.lumen este una dintre cele 93 de echipe care au ajuns în semifinală și sunt mai aproape de a câștiga marele premiu al competiției în valoare de 250.000 de dolari. Finaliștii vor fi anunțați pe 2 iunie, iar valoarea premiilor totale ajunge la 1 milion de dolari.

Aceasta este a cincea ediție a concursului Cisco Global Problem Solver și își propune să recunoască ideile de afacere care folosesc tehnologia pentru a aduce o schimbare în bine asupra societății.

Startup-ul .lumen a anunțat în noiembrie 2020 primii ochelarii pentru nevăzători, cu un sistem de tehnologie asistivă care ajută persoanele nevăzătoare să se deplaseze.

.lumen vine cu o soluţie tehnologică scalabilă şi cu disponibilitate crescută care reproduce principalele caracteristici ale unui câine ghid, folosind tehnologii avansate de inteligență artificială și robotică într-o pereche de ochelari.

Planul .lumen urmăreşte o integrare completă a componentelor sistemului la nivelul de pre-producție, până la sfârșitul primului trimestru al anului 2021. Ulterior, producția și distribuția vor începe în a doua jumătate a anului 2021..lumen testează continuu toate aspectele tehnologiei cu aproximativ 200 de persoane nevăzătoare din România și din străinătate.

.lumen a început ca un proiect de cercetare la sfârșitul anului 2018, fiind un răspuns la nevoia şi provocarea de a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere.Startup-ul a fost fondat de către Cornel Amariei, alături de dr. Gabriel Chindriş, cercetător universitar în domeniul ingineriei electronice, și Mihai Ivașcu, CEO și Fondator M3 Holdings.

Cornel Amariei este autor și antreprenor născut în România. El a activat ca “Head of Innovation” într-o mare companie din industria automobilelor şi este “Standout Member” în primul “Forbes 30 under 30 Europe”. Este primul român care a câștigat prestigiosul premiu „Ten Outstanding Young Persons of the World de JCI”, dobândit anterior şi de personalităţi remarcabile ale lumii precum JFK și Elvis Presley.

Mai multe despre .lumen și ochelarii pentru nevăzători poți citi în articolul start-up.ro