Site-ul dexonline.ro a publicat astăzi, 1 februarie, cuvântul zilei. Acesta a fost desemnat "lichea", ilustrat cu o imagine a premierului Sorin Grindeanu.

Lichea sorin grindeanu ordonanta de urgenta dexonline

Administratorii site-ului dexonline.ro au decis să renunțe la obiectivitatea tradițională și au protestat față de Ordonanța de Urgență aprobată de Guvern aseară prin publicarea unei poze cu Sorin Grindeanu, prim-ministrul României,

Voluntarii din spatele proiectului dexonline.ro protestează față de decizia Guvernului Grindeanu de a aproba Ordonanța de Urgență ce îi dezincriminează pe cei vinovați de fapte de corupție. Astfel, secțiunea secțiunea ”cuvântul zilei”, are ales un termen special pentru ziua de 1 februarie, cel de ”lichea”, alături de care figurează o imagine cu premierul Grindeanu, scrie playtech.ro.

Guvernul Sorin Grindeanu a adoptat, marți seară, Ordonanța de Urgență care prevede modificarea Codului Penal. Câteva ore mai târziu, la ora 1.25 dimineața, Ordonanța de Urgență a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ordonanța de Urgență privind modificarea Codului Penal, odată publicată în Monitorul Oficial, va intra în vigoare la 10 zile după publicare și presupune schimbări ale articolului 297 din Codul Penal, acela care vorbește despre abuzul în serviciu. Astfel, potrivit noului text, abuzul în serviciu va fi definit precum „1 – fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii expres dintr-o lege, ordonanţă sau o Odonanţă de Urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Practic, faptele de abuz în serviciu în cazul cărora prejudiciile sunt mai mici de 200.000 de mii de lei nu mai sunt pedepsite penal. De asemenea, prin Ordonanța de Urgență a fost introdus un nou alineat la articolul 290. Acesta prevede că ”denunţul se depune la organul de urmărire penală competent în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei prevăzute de legea penală”. Această prevedere a intrat în vigoare de la momentul publicării în Monitorul Oficial.