O bună parte dintre domeniile de interes când vine vorba de tehnologiile care se dezvoltă accelerat în prezent au rădăcini în trecut, mai ales în ultimul secol. Și mașinile autonome au ”strămoși” în această perioadă, primele încercări de automatizare având loc în perioada anilor 1920. Au mai trecut, însă, alți 30 de ani până când primele prototipuri viabile să fie create, iar de atunci tehnologia a rămas în centrul atenției.

Automobilul care te va duce la lucru în timp ce îți citești ziarul, chiar pe scaunul șoferului, nu mai este doar viitorul din filmele de Hollywood sau din desene animate, ci este viitorul pe care îl vom experimenta chiar în următorii ani. Asistăm la progrese din ce în ce mai rapide când vine vorba de tehnologiile de automatizare și de autonomizare, astfel că mașinile inteligente, care conduc mult mai eficient decât oamenii, vor deveni o normă.

Marii jucători sunt deja pe șosele

Mașinile autonome sunt deja pe străzi, iar trei mari jucători investesc masiv în a face aceste automobile o realitate accesibilă. Vorbim despre Google, Tesla și Uber, care au deja astfel de mașini pe străzile din SUA. Google se concentrează pe zone suburbane și vehiculele sale merg la viteze mici, conducându-se automat aproximativ 80% din timp. Uber are două persoane în mașinile pe care le testează, una dintre ele fiind pregătită întotdeauna să preia controlul. Compania lui Elon Musk, în schimb, are ambiții mai mari, iar automobilele Tesla sunt capabile de autonomie atât pe autostrăzi, cât și pe drumurile de oraș. Și în acest caz, însă, există un șofer-pasager pe locul din stânga, vigilent și pregătit să preia controlul oricând este nevoie.

Citește articolul integral despre viitorul mașinilor inteligente pe playtech.ro.