Meta Education le oferă antreprenorilor posibilitatea de a se transforma prin educație. Mai exact, compania oferă servicii de coaching sistemic dedicate antreprenorilor, prin care aceștia învață să-și construiască echipe autonome.
Business-ul fondat de Ruxandra Bitu a fost finanțat în programul factory by Raiffeisen Bank. Cu acest sprijin, antreprenoarea a dezvoltat platforma online prin care ajută angajații să se bucure de beneficiile coaching-ului într-un mod personalizat și facil.
Noi începuturi – călătoria în antreprenoriat
Ruxandra și-a petrecut 18 ani din viață „jucându-se” de-a jurnalistul sau consultantul în relații publice, după cum glumește chiar ea. Nu avea deloc experiență în antreprenoriat în momentul în care a luat decizia de a-și „întinde aripile” într-un mediu total necunoscut, dar s-a lăsat condusă de pasiune și de ceva mai multă încăpățânare pentru a reuși în noul parcurs.
”Așa cum pleci de acasă în primul tău an de facultate, așa am plecat eu în prima mea experiența ca antreprenor”, ne povestește Ruxandra, precizând faptul că decizia de a-și lansa propria afacere a fost, pentru ea, o oportunitate de a-și înfrunta cea mai mare temere: aceea de a nu mai avea siguranța financiară oferită de un loc de muncă stabil, bine plătit și chiar comod.
Un salt fără parașută
”Sentimentul pe care l-am avut atunci când mi-am dat demisia a fost echivalent cu cel pe care îl poți avea dacă te arunci din avion fără parașută. Însă mi-a plăcut foarte mult. Așa am fost nevoită să mă reinventez, să am încredere în decizia mea chiar și când lucrurile nu mergeau așa cum plănuisem. Faptul că mi-am înfruntat cea mai mare frică m-a ajutat să îmi creionez strategia de business și m-a adus în punctul în care acum îmi ajut clienții să își înfrunte cele mai adânci frici, fie în business, fie în viața personală. Îi ajut să treacă la etapa următoare și le sunt alături pe parcursul acestui proces”, spune Ruxandra.
Odată luată decizia de a deveni, la rândul ei, antreprenor, primul pas a fost de a urma cursurile unui Executive MBA din cadrul Bucharest International School of Management (BISM), pentru a afla informațiile de care un antreprenor are nevoie.
”În timpul studiilor, s-a produs un declic în mintea mea și echipa BISM m-a ajutat să <<mă dezvăț>> că apoi să <<învăț>>. Ulterior, am început să identific la ce sunt eu bună și cu ce pot ajuta oamenii. Astfel, tot acest proces a dus la nașterea Meta Education”, ne explică aceasta.
În acest fel, Ruxandra Bitu și-a asumat misiunea de a educa antreprenorii să creeze o cultură organizațională delegativă, să iasă din capcana micromanagementului și să construiască echipe autonome.
”Cu alte cuvinte, îi ajutăm să se detașeze de <<copilul>> lor - business-ul, să îl lase să se dezvolte sănătos, cu ajutorul profesioniștilor”, completează ea.
O provocare este o rampă de lansare
Așa cum menționează Ruxandra, cea mai importantă lecție pe care o învață zilnic de la clienții Meta Education este aceea de a vedea în fiecare provocare o rampă de lansare către o nouă idee inovatoare. Iar acest lucru i-a fost util în dezvoltarea afacerii sale. Recunoaște că nu a fost un drum ușor, și nici fără greșeli. De altfel, cel mai dificil moment din business a fost sinonim și cu cea mai mare greșeală de până acum.
”A fost un moment cheie în evoluția business-ului când n-am ignorat intuiția. Costul a fost destul de mare pentru că s-a tradus prin timp pierdut și printr-un proces de inovare întârziat”, afirmă Ruxandra.
Pe lângă greșeli, care sunt inerente oricărui business, Meta Education este o afacere care a adus o serie de noutăți atât pentru clienți cât și pentru piața de coaching.
”Ne-am dat seama că facem ceea ce trebuie și suntem pe drumul cel bun atunci când unul dintre clienții noștri a acceptat propunerea de a testa un nou serviciu, pe care noi îl aveam la nivel de concept. Am identificat în mai multe companii o tendință crescândă de procrastinare, de amânare a deciziilor luate în cadrul programelor de coaching. Iar clienții noștri ne-au confirmat că această tendință de procrastinare reprezintă un cost enorm pentru companii, tradus într-un nivel scăzut de eficientă și productivitate, dar și o motivație scăzută a angajaților. Astfel, ne-am gândit că ar fi oportun să venim cu anumite intervenții non-intruzive între ședințele de coaching, sub forma unor mesaje scurte, personalizate pe pattern-ul fiecărui angajat în parte”, povestește fondatoarea Meta Education.
Potrivit Ruxandrei, proiectul pilot a fost realizat manual, pentru ca echipa sa să poată testa soluția, iar clientul a fost impresionat să vadă o schimbare în modul în care angajații săi se raportau la task-urile zilnice sau la acțiunile pe care și le propuseseră în ședințele anterioare de coaching sau în întâlnirile săptămânale.
Finanțarea factory by Raiffeisen Bank – un pas important in business
Cu un rezultat pozitiv, echipa Meta Education a început să investigheze posibilitatea de a crea un coach bazat pe inteligență artificială (AI), care să preia acest rol de „kind reminder”.
”Mai mult decât atât, aceste remindere vin sub formă unor întrebări de coaching. De ce întrebări? Pentru că întrebările deschid mintea și creează noi posibilități. Întrebările sunt cea mai bună modalitate de a obține informații mai profunde și de a dezvolta soluții inovatoare – și mai ales în perioadele de schimbare, întrebările pot menține membrii echipei uniți și astfel pot evita rezistența la schimbare”, detaliază Ruxandra, precizând faptul că acest AI-coach reprezintă un pas important spre inovație în domeniul său de activitate.
Finanțarea prin programul factory by Raiffeisen Bank a fost foarte importantă pentru dezvoltarea acestui tool. ”Inovația poate lua multe forme. Important e să identifici zona în care te simți confortabil să inovezi, acolo unde crezi că poți aduce o contribuție valoroasă. În cazul nostru, am inovat modul în care am implementat ședințele de coaching – și aici ne-a ajutat finanțarea primită prin programul factory”, mai spune antreprenoarea.
Un factor cheie a fost și momentul în care echipa Meta Education a dezvoltat acest tool pe care l-a oferit clienților din portofoliu. Deși acest lucru a avut loc la începutul pandemiei, adoptarea sa de către clienți a fost foarte rapidă. ”În momentul de față, am dus procesul de inovare un pas mai departe și ne-am propus să ne folosim de capacitatea inteligenței artificiale pentru a îmbunătăți procesul de coaching”, spune Ruxandra.
Exerciții de imaginație și planuri de viitor
Am provocat-o pe Ruxandra să facă un exercițiu de imaginație în ceea ce privește dezvoltarea afacerii Meta Education în cazul în care nu ar fi primit finanțarea factory.
”Este un exercițiu de imaginație foarte interesant, îl folosim în coaching destul de des, însă privind printr-o lentilă pozitivă a rezultatului. În cazul nostru, în lipsa finanțării factory by RAIFFEISEN BANK, chiar dacă am fi obținut un rezultat asemănător, acesta ar fi fost obținut cu mai mult efort și consum de energie din partea echipei. Nu știu cum ar fi arătat business-ul, însă știu că echipa ar fi lucrat sub o presiune mult mai mare, iar acest aspect ar fi influențat capacitatea de inovare”, raspunde aceasta.
Începutul acestui an a venit cu vești foarte bune pentru Ruxandra și colegii săi din echipa Meta Education, odată cu obținerea unui grant de la Innovation Norway pentru dezvoltarea AI-coach. Ruxandra crede că fără ajutorul primit prin programul factory nu ar fi putut atinge acest nivel, pentru că i-a propulsat către o altă etapă în evoluția business-ului, iar interacțiunea cu echipa Raiffeisen Bank a dat naștere la soluții surprinzătoare și, mai mult decât atât, la parteneriate stabile.
În ceea ce privește dezvoltarea afacerii, anul 2022 reprezintă un an de construcție pentru Meta Education, iar pentru 2023 Ruxandra planifică o extindere regională a serviciilor companiei.
Mesajul Ruxandrei pentru antreprenorii din România
Fondatoarea Meta Education are și un îndemn pentru viitorii participanți în programul factory by Raiffeisen Bank: „Îi las cu un motto după care noi ne conducem business-ul și care ne-a ajutat în momentele cele mai delicate: <<Get complexity IN to get simplicity OUT of any situation!>>, transmite antreprenoarea.
Ce este factory by RAIFFEISEN BANK?
De 5 ani, în programul factory by RAIFFEISEN BANK, antreprenorii aflați la început de drum au acces la resurse financiare, know-how și îndrumare. Aici, afacerile și ideile de business prind aripi și se transformă în proiecte de succes. Înscrierile sunt deschise pe toată perioada anului. Aplică pe raiffeisenfactory.ro și du-ți business-ul la nivelul următor!
Startup Studio by Factory este componenta educațională a programului factory by RAIFFEISEN BANK. Aici ideile de afaceri sunt șlefuite și beneficiază de un sistem special de propulsare. Înscrierile în ediția de primăvară-vară sunt acum deschise pe raiffeisenfactory.ro/startup-studio.ro.
Fabrica de Afaceri este un proiect susținut de RAIFFEISEN BANK.