A bea sau a nu bea șpriț? Aceasta este întrebarea săptămânii pe desprevin.ro.

Diferențele între băutorii de vin au apărut o dată cu vinificare modernă și cu afluxul de specialiști ai vinului. Dacă privim în istoria poporului român, șprițul, este acea băutură pe care au băut-o părinții noștri, bunicii, străbunicii și multe generații înaintea lor fără teamă de a fi judecați. Să ne amintim de celebra expresie “hai la un șpriț” care este în continuare la fel de des folosită. Probabil la fel de folosită ca “hai la o cafea” sau “hai la o bere”. Și nu doar la noi pentru că butura pe baza de vin și apă se consumă și în Germania, Austria, nordul Italiei și alte țări balcanice.

Problema șprițului a apărut când vinul folosit nu era de cea mai înaltă calitate și când oricine își putea permite să bea șprițul. O dată cu instalarea regimului democratic, in România, au început să apară producătorii de bere, ce au investit enorm în promovarea consumului de bere, așa că românul a făcut schimbarea de la a bea șpriț la a bea bere.

Totuși, timpurile se schimbă, avem din ce în ce mai mulți producători de vinuri excelente și cred că șprițul este una dintre căile de a spori consumul de vin și că această băutură poate să fie ușa prin care romanii încep să descopere vinul.

Călătoriile noastre săptămânale la cramele din România ne-au învățat că vinurile pot fi produse diferit și că deși toți vinificatorii vor să facă vinuri mari, cu arome desăvârșite ce se pretează pentru învechire, de cele mai multe ori vinifică și cantități considerabile de vinuri (mai ales albe si rose) lejere, mai puțin pretențioase care desigur că pot fi savurate singure, dar care pot fi o variantă excelentă pentru șprițul perfect.

Că tot am pomenit de șprițul perfect iată o rețetă cu care vă asigurăm că nu veți da greș:

  1. Se ia un pahar pentru vin cu picior
  2. Se toarna apa minerala rece, cam 150-165 ml (acum avem chiar și apa minerală perfectă pentru șpriț, pentru că a apărut noua doze de 330 ml de Aqua Carpatica apă minerală, așa că jumătate de doză este cantitatea ideală)
  3. Se alege un vin rece alb sau rose (niciodata roșu) lejer sau aromat, se toarnă cam 150 de ml
  4. Opțional se adaugă 2-3 cuburi de gheață
  5. Se bea cu încredere și se bucură de viață

Ce probabil ați observat este recomandarea de a pune apa minerală prima în pahar, un obicei neobișnuit poate, însă explicația este simplă: atunci când turnăm apă minerală peste vin vârtejul de bule scoate aromele vinului destul de repede, iar ceea ce ne dorim este totuși să ne bucurăm și de vin. Așa că o dată turnată apa în pahar are un răgaz de câteva secunde pentru a-și potoli efervescența, așa reușim să păstrăm mai mult timp aromele în pahar.

Poate vara a trecut, însă șprițul rămâne una dintre cele mai iubite băuturi ale românilor. Așa că va invit șă gășiți pe www.desprevin.ro selecțiile noastre și să vă bucurați de vinuri bune cu sau fără apă minerală sau sifon.