Fiecare profesor poate, din acest moment, să reutilizeze sursa oricărei lecții LIVRESQ aflate în biblioteca publică a platformei, dacă autorii și-au dat acordul. Primele materiale pentru care s-a activat deja această funcționalitate sunt resursele educaționale deschise (R.E.D.) dezvoltate pe LIVRESQ de către experții elearning din Proiectul CRED, al Ministerului Educației.

În biblioteca virtuală a platformei LIVRESQ (library.livresq.com) se regăsesc peste 13.400 de materiale educaționale interactive, din care 4.100 publice, 273 materiale R.E.D. ale CRED și 358 materiale omologate de Ministerul Educației. Toate aceste materiale sunt publicate de către cadrele didactice, pentru a fi folosite atât la clasă cât și acasă. De acum încolo, profesorii creatori își pot manifesta opțiunea de a face publice și sursele materialelor dezvoltate. Cu noua funcționalitate nu doar produsul final se va putea refolosi, ci și sursa lui, ca bază astfel pentru a crea noi materiale educaționale.

“Platforma LIVRESQ a fost una dintre puținele aplicații educaționale Made in Romania care a oferit profesorilor un instrument gratuit pentru elaborarea de resurse educaționale digitale. Mulți dintre experții R.E.D. din proiectul CRED folosesc această platformă pentru a realiza conținut educațional ca și resursă educațională deschisă. Până în prezent, aproape 10% dintre resursele realizate în CRED au fost dezvoltate folosind LIVRESQ, ceea ce arată faptul că este o platformă fezabilă, intuitivă și adecvată construirii de resurse educaționale.” a declarat Liviu Constandache, coordonator R.E.D. în cadrul proiectului CRED al Ministerului Educației.

“Principiul reutilizării în e-Learning spune că nu trebuie să pornești mereu de la zero atunci când dezvolți un material educațional, ci poți începe deja cu o bază validată de alți experți pe care ai șansa apoi să o îmbunătățești. În acest fel reduci timpii de dezvoltare și crești calitatea materialului final. Partajarea și reutilizarea usoară a sursei reprezintă un mare pas înainte pentru a crește calitatea învățământului digital.a declarat Alex Mălureanu, Cofondator Ascendia S.A.

Proiectul CRED este un proiect național de referință în domeniul formării profesionale a cadrelor didactice care promovează, la nivel național, utilizarea tehnologiilor digitale în procesul de educație și care contribuie la dezvoltarea unui fond de resurse educaționale deschise realizate de profesioniști din sistemul de educație. Mai multe detalii pe pagina web: www.educred.ro