Agricultura de Mâine” este un proiect start-up.ro, powered by CEC Bank, dedicat antreprenorilor care fac lucrurile să se miște în agricultura românească și care au găsit modalități de a folosi tehnologia pentru a crea viitorul încă de acum. Acestea sunt poveștile și sfaturile lor.


”Ideea a plecat de la o nevoie personală. În urmă cu 5 ani am intrat în lumea agriculturii preluând, împreună cu fratele soției mele, ferma familiei. Am pornit în acel moment un proces de digitalizare și mi-am dat seama că soluțiile de pe piață nu rezolvau problemele pe care le aveam. De asemenea, discutând cu alți manageri de ferme mi-am dat seama că și ei aveau aceleași provocări. Atunci am decis împreună cu Antonio, cofondator AgroCity, să dezvoltăm platforma AgroCity, atât pentru noi, cât și pentru toți fermierii care doresc să își gestioneze mai bine activitățile din cadrul fermei”, explică Marius.

AgroCity a fost înființată în 2019 de Marius Pașca, consultant SAP cu experiență de 13 ani, și Antonio Primera, antreprenor și dezvoltator web full-stack, cu Dan Oros, Head of Marketing la Google și YouTube România, ca investitor inițial și advisor.

Toate datele de pe teren într-un singur loc

Startup-ul a dezvoltat un software care îi ajută pe fermieri să gestioneze într-un mod mai eficient toate datele și activitățile din cadrul unei ferme, contribuind astfel la un control sporit precum și la creșterea productivității și a profitabilității.

”Problemele identificate porneau inclusiv de la controlul zilnic al lucrărilor pe care le făceam în cadrul fermei și ajungeau până la raportări, până la situații manageriale, inclusiv chestii legate de profitul parcelelor, profitul culturilor, și asta facem în AgroCity, schimbăm modul acesta de a vedea cumva din avion tot ce se întâmplă, prin a avea informații la o granularitate foarte mare și la a ști să interpretăm ceea ce întâmplă în cadrul fermei”, completează Marius Pașca.

Platforma AgroCity integrează tehnologii moderne pentru gestionarea completă a activații fermei. În esență, platforma digitalizează și integrează toate procesele unei ferme agricole, de la parcele, arendă, monitorizare, până la planificare și efectuarea operațiilor de producție. Această monitorizare în timp real contribuie la o mai bună înțelegere a costurilor efectuate pentru fiecare cultură în parte, la reducerea pierderilor și la creșterea productivității.

”La nivelul fiecărei ferme sunt experți care știu foarte bine ce au de făcut pe pământurile lor și sursa de informații primară este prin ochiul lor, nu prin cel al celor care lucrează în agricultură. Din păcate, nu sunt accesate toate soluțiile tehnologice de care dispunem în acest moment”, spune Marius.

Din punctul său de vedere, tehnologia vine cu o serie de atuu-uri pentru fermierii care decid să îmbine modul tradițional de a face agricultura cu oportunitățile acestor vremuri. De exemplu dronele, senzorii, imaginile din satelit, algoritmii care prin machine learning sau prin inteligență artificială ar putea să calculeze și să prezică anumite rezultate, sau să-i îndrume pe proprietarii de ferme agricole să ia mai ușor decizii pentru binele afacerilor lor.

”Am văzut că fermele pot să beneficieze de informații care vin de la surse sigure, vin în timp real și care pot da un randament mult mai bun pentru pământurile pe care le lucrează fermierii”, afirmă Marius.

Agricultură și tehnologie

Cât de ușor este să convingi agricultorii să se folosească de tehnologie pentru a avea un randament mai bun al afacerii și culturi mai bune?

”Fermierii sunt din ce în ce mai deschiși la digitalizare. Primii noștri clienți sunt aceia care înțeleg că având toate datele într-un singur loc și monitorizând în timp real activitățile din fermă pot să crească semnificativ productivitatea parcelelor și a culturilor. Iar asta se traduce direct într-un profit mai mare pentru fermă lor”, declară Marius.

Cofondatorul AgroCity precizează faptul că soluția pe care o pun la dispoziție a fost primită foarte bine de către agricultori pentru că rezolvă cele mai mari provocări ale acestora. ”Unul din principiile noastre este să devoltam produse tech performante, însă cu o interfață prietenoasă și cât mai simplu de utilizat - în special de către persoanele care nu sunt tehnice. Observăm o deschidere către digitalizare din ce în ce mai mare a agricultorilor din România, care încep să vadă beneficiile gestionării fermei prin soluții tech”, adaugă el.

Soluția oferită de AgroCity se adresează fermierilor care operează ferme de cel puțin 500 de hectare.

AgroCity se bazează pe un model Software-as-a-Service, iar clienții plătesc un abonament lunar în funcție de dimensiunea fermei și de serviciile pe care le utilizează.

”Costurile asociate folosirii soluției de câte fermieri variază destul de mult în funcție de serviciile și modulele pe care le oferim, dar și de dimensiunea fermei - că idee, în acest moment prețurile încep de la 1-2 euro pe hectar pe an, pentru varianta de bază, și cresc în funcție de modulele alese. Stabilim prețurile în așa fel încât să fie aliniate cu obiectivele fermierului, să fie transparente, și să se poată calcula simplu valoarea adăugată pe care o primește prin soluția noastră”, spune Marius referitor la costurile asociate folosirii soluției AgroCity.

AgroCity, extindere în Europa

Recent, Holde Agri Invest, companie românească ce operează terenuri agricole, a anunțat semnarea unui parteneriat strategic cu AgroCity, devenind atât client cât și investitor în startup-ul românesc de agritech.

”Parteneriatul cu Holde Agri ne dă oportunitatea să lucrăm îndeaproape la dezvoltarea soluției cu una dintre cele mai importante și inovatoare companii din agricultură românească. Prioritățile noastre în acest moment sunt să continuăm să îmbunătățim platforma pentru a rezolva cele mai mari provocări ale fermierilor, dar și să adăugăm clienți noi în portofoliu”, declară Marius Pașca, adăugând faptul că au deschis discuțiile pentru o nouă rundă de finanțare.

”Plănuim să folosim următoarea investiție pentru a adaugă funcționalități noi pe platforma și pentru a accelera creșterea business-ului, atât local cât și regional”, povestește el despre planurile de viitor pentru dezvoltarea AgroCity.

Totodată, fondatorii AgroCity vizează ca până la finalul lui 2020 să ajungă la 12.000 de hectare de teren gestionate cu ajutorul soluției pe care o pun la dispoziția agricultorilor, și la 30.000 de hectare până în 2021.

*Interviul a fost realizat la Impact Hub Bucharest Timpuri Noi