V-am povestit despre experiența din spatele Marelui Firewall Chinezesc într-un material anterior, iar azi a venit momentul să vă spun câteva informații pe care le-am aflat în vizita pe care am avut-o la una dintre liniile de producție ale gigantului chinez.
Înainte de a intra pe lista neagră a administrației Trump și ca o serie întreagă de producători de componente sau de software să declare că nu vor mai lucra cu această companie, Huawei se afla în linie dreaptă pentru câștigarea titlului de cel mai mare vânzător de telefoane din lume.
Noi am vizitat una dintre liniile de producție pe care compania le deține în Shenzhen, locul de unde ies, zilnic, 2.400 de unități din modelul P30, cel mai nou vârf de gamă al Huawei.
Din păcate nu avem și imagini din această vizită, din motive de securitate orice fel de înregistrare fiind interzisă în cadrul unității de producție. Totuși am putut nota câteva informații interesante pe care le-am aflat de la angajații companiei.
Sub 3% la milion
Cum ar fi faptul că la 1 milion de procese care au loc într-o anumită fază pe linia de producție, sunt sub 3% șanse ca un telefon să fie respins. De exemplu, dacă se constată o defecțiune la placa de bază după o testare preliminară, produsul nu merge mai departe în următoarea fază de producție.
Iar aceste teste sunt făcute aproape după fiecare fază importantă a asamblării dispozitivelor pe linia de producție care măsoară 120 de metri în lungime. De exemplu, se face un prim drop test, pentru a vedea rezistența telefonului chiar înainte ca acestuia să-i fie montată carcasa. Se testează de mai multe ori, în diferite faze, rezistența ecranului la folosiri multiple și variate (foto, căutări, închis, deschis), sunt teste audio menite să identifice problemele boxelor, teste ale sistemului de operare.
Teste peste teste
”Testăm totul de mai multe ori pentru a ne asigura că oferim cel mai bun UX (user experience – n.red.) pentru clienți”, menționează operatorii liniei de producție.
În total, 104 procese de producție au loc pe această linie, iar la fiecare 28,5 secunde un nou telefon, din modelul Huawei P30 apare, frumos ambalat, la capătul ei, gata pentru a fi trimis în depozit și, de acolo, în mâinile unui nou utilizator.
În cadrul acestei mici fabrici din campusul Huawei sunt între 10-12 linii de producție unde se realizează, pe lângă telefoanele Huawei P30, și componente pentru rețelele 5G.
”Lucrăm pe modelele care au cel mai mare număr de comenzi”, mai spun operatorii liniei, precizând faptul că durează între 24 și 48 de ore pentru ca linia de producție să fie schimbată pentru a se realiza un model diferit de smartphone.
Obiectiv: primul loc
Potrivit datelor IDC, în primele trei luni din 2019, Huawei a înregistrat o creștere de 50% a vânzărilor de telefoane comparativ cu aceeași perioadă din 2018. În cifre acest lucru se traduce prin 59,1 milioane de unități vândute în T1 2019, comparativ cu 39,3 milioane de unități în perioada similară a anului trecut. Astfel, Huawei se afla pe locul doi în topul producătorilor de smartphone-uri, suflându-le în ceafă celor de la Samsung.
Și, după cum spuneam, țintea primul loc în clasament.
Acum, însă, oficialii Huawei spun că vor avea nevoie de ceva mai mult timp pentru a atinge această performanță, iar viitorul, contrar unei reclame populare pe la noi acum ceva ani, nu sună atât de bine.
Scăderile vor exista, cu siguranță, și mai ales pe piețele occidentale. În afară de China, unde deja serviciile Google (mai ales) nu sunt, oricum, disponibile, și, deci nu sunt folosite, prea puțini europeni sau americani își vor dori un smartphone fără Android, acces la anumite aplicații Google, ori update-uri de securitate.
Reprezentanții companiei au declarat în nenumărate rânduri faptul că Huawei lucrează de câțiva ani buni la propriul sistem de operare, iar în ultimele luni au tot apărut zvonuri privind implementarea acestuia pe următoarele generații de smartphone-uri. Chiar și în timpul vizitei noastre în Shenzhen, oficialii Huawei ne-au confirmat faptul că acest sistem de operare, care se dorește a fi o alternativă pentru Android, se află în dezvoltare de mai mult timp și face parte din acel ”plan B” pe care compania l-a conceput de cel puțin un deceniu (alături de producția propriilor chip-uri).
Două denumiri au fost vehiculate până acum în ceea ce privește sistemul de operare al Huawei: HongMeng (pe care Huawei l-a înregistrat ca marcă la nivel mondial chiar la începutul acestei luni), și Ark OS. Deși chiar reprezentanții Huawei s-au contrazis în declarații, se pare că sistemul de operare, creat pe baza Linux, va fi disponibil din trimestrul trei al acestui an, deja fiind disponibil pe o serie de dispozitive (circa 1 milion) în faza de testare.
Pe minus
Anul trecut, Huawei a vândut 206 milioane de telefoane și țintea să ajungă în 2019 și aveau ca țintă să crească la peste 260 de milioane. Însă acum, reprezentanții companiei se pregătesc pentru o scădere între 40 și 60% a vânzărilor de smartphone-uri.
”Trebuia să devenim cel mai mare producător de telefoane în al patrulea trimestru din acest an, dar acum credem că acest proces va fi unul ceva mai îndelungat”, a declarat recent Shao Yang, șeful Huawei pe zona de strategie, fiind citat de Reuters.
Oficialul Huawei a precizat faptul că, în acest moment, compania ar vinde undeva între 500.000 și 600.000 de smartphone-uri în fiecare zi.
I will survive
Deși pe parcursul vizitei noastre la sediul central din Shenzhen al Huawei am auzit faptul că ”o să supraviețuim”, aproape repetat ca o mantră, realitatea este că această supraviețuire nu este tocmai cea planificată de companiei sau de fondatorul ei. De altfel, chiar Ren Zhengfei, fondatorul Huawei, recunoaște faptul că sancțiunile SUA împotriva companiei sale ar putea ajunge să taie veniturile firmei cu circa 30 de miliarde de dolari în următorii doi ani.
Ren a supraviețuit foametei din perioada lui Mao Zedong și a reușit să fondeze Huawei în 1987 cu circa 21.000 de yuani și să transforme compania într-un gigant tech. Să fie oare fix capitalismul lui Trump cel care încetinește liniile de producție?
Trump ar urma să se întâlnească săptămâna viitoare cu Xi Jinping la G20, unde ar putea să discute și problemele legate de trecerea Huawei pe lista neagră a americanilor. Până una alta, Google s-ar părea să fie cel mai mare apărător al producătorului din China - la urma urmei, apariția unui alt sistem de operare cu potențial mare de răspândire rapidă ar putea afecta și afacerile Google și cota de piață a Android.