În 2020 cei de la Insomniac au remasterizat Marvel's Spider-Man pentru PS5, iar acum omul păianjen aterizează și pe PC și vine cu noutăți. Marvel's Spider-Man este unul dintre jocurile mele preferate din ultimii ani, așa că atunci când am avut ocazia să-l joc din nou, de data aceasta pe PC nu am refuzat.

Marvel's Spider-Man Remastered PC vine cu jocul de bază dar și cu cele trei DLC-uri lansate, așa că vei avea mult conținut la dispoziție. Jocului i-au fost aduse îmbunătățiri la nivel vizual și astfel avem suport pentru display-uri ultrawide, umbre la o calitate mai bună, reflexii ray traced și DLSS și DLAA.

Frumusețea la un joc pe PC este faptul că ai un control mare asupra a tot felul de funcții grafice pentru a crea propria balanță dintre performanță și calitate vizuală, iar Spider-Man Remastered oferă foarte multe opțiuni grafice.

Poți schimba calitatea texturilor, reflexiilor ray traced, nivelul de detaliu și altele, dar avem și un slider pentru modificarea perspectivei sau a field of view și astfel poți să obții o imagine foarte largă a ceea ce vezi, iar asta îți dă o senzație de viteză mult mai mare decât cu un field of view restrâns sau unul normal. Field of view la maximum mi se pare că fac plimbările prin oraș cu Spider-Man o plăcere și mai mare și nu o credeam posibilă.

În același timp, în funcție de ce sistem ai acasă poți să joci jocul la adevăratul potențial. Dacă dorești să ai cea mai bună calitate vizuală și la rezoluție 4K atunci este recomandat să ai o placă video Nvdia RTX 3080 sau una AMD Radeon RX 6950 XT, alături de un procesor Intel Core i7-12700K sau un AMD Ryzen 9 5900X și 32 GB memorie RAM.

Poți să renunți la ray tracing și să alegi setări grafice very high la rezoluție 4K și pentru asta ai nevoie de un sistem format dintr-o placă video Nvidia RTX 3070 sau AMD Radeon RX6800 XT și un procesor Intel Core i5-11400 sau AMD Ryzen 5 3600 și 16 GB RAM.

Dacă ai un sistem mai vechi și vrei să joci Spider-Man Remastered la rezoluție FHD, setări grafice medium și 60 fps atunci ai nevoie de o placă video Nvidia GeForce GTX 1060 sau un AMD Radeon RX 580 și procesor Intel Core i5-11400 sau AMD Ryzen 5 1600 și 16 GB RAM.

Vestea bună este că există tot felul de metode de upscaling a imaginii, astfel încât majoritatea dintre voi să găsiți o soluție pentru a rula jocul la o calitate bună și la un framerate mare. Avem DLSS, AMD FSR 2.0 și ceva numit IGTI de care eu nu am auzit. În cazul meu, indiferent de metoda de upscaling aleasă, al nivelul quality, am câștigat cam 10-15 FPS în funcție de situație. Nu am stat să analizez fiecare pixel, însă DLSS mie îmi place mai mult și îl folosesc și chiar când nu este neapărat nevoie pentru el pentru un gameplay mai lin.

PC-ul meu este în continuare suficient de performant (RTX 2080 Ti, Ryzen 5 5600X și 32 GB RAM) pentru a rula acest joc la peste 60 fps cu ray tracing activat, pe setări grafice very high la rezoluție 1440p cu ajutorul DLSS-ului. Iar jocul arată fantastic și este o plăcere să-l joci pe un monitor ultrawide la peste 60 FPS și cu ray tracing și setări grafice ridicate. Jocul nu are frame-rate blocat, deci îl vei putea rula cât de repede poți în funcție de ce PC dispui. Eu nu am avut probleme cu stabilitatea și jocul a rulat foarte smooth. Nu am văzut bug-uri de niciun fel și nici căderi de cadre. În opinia mea este o portare cât se poate de bună.

Reflexiile ray traced sunt tari și cred că adaug un plus de realism jocului și mă bucur că există opțiunea de a le activa și nivelul de calitate al acestora, însă nu mi se par primordiale într-un joc cu acțiune rapidă precum Spider-Man, unde sari de la o clădire într-un ritm amețitor, încât nu ai timp să-ți vezi reflexia într-un geam de pe un skyscraper din New York. Deci aici clar prefer un număr de cadre mai mare.

Pentru că după lansare nu am mai avut timp de DLC-urile lansate pentru acest titlu am profitat de ocazie și am jucat acum, odată cu lansarea pe PC, și mi-a plăcut foarte mult deoarece a fost ca și cum aș fi jucat din nou, fresh, Spider-Man.

După ce l-am instalat, primele ore le-am jucat cu mouse-ul și tastatura pentru a vedea cum este această experiență de PC și pot să zic că este una bună, însă tot controllerul îl prefer pentru un joc de acțiune. Bineînțeles, jocul are suport pentru controllerul PS5 Dual Sense și poți configura butoanele după cum dorești. Problema cu tastatura este că jocul este unul cu un gameplay rapid și mi se pare mai greoi să fiu atent să apăs Control pentru a mă feri de o lovitură, apoi pe F pentru a mă lansa într-un atac sau să apăs rapid pe E pentru atacuri scurte de la distanță.

Nu cred că mai are rost să vorbesc despre gameplay sau poveste deoarece este foarte probabil să ai toate informațiile deja, ceea ce nu este de mirare având în vedere că jocul a fost lansat în urmă cu patru ani, iar această versiune nu aduce schimbări fundamentale la acest capitol. Acest nou titlu este o șlefuire a ceea ce au realizat cei de la Insomniac și faptul că l-au făcut disponibil pe PC înseamnă că acum și mai mulți oameni au oportunitatea să-l încerce. Mai mult, ai putea să-l joci și „on the go” deoarece jocul ar trebui să ruleze cu succes și pe consola Steam Deck.

Spider-Man Remastered va fi disponibil pe Steam (60 euro) și Epic Games Store (339 de lei) începând cu 12 august. Dacă nu ai prins o consolă PS5 sau nu ai un PS4, însă ai un laptop sau un PC decent atunci acum nu mai ai nicio scuză pentru a nu juca acest joc.

Marvel's Spider-Man Remastered este un joc excelent cu acțiune și adrenalină cât cuprinde, dar și cu destul de mult umor și te va prinde cu o poveste captivantă și personaje simpatice.