În același timp, Huawei „nu se teme de standarde înalte, ci se teme de lipsa acestora” și dorește ca membrii UE să urmeze criterii obiective, transparente și cuantificabile pentru identificarea furnizorilor „cu risc ridicat”.
În seara zilei de 4 Februarie, Huawei a ţinut o recepție la Bruxelles în vederea aniversării a 20 de ani de la intrarea companiei Huawei pe piața europeană. Liu Kang a declarat reporterilor agenției China News Service că Huawei salută abordarea „nediscriminatorie” după introducerea setului de instrumente privind securitatea rețelelor 5G de către UE pe 29 ianuarie, menţionând că, atât documentul în sine, cât și conducerea UE, au subliniat că acest set de instrumente nu se adresează în mod direct niciunui furnizor sau țări.
Datorită importanței rețelei 5G și „probabil pentru că Huawei este o companie din China”, a spus Liu, mulți factori non-tehnici intervin în deciziile politice. În acest moment, Huawei consideră că este important ca UE să emită un set cu instrumente privind securitate rețelelor 5G pentru toți furnizorii, apoi să îndrume statele membre cum să gestioneze amenințările privind securitate cibernetică.
În setul de instrumente privind securitatea rețelelor 5G emis de către UE, conținutul privind restricțiile furnizorilor cu „risc ridicat” a atras atenția. Liu Kang a declarat că Huawei a înțeles intenția UE de a-și consolida „suveranitatea digitală” pentru gestionarea furnizorilor asupra activelor cheie sensibile identificate de către UE. În prezent, Huawei tinde să nu interpreteze excesiv problema și nu consideră că mențiunea de furnizori „cu risc ridicat” vizează în mod specific compania Huawei.
Pe de altă parte, Liu Kang spune că în cei 20 de ani de când Huawei a intrat pe piața europeană un aspect important a fost respectarea legilor locale și răspunsul companiei la incertitudinea politicii internaționale cu certitudinea operațiunilor legale și conforme. Se poate spune că „nu ne este teamă de standarde înalte, ci ne este teamă de lipsa acestora”. Prin urmare, Huawei salută standardele înalte propuse în setul de instrumente pentru toți producătorii. Dacă atunci când se vor selecta furnizorii cu „risc ridicat”, statele membre UE respectă standardele obiective, transparente și cuantificabile, „noi nu vom avea nici oproblemă cu acest lucru”.
Conform calendarului prevăzut în setul de instrumente, statele membre UE ar trebui să implementeze prevederile relevante până la 30 aprilie acest an, iar Comisia va pregăti un raport privind punerea în aplicare ale acestora de către statele membre până la 30 iunie acest an; în ceea ce privește perspectivele de piață, Liu Kang a subliniat că Huawei funcționează pe piața europeană de 20 de ani, bazându-se pe o tehnologie de vârf, ceea ce poate aduce mai multă valoare afacerilor clienților. În viitor, Huawei va continua să funcționeze în conformitate cu legea, "nu facem lucruri rele, nu avem de ce să fim vinovaţi" şi credem că statele membre UE și chiar operatorii vor face alegeri raționale pe baza propriilor interese.