Indiferent de situație, coșul de fum trebuia să fie bine curățat, pentru a se evita multe incidente neplăcute. Dar oare care să fie cel mai bun coș pentru evacuarea fumului, cel fabricat din inox, ceramică sau zidărie?

Cărămidă/zidărie

Una dintre problemele care pot afecta mult durata de viață a unui coș de fum o reprezintă și coroziunea. În acest caz, coșurile de fum fabricate din zidărie sau cărămidă nu sunt chiar cea mai bună soluție. Chiar și adezivul sau mortarul folosit este afectat de această coroziune, ceea ce poate duce la apariția fisurilor, a unor găuri în zidărie sau chiar probleme deosebite cu etanșeitatea, și chiar nu îți dorești să ai parte de așa ceva.

De fapt, coșurile de fum din zidărie sau cărămidă nu sunt o variantă care să fie foarte avantajoasă pentru tine, deoarece nu permit izolarea. Prin urmare, este favorizată apariia condensului sau a gudronului umed. Acesta este foarte inflamabil și nu credem că mai este nevoie să detaliem cât de periculoasă este această caracteristică a sa.

Inox

Un cos de fum fabricat din inox reprezintă una dintre cele mai bune alegeri pe care le poți face atunci când vine vorba despre evacuarea fumului. Greutatea lui este una destul de mică, iar acesta este un avantaj perfect atunci când montarea unui alt coș de fum, cu o greutate mai mare, ar fi o problemă.

De asemenea, atunci cand necesarul unui coș de fum reclamă o înălțime mai mare acestuia, tot cel confecționat din inox reprezintă soluția potrivită, deoarece este cel mai ușor de ancorat. Dezavantajul acestuia, pentru că există și așa ceva, este rezistența în timp ceva mai mică, ceea ce înseamnă că și garanția pe care o vei primi pentru el să fie la fel de redusă.

Ceramică

Aceste tipuri de coșuri de fum se folosesc în special în Europa de Vest, dar în ultima vreme cei care și-au construit case la noi în țară au venit cu ideea să le monteze și ei, deoarece au o durată foarte mare de viață, iar garanția în cazul lor ajunge la minim 30 de ani. Sună de-a dreptul fantastic, nu-i așa?

Avantajele de care te poți bucura atunci când optezi pentru montarea acestor coșuri de fum pentru locuința ta sunt numeroase. Astfel, nu ai nevoie de izolație pentru ele, pentru că sunt triplu strat. Este vorba despre tubulatura ceramică, mantele de beton și strat de izolație. Tuburile ceramice sunt recunoscute și pentru faptul că rezistă foarte bine la acțiune acizilor, ceea ce înseamnă că și în condițiile în care se formează acel condens coroziv, acesta nu afectează în niciun fel coșul de gum.

De fapt, unul dintre componentele esențiale ale acestui tip de coș de fum este colectorul de condens, care contribuie la evacuarea condensului în afară, ceea ce înseamnă că nu te vei confrunta cu neplăcutele infiltrații sau miros neplăcut în locuință.

Tot coșul de fum ceramic reprezintă cea mai bună alegere deoarece are o rezistență ridicată la îngheț și autoaprindere, este impermeabil la haze arse, apă și vapori. Chiar și în cazul clădirilor monument istoric se recomandă folosirea unui coș de fum ceramic, deoarece nu le afectează aspectul, ceea ce înseamnă că renovarea se face cu respectarea normelor obligatorii în acest sens.

Cum se face întreținerea unui coș de fum

Pentru ca în sezonul rece să nu apară incidente neplăcute, care pot deveni chiar adevărate tragedii, este important să te preocupi din timp de tot ceea ce înseamnă întreținerea corectă a unui coș de fum. În acest sens, avem și noi câteva recomandări pentru tine.

Apelează la un coșar profesionist

Nu, chiar nu este o glumă, și îți recomandăm ca înainte ca sezonul rece să își intre în drepturi să apelezi la serviciile unui coșar profesionist. Acesta va verifica șemineul și coșul de fum și îți va spune dacă există sau nu unele probleme, cum ar fi blocajele la nivelul coșului sau depunerile de creozot.

Nu le ignora deoarece acestea sunt cele care favorizează apariția incendiilor. Chiar și în cazul în care coșul de fum a fost instalat de curând, înainte de primul foc se recomandă verificarea făcută de un coșar profesionist.

Nu aglomera zona din dreptul șemineului

Zona din apropierea șemineului nu trebuie să fie una aglomerată cu tot felul de piese de mobilier sau chiar covor. De fapt, specialiștii susțin că este nevoie ca acestea să se afle la o distanță de minim 1 metru de șemineu, pentru că scânteile care rezultă din ardere pot aprinde piesele de mobilier, covorul sau tapițeria. Nu contează că ai instalat și un panou de protecție, recomandarea rămâne valabilă.

Nu folosi brichete din comerț

Atunci când vrei să ai parte de un coș de fum, dar și un șemineu care să aibă o mai mare durată de viață, atunci nu folosi niciodată brichetele din comerț. Există riscul ca acestea să distrugă coșul de fum și focarul din cauză că se formează depuneri în exces.

Umiditatea lemnelor

Lemnele pe care le folosești pentru a face focul trebuie să fie unele cu o umiditate mai mică de 20%. Atunci când umiditatea din lemn este mai ridicată de această valoare, eficiența termică este mult mai redusă și astfel coșul de fum va avea unele probleme.