Slovakian AirCar a primit acum un certificat oficial de zbor din partea Autorității slovace de transport. Asta după ce a efectuat 70 de ore de teste de zbor și peste 200 de decolări și aterizări, toate acestea fiind compatibile cu standardele Agenției Europene de Siguranță a Aviației.

AirCar cu două locuri este propulsat de un motor BMW de 1,6 litri și are 160 de cai putere. AirCar poate zbura la o înălțime de până la 2500 de metri și poate zbura 190 de kilometri pe oră. Mașina poate transporta doi pasageri cu o greutate maximă de 200 kg. Aripile și coada se pliază automat pentru conducerea pe șosea.

O nouă versiune cu un motor mai puternic este în lucru. Aceasta ar trebui să permită o viteză de croazieră de 300 de kilometri pe oră și va fi certificată peste 12 luni. Vehiculul va avea autonomie de până la 1.000 km, potrivit TopGear.

Inventatorul AirCar, profesorul Stefan Klein, a declarat că: "Certificarea AirCar deschide ușa pentru producția în masă a unor mașini zburătoare foarte eficiente. Este oficial și reprezintă confirmarea finală a capacității noastre de a schimba pentru totdeauna călătoriile pe distanțe medii".

Versiunea de serie a AirCar ar urma să fie disponibilă pe piață anul viitor.