Conform Institutului Național de Statistică din România, jumătate din școlile din țară nu au o bibliotecă, iar anual se închid în jur de 340 la nivel național. Ca o consecință, în fiecare an elevii au acces la din ce în ce mai puține cărți – cu 1 milion mai puține.

Mai mult, rezultatele recente ale testelor PISA (programul pentru evaluarea internațională a elevilor) ne arată că țara noastră se clasează pe locul 47 din 79 de ţări, cu un mare grad de analfabetism funcţional: 44% dintre elevi nu înţeleg ce citesc. Prin această inițiativă, Bookster își dorește să contribuie la schimbarea în bine a acestor cifre.

”În orașul meu nu există o bibliotecă, dar nici în școală. Eu sunt Andrei, sunt în clasa a VI-a și vreau să devin profesor când voi fi mare. Visul meu este chiar mai mare decât turnul Eiffel, dar fără o bibliotecă nu pot să-l îndeplinesc”, spune Andrei, unul dintre copiii care ar beneficia de pe urma acestei campanii de donații de cărți.

În cadrul primei ediții, în 2016, s-au adunat 16.000 de cărți, înființându-se 36 de biblioteci pentru 13.000 de elevi.

Anul acesta Bookster își propune să strângă 50.000 de cărți care vor ajunge în peste 70 de școli din România, la care au acces 30.000 de copii.

Lista completă a unităților școlare înscrise, punctele publice de colectare și alte detalii se găsesc pe pagina campaniei: www.bookster.ro/doneaza.

Această inițiativă este realizată în colaborare cu fundația Teach for Romania și cu profesorii care fac parte din proiect și sprijinită de numeroase companii din sectorul privat.

”Elevii mei au început cu adevărat să citească abia când le-am dus cărți în clasă și i-am încurajat să le răsfoiască pentru a găsi ceva pe placul inimii. Nu putem crește cititori fără biblioteci bine echipate în apropiere.” Așa descrie situația actuală a unor școli din România, Ivona Munteanu, profesor Teach for Romania la Liceul Tehnologic Nr. 1 din Fundulea, județul Călărași.

Magia unei biblioteci este o inițiativă care, alături de comunitatea cititorilor din România, îți dorește să inspire copiii să-și descopere visurile și să le atingă, prin lectură.

Bookster este prima bibliotecă publică modernă din România. De la deschiderea bibliotecii în 2013, cei 73.000 de cititori au făcut 3 milioane de împrumuturi. Aceștia au acces gratuit la 100.000 de cărți, articole, studii de caz și materiale video din diferite domenii, de la dezvoltare personală și profesională, la hobby-uri, beletristică și cărți de copii.

Teach for Romania este o organizaţie non-profit care activează din 2014 şi care a adus un sistem de performanţă în educaţia din sistemul public din România. Pentru împlinirea viziunii, educaţie de calitate pentru toţi copiii din România, organizaţia atrage şi pregăteşte oameni motivaţi de a deveni agenţi de transformare în sistemul educaţional românesc, din rolurile de profesori şi învăţători, pentru copiii din medii vulnerabile.