Motivul acestei amenzi uriașe este acela că Mastercard ar fi limitat posibilitatea comercianților de a beneficia de condițiile mai bune oferite de băncile din alte țări care fac parte din Piața Unica europeană, încălcând astfel regulamentele antitrust ale UE.

“Consumatorii europeni folosesc carduri de plată zilnic, atunci când cumpără alimente sau îmbrăcăminte sau când fac tranzacții online. Împiedicând comercianții să găsească condiții mai bune oferite de bănci în alte state membre, Mastercard a mărit artificial costul tranzacțiilor cu cardul, afectând astfel consumatorii și retailerii din UE”, afirmă comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, într-un comunicat de presă.

Regulamentele Mastercard obligau banca retailerului să aplice taxa de schimb a țării unde retailarul era localizat. Înainte de 9 decembrie 2015, taxele de schimb variau semnificativ de la o țară la alta în Zona Economică Europeană. Ca urmare, magazinele din țări cu taxe mai mari nu puteau să beneficieze de taxele mai mici oferite de băncile din alte state membre ale Uniunii Europene. În aprilie 2013, Comisia Europeană a inițiat o investigație antitrust împotriva Mastercard.

Mastercard este a doua cea mai mare companie de carduri din Zona Economică Europeană (EEA) în funcție de valoarea tranzacțiilor și a numărului de carduri emise pentru consumatori.

Citiți mai multe detalii pe wall-street.ro.