Iar mai jos vă prezentăm câteva 6 astfel de afaceri care au venit cu soluții pentru părinți și copii.
Brio - pentru examene luate cu brio
Brio este o platformă educațională care îi ajută pe elevii claselor I-XII să-și crească performanța educațională și să se pregătească pentru testele și examenele din parcursul educațional, un sistem de testare avizat de Ministerul Educației și Cercetării.
Pe Brio, elevii pot parcurge teste la Matematică, Limba Română și Istorie, dar și de Literație (alfabetizare funcțională) și Literație Digitală, o platformă bazată pe psihologie cognitivă și aliniată la curicula existentă astfel încât să poată analiza cât mai bine performanța elevilor.
Un puternic diferențiator al platformei este Item Response Theory, o tehnologie care stă și la baza SAT sau GMAT prin care performanța unui elev este analizată în raport cu performanța obținută de elevi de aceeași clasă, la nivel național. Astfel, Brio identifică punctele tari ale studenților, punctele mai slabe și zonele de risc, permițând o dezvoltare personală orientată și măsurabilă.
Brio a venit și cu câteva premiere pentru sistemul educațional din România, adunând în platformă prima olimpiadă digitală de matematică, testele naționale de literație și de literație digitală, teste de istorie și primul program integrat de pregătire a profesorilor din România în utilizarea platformelor digitale.
Anul trecut, Brio a fost desemnat startup-ul anului în cadrul Galei ANIS, iar la începutul lui 2022 deschides o nouă rundă de finanțare pe SeedBlink, compania fiind evaluată la 5,5 milioane de euro, dublu față de evalaurea din 2020, când a avut și prima finanțare pe aceeași platformă.
În prezent, soluția este folosită de peste 100.000 de utilizatori și înregistrează peste 3.000 de abonamente active și sute de mii de teste. Elevii primesc rapoarte detaliate despre rezultatele la testul ales și o analiză în detaliu a competențelor analizate.
Youni - pentru cei care visează la Harvard sau MIT
Youni este acel startup de edtech care îi ajută pe studenți să ajungă la facultăți din străinătate, pentru cei care visează la Harvard, Princeton sau MIT, fiind o companie 100% românească, fondată în 2017 de antreprenorul Andrei Nicolae. Peste 14.000 de elevi și studenți au beneficiat până acum de serviciile companiei.
În 2020, compania a primit o rundă de investiții totală în valoare de 150.000 de euro de la EGV, Simple Capital și de la Angel Investors, urmată de o a doua rundă în valoare de 550.000 de euro. Fondatorul companiei, Andrei Nicolae, își propune ca, prin intermediul Youni, în următorii 5 ani să ajute 1 milion de elevi să ajungă la universitatea potrivită.
Elevii români care au aplicat prin Youni la universități din străinătate au fost acceptați de către acestea în proporție de 100%. În anul universitar 2021-2022, 317 elevi au aplicat prin platfoma care facilitează managementul relației dintre facultăți și studenți, au parcurs întregul proces de selectare a unei facultăți și apoi au început studiile.
De la începutul acestui an până acum, compania a reușit să atragă pentru 63 de elevi ce au aplicat prin platforma sa la universități de top din Statele Unite pentru burse în valoare totală de 9,1 milioane USD. Elevii acceptați vor urma în următorii ani cursurile unora dintre cele mai prestigioase universități precum: Harvard, University of Pensilvanya, Princeton, NYU, Columbia, MIT, University of Chicago și multe altele.
Dinamismul este una dintre trăsăturile de bază ale acestui startup, echipa Youni fiind în continuă creștere și dezvoltare și fiind ancorată în tendințele educației globale.
Platforma românească este cea care a adus un concept pe care-l știam din filme și seriale, când a obținut drepturile de organizare a conferințelor Model NATO pentru liceeni, în toate țările care fac parte din Alianța Nord-Atlantică. Organizat pentru prima dată în anul 2016, evenimentul oferă liceenilor posibilitatea să simuleze întâlniri ale Alianței Nord-Atlantice și să se familiarizeze cu diplomația și geopolitica.
Youni se poziționează astfel ca lider detașat pe piața est-europeană a platformelor care susțin și oferă consultanță elevilor care doresc să studieze în afara țării, o companie care intermediază accesul tinerilor la facultăți de pe glob.
Spark School - liceul creează artificii în pasiunile tinerilor
Spark School este un edtech care revoluționează învățământul liceal, în sensul în care este un liceu internațional hibrid, unde tinerii își aleg și își modelează propriul plan educațional.
Liceul oferă flexibilitate și suport, un loc unde elevii pot studia ce vor, când vor, și unde vor, sub îndrumarea profesorilor și diriginților cu o educație bazată pe 4 piloni: Academics, Wellbeing, Educație Globală și Leadership. Elevii învață online, în ritm propriu și apoi au spații fizice unde să se întâlnească cu alți colegi pentru a dezbate și a lucra la comun.
În pachetul full time sunt incluse la clasa a IX-a cinci materii academice pe care elevii și le aleg dintr-o listă. Acestea au două componente: 140 de ore self-paced, în care elevul face orele singur, și o componentă de feedback și notare personalizată 1 la 1 de la un profesor de specialitate.
Materiile disponibile la Spark School sunt psihologie, business, economie, biologie, matematică, artă și design, chimie, științe, informatică, engleză, franceză, spaniolă, istorie, sociologie, matematică și geografie. De asemenea, examenele Cambridge, IGCSE Și A levels pentru științe includ examene practice și experimente.
Spark School este sub umbrela Transylvania College din Cluj-Napoca, una dintre cele mai cunoscute școli private din țară, un edtech lansat ăn 2021 și care acum caută finanțare pe Seedblink.
În aproape 2 ani de la lansarea MVP-ului, școala revoluționară a atras peste 80 de elevi din 11 țări din cei 870.000 de adolescenți, unde speră să ajungă la cel puțin 13% dintre ei până în 2030. Taxele pentru un astfel de liceu încep de la 1300 euro/an.
VoxiKids - servicii de logopedie și vocabular la un click distanță
VoxiKids este startup-ul românesc care oferă doua produse digitale dedicate dezvoltării limbajului și educației speciale pentru copii.
VoxiClinic, platformă online care reunește specialiști în logopedie, părinți și copii. Soluția vine sub forma unei clinici digitale destinată copiilor între 3 și 6,5 ani, care contribuie la dezvoltarea limbajului, pronunției, comprehensiunii verbale, vocabularului și logicii, potrivită și pentru copiii cu întârziere în limbaj omologata de MEC.
Mai mult, soluția dezvoltată de 2 români contribuie atât la educația copiilor, cât și la sănătatea lor, prin produsul conex, app de mobil, care va fi lansată în luna mai 2023, VoxiKids App, aplicație educativă cu conținut aprobat de Ministerul Educației și Cercetării.
Știința se îmbină cu educația și sănătatea, iar produsul VoxiKids a atras încă de la lansarea din 2019 atenția investitorilor, atrăgând 3 runde de finanțare, dintre care o investiție de la un angel investor din Silicon Valley.
De-a lungul activității, VoxiKids a primit mai multe distincții și premii, dintre care nominalizarea la Central European Startup Awards pentru Best Social Impact Startup, startup finalist la AWS AI Challenge, finalist How to Web și în finala TechRocketship Awards Europe.
Eduboom.ro - lecții video la care tinerii tot dau play
Eduboom.ro este locul unde elevii au acces la lecții video, concise și făcute cât mai pe înțelesul lor, după care au și partea de testare ca să verifice dacă au înțeles bine conceptele de matematică, română, istorie și de la celelalte discipline disponibile în platformă.
Video-urile din platformă sunt pe modelul ”how to”, scurte explainers sub forma unor animații prin care elevii pot parcurge informația într-un format cât mai atractiv. Lecțiile sunt atât cele din programa școlară, dar și unele de cultură generală sau curiozități diverse, cum ar fi de ce e Mona Lisa celebră sau cum a apărut Cartea Recordurilor.
Eduboom.ro a ajuns la aproximativ 2.200.000 de vizualizări de la peste 250.000 de utilizatori înregistrați în platformă de la extinderea în România din noiembrie 2020. Platforma oferă acces gratuit către o parte din conținut, iar pentru cei care vor acces la toate cele 7000 de lecții video și teste de la toate materiile și clasele există opțiunea unor abonamente plătite.
În prezent, eduboom.ro încurajează școlile să solicite un abonament gratuit în platformă cu finanțare de la Ministerul Educației.
eematico - bricolaj, construcții și învățarea prin joacă
eematico este un edtech care ia joaca în serios și dezvoltă abilitățile STEM ale copiilor prin activități, cursuri și kit-uri de construcție. Proiectul se bazează pe învățare experiențială bazată pe joacă, ca proces fundamental de învățare.
Cu o echipă formată din profesioniști, de la arhitecți, ingineri, filologi, designeri și psihologi, eematico oferă acces copiilor la dezvoltareanunor abilități de viață prin contactul cât mai palpabil cu ce înseamnă bricolajul, uneltele și gândirea constructivă și practică.
Din 2015 încoace, Eematico a dezvoltat mai multe linii de dezvoltare, de la kit-uri pe care părinții le pot comanda acasă, până la cursuri și tabere, dar și dezvoltarea unor opționale pentru grădinițe și școli sau cursuri și playdates pe care le pot face în companii, pentru copiii angajaților.
Experiment, construcție, bricolaj,npe acestea se bazează programele educaționale de la eematico, concept pe care după lansare l-au dus și la conferința Lego IDEA din 2015 și cu care au câștigat și un concurs organizat de Lego Foundation și Ashoka Changemakers. Startup-ul românesc a fost și printre finaliştii competiţiei de tehnologie educaţională EdTech Awards 2022 cu eematico STEaM kits, un proiect ce presupune cursuri practice de ştiinţă şi creativitate bazate pe kituri de bricolaj.
Echipa eematico a fost și printre cele care a primit un grant AMC de 8000 de euro pentru dezvoltarea unei platforme de învățare.
Cursurile eematico sunt formate din mai multe programe pentru două categorii de vârstă: copii de 3 - 6 ani, 7 - 12 ani și 18-99 ani.
Tabere de construire și arhitectură, playdates pe teme de invenție, cultură și bucătărie, excursii la sediul Eematico, kit-uri cu jucării și accesorii educative de bricolat, acestea sunt câteva dintre lucrurile pe care părinții le pot face cu ajutorul acestui edtech. Opțiunile pentru instituțiile de învățământ sunt la ei pe site.
Voi ce alte startup-uri din zona educației mai știți și ne recomandați?