”ANAF atenționează, la nici o lună de la precedentele emailuri ale unor infractori cibernetici, cu privire la mesaje false transmise în numele instituției, prin care contribuabilii sunt anunțați că au de plătit ”impozite către sistemul bugetar din România”. Pentru siguranța dumneavoastră, vă sfătuim să nu deschideți aceste emailuri, iar, dacă au fost deschise, să nu accesați documentele anexate sau linkurile din conținut. Și, în niciun caz, să nu transmiteți bani către conturile menționate. Reamintim tuturor contribuabililor că ANAF a dezvoltat și pus la dispoziția contribuabililor, gratuit, serviciul Spațiul Privat Virtual, pentru o comunicare securizată cu instituția”, este mesajul transmis de instituție.

Ce este phishing-ul

Phishing-ul este una dintre cele mai întâlnite modalități prin care datele tale sunt amenințate online. Și de cele mai multe ori asta înseamnă un mail venit din partea unei “companii” sau “instituții”. De fapt, în spatele unul mail care pare legitim este, de fapt, un hacker care-ți vrea datele sau banii.

Despre de ce poate phishing-ul să îți fure datele și banii am discutat în cadrul unui interviu din seria #NOHACK alături de specialiștii Bitdefender

Phishing-ul este un atac de tip Social Engineering prin care se încearcă obținerea de informații confidențiale (credențiale pentru conturi bancare, date sensibile cu caracter personal, numere de card) impersonând companii cu care ținta atacului a avut contact în trecut.

Cum să nu cazi pradă campaniilor de phishing. Sfaturi de la specialiștii Bitdefender

  • Verificați cu atenție expeditorul e-mail-ului și adresa acestuia înainte de a accesa link-uri sau de a descărca documente atașate.
  • Folosiți o soluție de securitate performantă capabilă să depisteze amenințări informatice și să blocheze instalarea acestora pe dispozitive.
  • Evitați să accesați fișiere executabile sau link-uri venite odată cu e-mail-uri suspecte de la expeditori de la care nu așteptați vreun mesaj.