu.

În videoclipul de mai jos puteți vedea cum funcționează robotul pompier al celor de la herotech.