Am plecat alături de OMV Petrom în campania RO SMART în Țara lui Andrei ca să găsim exemple de comunități și proiecte smart care schimbă România. Între 10 septembrie și 23 octombrie poți înscrie proiectul tău pentru a câștiga până la 45.000 de euro și consultanță pentru implementare în domenii precum educație, infrastructură, sănătate, mediu, transport, agricultură, energie sau siguranță. Înscrie-te aici.

Am fost la Colegul Mecanic Grivița din București pentru a vedea ce înseamnă pentru un liceu mecanic, care formează tehnicieni CAD și tehnicieni mecatroniști, să lucreze pe software modern, să aibă imprimante moderne, să-și cumpere simulatoare de condus proprii și să aibă o mașină modernă ca material didactic.

Colegiul Mecanic e amplasat strategic, pe Calea Griviței din București, lângă RAR. Intrăm la pauză în liceu, când elevii ieșeau pe terenul de sport sau se îngrămădeau pe scări pentru a reuși să profite de cele 10 minute. În clasele moderne vedem calculatoare, imprimante 3D, pe tablă stă scrisă Legea lui Ohm.

Învingători la competiții internaționale

"Avem două calificări - tehnician CAD și proiectant mecatronist, în cadrul cărora pot fi module și teme care pot fi realizate cu imprimanta 3D", spune directorul Colegiului, Daniela Burdușel. Școala a primit o imprimantă 3D pe care o folosește cu elevii în orele de laborator. De asemenea, în timp ce eram acolo, profesorul de robotică , Teodor Crăciun, povestește că elevii au venit cu ideea de a realiza macheta liceului cu ajutorul imprimantei.

Nu e un liceu tehnic ca oricare altul, pentru că a reușit să aibă și performanțe la concursuri internaționale. Liceul a participat la un concurs numit Skills for the Future în 2016 și au învins 30 de licee într-o competiție europeană, astfel că au primit un automobil cadou. Acesta nu e folosit pentru nimic altceva decât pentru diagnoză și studiu de către elevi, care mai au la dispoziție și o mașină făcută dintr-o veche Dacie, dar și un simulator auto nou-nouț, care-i ajută pentru școala de șoferi pe care o deține Colegiul (orice elev trebuie să iasă cu permisul auto obținut de la școală).

Echipa Colegiului Mecanic Grivița a învins în competiția națională alte 13 licee cu proiectul unui smartwatch care monitorizează starea unui șofer și idenitifică un atac de cord, astfel încât mașina să frâneze și să intre în avarie pentru a evita accidente mortale.

De la școală pe piața muncii

10% din elevii din România aleg o școală profesională. Mulți nu aleg nici măcar licee tehnice. Directoarea Burdușel ne mărturisește că au fost nevoiți să deschidă și o clasă de filologie pentru că era cerere. O spune cu regretul inginerului care crede că nu toată lumea trebuie să facă profesii liberale, iar pe piața muncii sunt multe lipsuri.

Ne spune că în fiecare an vin companii și agenți economici care vor să-și prezinta oferta viitorilor mecanici auto, mecatroniști sau specialiști în imprimarea 3D. Elevii nu mai sunt atât de atrași de meserii și aleg să treacă prin liceu doar ca să bifeze un moment. Deși, spune directoarea, sunt elevi care muncesc de la 18 ani și care reușesc să crească până la a conduce service-uri și filiale locale ale agenților economici.

Dar liceul a trebuit să se adapteze. În fiecare an practica se face la filiale locale ale unor companii mari, iar mereu se adaugă skill-uri noi, cum ar fi posibilitatea ca elevii să-și ia o diplomă de operare a imprimantelor 3D. Nu numai elevii au trebuit să se adapteze, ci și profesorii. Teodor Crăciun spune că nu i-a fost complicat, dar mereu trebuie să înveți ceva noi care să-și pună gândirea la contribuiție.

Totul e pentru a face școala mai atractivă: "Altceva e să vezi ce iese din calculele tale, și altceva doar să-ți imaginezi acest lucru". La Grivița nu mai e doar imaginație.

Continuam să căutăm idei smart pentru educație și pentru comunitatea ta. Mai sunt 20 de zile până când poți înscrie un proiect în competiția RO SMART în Țara lui Andrei.

Vezi reportajul video, realizat de start-up.ro, despre cum crește Colegiul Mecanic Grivița București.