Invitat de jurnaliștii HotNews, Orban a declarat că că această facilitate nu își mai produce efectele pentru care a fost introdusă, în guvernarea Năstase. "După părerea mea, nu mai există astăzi nicio rațiune pentru menținerea acestor facilități", a declarat Orban la interviurile HotNews.ro LIVE.

Ludovic Orban a spus că această facilitate nu își mai produce efectele pentru care a fost introdusă și că principiul echității fiscale trebuie aplicat în politica fiscală a statului, pentru că este nedrept pentru ceilallți 7 milioane de angajați plătitori de impozit pe venit.

"Eu am văzut evoluția sectorului IT din România pentru perioada 2000-2018, comparativ cu evoluția sectorului din Ungaria sau Polonia, unde nu există nicio facilitate fiscală de acest gen și aproape nu există nici diferență. Ceea ce înseamnă că această facilitate nu își mai produce efectele pentru care a fost introdusă. Oricât de antipatic aș fi unora, nu sunt adeptul unor regimuri fiscale discriminatorii, preferențiale. Există un principiu al echității fiscale, care trebuie aplicat în politica fiscală a scatului. Avem o cotă unică de impozitare de 10%. Acum chiar nu e un cap de țară să plătești acest impozit. Sigur, pot exista alte forme de a facilita activitatea companiilor IT, dar ar fi nedrept față de celelalte 7 milioane de angajati care plătesc impozuit pe venit ca unii ăa nu plătească acest impozit. După părerea mea, nu mai există astăzi nicio rațiune pentru menținerea acestor facilități", a declarat Orban.

Nu este prima dată când Orban ia în vizor programatorii români. La începutul lunii iunie, acesta spunea că ”Mie nu mi se pare normal ca IT-iștii să fie scutiți de plata impozitului pe venit. IT-iștii câștigă cel mai bine în România. A fost o perioadă în care să stimulezi, ca oamenii să se ducă spre zona de IT, acuma nu mi se pare normal, vă spun sincer. De ce? Păi un angajat dintr-o forjă sau un șofer de TIR care muncesc în condiții extrem de grele trebuie să plătească impozit pe venit și altul care încasează venituri semnificative și altul care încasează venituri dintr-o muncă mai mult intelectuală, mentală fără discuție, de ce să nu plătească impozit? Neutralitatea fiscală e un principiu fundamental. Orice venit trebuie impozitat”.

La acel moment Asociația Națională a Industriei de Software, cea care reprezintă IT-ul românesc, venit cu o reacție față de declarația dată de președintele PNL, Ludovic Orban, privind impozitarea angajaților din IT.

"Reiterăm faptul că facilitățile fiscale au făcut și mențin industria IT românească competitivă, într-o cursă cu alte țări care oferă programatorilor impozit pe venit 0, precum Ucraina, Polonia sau Belarus. Deficitul de forță de muncă din IT la nivelul UE este atât de mare, încât, o astfel de măsură ar putea avea ca rezultat o reducere masivă a specialiștilor din țară, deci un impact economic major”.

Foto: digi24.ro